جینسنوزیدها یا پاناکسوزیدها ( به انگلیسی: Ginsenosides یا Panaxosides ) ، گروهی از فراورده های طبیعی از گلیکوزیدهای استروئیدی و ساپونین های تری ترپنی هستند. ترکیبات این گروه، تقریباً به طور انحصاری در گیاهان سرده گیاهی پاناکس ( جینسنگ ها ) یافت می شوند. این گیاهان دارای سابقه طولانی استفاده در طب سنتی هستند و امروزه مطالعات متعددی در رابطه با اثرات دارویی ترکیبات موجود در جینسنگ انجام شده است. [ ۱]
جینسنوزیدها را می توان از قسمت های مختلف این گیاهان به ویژه ریشهٔ آن ها جداسازی و با کروماتوگرافی ستونی خالص سازی کرد. [ ۲] مشخصات شیمیایی گونه های جینسنگ، متفاوت است. اگرچه خواص درمانی جینسنگ آسیایی به دلیل استفاده در طب سنتی چینی، بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است، اما جینسنوزیدهای منحصر به فردی در جینسنگ آمریکایی ( Panax quinquefolius ) و جینسنگ ژاپنی ( Panax japonicus ) نیز وجود دارد. محتوای جینسنوزیدها بسته به اثرات محیطی بر گیاه نیز متفاوت است. [ ۳]
جینسنگ عموماً به شکل مکمل های غذایی طبیعی و به صورت خوراکی مصرف می شود و بنابراین جینسنوزیدهای آن ممکن است توسط فلور روده متابولیزه شوند. به عنوان مثال، جینسنوزیدهای Rb1 و Rb2 توسط باکتری های موجود در روده انسان به 20 - bO - glucopyranosyl - 20 ( S ) - protopanaxadiol یا 20 ( S ) - protopanaxadiol تبدیل می شوند. [ ۴] این فرایند بین افراد مختلف، متفاوت است. در برخی موارد، متابولیت های جینسنوزیدها ممکن است ترکیبات فعال بیولوژیکی باشند. [ ۵]
اکثر مطالعات در مورد اثرات بیولوژیکی جینسنوزیدها در شرایط آزمایشگاهی، کشت سلولی یا مدل های حیوانی بوده است و بنابراین ارتباط آن ها با بیولوژی بدن انسان ناشناخته است. تأثیرات بر روی سیستم قلبی عروقی، دستگاه عصبی مرکزی و سیستم ایمنی، عمدتاً در مطالعه بر روی جوندگان، گزارش شده است. اثرات ضد تکثیر سلولی نیز گزارش شده است. [ ۱] [ ۵]
بسیاری از مطالعات، نشان می دهند که جینسنوزیدها دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. مشاهده شده است که جینسنوزیدها آنزیم های آنتی اکسیدان داخلی را افزایش می دهند و به عنوان یک مهارکننده ی رادیکال های آزاد عمل می کنند. [ ۶] جینسنوزیدهای Rg3 و Rh2 در مدل های سلولی به عنوان یک اثر بازدارنده بر رشد و تکثیر سلول های سرطانی مشاهده شده است. مطالعات در مدل های حیوانی نشان داده است که جینسنوزیدها دارای خواص حفاظت از سلول های عصبی هستند و می توانند در درمان بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون مفید باشند. [ ۶]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفجینسنوزیدها را می توان از قسمت های مختلف این گیاهان به ویژه ریشهٔ آن ها جداسازی و با کروماتوگرافی ستونی خالص سازی کرد. [ ۲] مشخصات شیمیایی گونه های جینسنگ، متفاوت است. اگرچه خواص درمانی جینسنگ آسیایی به دلیل استفاده در طب سنتی چینی، بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است، اما جینسنوزیدهای منحصر به فردی در جینسنگ آمریکایی ( Panax quinquefolius ) و جینسنگ ژاپنی ( Panax japonicus ) نیز وجود دارد. محتوای جینسنوزیدها بسته به اثرات محیطی بر گیاه نیز متفاوت است. [ ۳]
جینسنگ عموماً به شکل مکمل های غذایی طبیعی و به صورت خوراکی مصرف می شود و بنابراین جینسنوزیدهای آن ممکن است توسط فلور روده متابولیزه شوند. به عنوان مثال، جینسنوزیدهای Rb1 و Rb2 توسط باکتری های موجود در روده انسان به 20 - bO - glucopyranosyl - 20 ( S ) - protopanaxadiol یا 20 ( S ) - protopanaxadiol تبدیل می شوند. [ ۴] این فرایند بین افراد مختلف، متفاوت است. در برخی موارد، متابولیت های جینسنوزیدها ممکن است ترکیبات فعال بیولوژیکی باشند. [ ۵]
اکثر مطالعات در مورد اثرات بیولوژیکی جینسنوزیدها در شرایط آزمایشگاهی، کشت سلولی یا مدل های حیوانی بوده است و بنابراین ارتباط آن ها با بیولوژی بدن انسان ناشناخته است. تأثیرات بر روی سیستم قلبی عروقی، دستگاه عصبی مرکزی و سیستم ایمنی، عمدتاً در مطالعه بر روی جوندگان، گزارش شده است. اثرات ضد تکثیر سلولی نیز گزارش شده است. [ ۱] [ ۵]
بسیاری از مطالعات، نشان می دهند که جینسنوزیدها دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. مشاهده شده است که جینسنوزیدها آنزیم های آنتی اکسیدان داخلی را افزایش می دهند و به عنوان یک مهارکننده ی رادیکال های آزاد عمل می کنند. [ ۶] جینسنوزیدهای Rg3 و Rh2 در مدل های سلولی به عنوان یک اثر بازدارنده بر رشد و تکثیر سلول های سرطانی مشاهده شده است. مطالعات در مدل های حیوانی نشان داده است که جینسنوزیدها دارای خواص حفاظت از سلول های عصبی هستند و می توانند در درمان بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون مفید باشند. [ ۶]
wiki: جینسنوزید