توضیح المناسک

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] توضیح المناسک (مرتضوی لنگرودی). کتاب « توضیح المناسک» اثر آیة الله سید محمد حسن مرتضوی لنگرودی، با موضوع فقه فتوایی در مسائل حج می باشد، سعی شده در این رساله جنبه احتیاطی مسائل بیشتر ملاحظه شود چنانچه روش شیخ اعظم انصاری قدس سره در تنظیم مناسک بوده است.
سید محمدحسن مرتضوی لنگرودی در ۲۳ صفر ۱۳۵۰ ه . ق در نجف اشرف و در جوار بارگاه حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام در خانواده علم و فضیلت به دنیا آمد و ملقب به عبدالامیر گشت. حضرت آیة الله لنگرودی در آن شهر مقدس به فراگیری قرآن مشغول شد تا در سال ۱۳۶۱ ه . ق به همراه پدرش رهسپار ایران گردید و در تهران اقامت گزیدند. پس از سپری شدن مقدمات علوم دینی به فراگیری فقه و اصول و معقول پرداختند. چنان که کتابهای رسائل و مکاسب و کفایه را از بزرگانی مانند پدر معظم شان و حضرات آیات شهرستانی و جاپلاقی ، حکیم متأله محی الدین قمشه ای ( شرح منظومه سبزواریعلاّمه میرزا ابوالحسن شعرانی ( شرح اشارات ، هیئت فارسی و شرح چغمینی ) فراگرفتند.درسال ۱۳۷۳ ه . ق پس از فراغت از سطوح عالی حوزه علمیه تهران به همراه پدر به قم مهاجرت کردند. و شرکت فعال در جلسات درسی آیات عظام قم داشتند همچون، مرحوم بروجردی ( کتاب صلاة ، خمس ، قضا و طهارت به مدت هشت سال)، والد معظم( یک دوره اصول)، امام خمینی ( اصول)، آقای گلپایگانی ( حج)، محقق داماد ( طهارت و صلاة)، حاج میرزا هاشم آملی ( اصول و معاملات)، مرحوم اراکی ( خارج اصول) و علامه طباطبائی ( اسفار ، شفاء بو علی، تفسیر ) قدس سرهم الشریف. تأسیس و اداره دو مدرسه علوم دینی و اقامه نماز جماعت در مسجد سلماسی ( بیش از سی سال) از خدمات فرهنگی- دینی ایشان است.
درباره کتاب
حج و زیارت بیت اللّٰه الحرام و انجام مناسک آن از شعائر اسلام و یکی از ارکان پنج گانه است که اسلام بر آنها نهاده شده; و از ضروریات دین به شمار رفته، هرگاه مستطیع عمداً حج را ترک کند با اعتراف به واجب بودن آن گناه بزرگ مرتکب شده; و هرگاه آن را انکار کند در صورتی که انکار حج برگردد به انکار رسالت رسول اکرم صلی الله علیه و آله کافر و نجس است; در قرآن مجید و روایات رسول اکرم صلی الله علیه وآله و ائمه معصومین علیهم السلام تأکیدات زیادی به رفتن حج شده که از حوصله این متن خارج است فقط به یک آیه شریفه و یک روایت بسنده می شود; خداوند متعال در قرآن مجید فرموده: لله عَلَی النّاسِ حَج الْبَیتِ مَنِ اسْتَطاعَ اِلَیهِ سَبیلاً و مَنْ کَفَرَ فَإن الله غَنی عَنِ الْعٰالَمین . شیخ کلینی رحمه الله در کافی به سند معتبر از حضرت امام صادق علیه السلام روایت کرده: « هرکس از دنیا برود و حجة الاسلام را بجا نیاورده باشد بدون این که او را حاجتی ضروری بوده; یا این که به جهت بیمار شدن از آن بازمانده; یا این که پادشاهی از رفتن آن جلوگیری کرده; چنین شخصی در حال مردن به آئین یهودیان یا نصرانیان از دنیا خواهد رفت». بنابر این لازم است مسلمانان نسبت به این واجب بزرگ عنایت مخصوص داشته باشند و کسانی که دارای شرایط آن هستند در اولین فرصت اقدام کنند و در کنگره عظیم اسلامی شرکت کنند و از برکات و فیوضات دنیایی و آخرتی آن بهرمند گردند. از این روست که مؤلف محترم این کتاب را تنظیم نمودند.
← قول مؤلف
۱. ↑ آل عمران/سوره ۳، آیه ۹۷.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس