تکبیر در حج

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تکبیر در حج (قرآن). تکبیر در ایام تشریق در مراسم حج، از شعائر الهی است و به این مهم در آیات قرآن اشاره شده است.
لزوم گفتن تکبیرات مخصوص در ایام تشریق، در مراسم حج: فاذا قضیتم منـسککم فاذکروا الله کذکرکم ءاباءکم او اشد ذکرا... • واذکروا الله فی ایام معدودت... «و هنگامی که مناسکِ (حج) خود را انجام دادید، خدا را یاد کنید، همانند یادآوری از پدرانتان (آن گونه که رسم آن زمان بود) بلکه از آن هم بیشتر! (در این مراسم، مردم دو گروهند:) بعضی از مردم می گویند: «خداوندا! به ما در دنیا، (نیکی) عطا کن!» ولی در آخرت، بهره ای ندارند.• ...• و خدا را در روزهای معیّنی یاد کنید! (روزهای ۱۱ و ۱۲ و ۱۳ ماه ذی حجه)».
← روایت حضرت امام صادق
در روایات متعددی می خوانیم که منظور از ذکر خداوند در این ایام، تکبیر مخصوصی است که بعد از نماز ظهر روز عید قربان گفته می شود، و تا پانزده نماز ادامه دارد (یعنی بعد از نماز صبح سیزدهم خاتمه می یابد) و آن این ذکر است: « الله اکبر الله اکبر، لا اله الا الله و الله اکبر، الله اکبر و لله الحمد، الله اکبر علی ما هدانا، و الله اکبر علی ما رزقنا من بهیمة الانعام». ضمنا در پاره ای از روایات تصریح شده که تکبیر در این پانزده نوبت مخصوص کسانی است که در سرزمین منا و ایام حج باشد، اما کسانی که در سایر بلادند این تکبیرات را تنها بعد از ده نماز می خوانند (از نماز ظهر روز عید شروع می شود و به نماز صبح روز دوازدهم ختم می گردد).قابل توجه اینکه روایات تکبیر شاهد دیگری است بر اینکه ذکر در آیات فوق، جنبه کلی دارد و مخصوص ذکر خدا به هنگام قربانی کردن نیست هر چند این مفهوم کلی شامل آن مصداق نیز می شود.
لزوم تکبیر
لزوم تکبیر، پس از ادای پانزده نماز، در ایام حج (پس از نماز عید به بعد): لیشهدوا منـفع لهم ویذکروا اسم الله فی ایام معلومـت... «تا شاهد منافع گوناگون خویش (در این برنامه حیات بخش) باشند؛ و در ایام معینی نام خدا را، بر چهارپایانی که به آنان داده است، (به هنگام قربانی کردن) ببرند؛ پس از گوشت آنها بخورید؛ و بینوای فقیر را نیز اطعام نمایید!». (از امام باقر و امام صادق علیهما السلام نقل شده که مقصود از «ذکر» در «و یذکروا اسم الله» تکبیر، پس از پانزده نماز است که اولین آنها نماز ظهر روز عید است. )
سر قربانی کردن
...

پیشنهاد کاربران

بپرس