تعطیل حج

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تعطیل حج به خالی شدن مکه تعطیل حج به خالی شدن مکّه از حاجیان در موسم حج تحقّق می یابد و از آن در باب حج سخن رفته است.تعطیل حج، جایز نیست. چنانچه مردم از رفتن به مکّه و برگزاری مناسک حج خودداری ورزند، بر حاکم اسلامی واجب است آنان را بر رفتن و حج گزاردن، وادار کند و در صورت عدم تمکن مالی و نداشتن هزینه سفر، هزینه آن را از بیت المال تأمین نماید. زیارت قبر مطهّر پیامبر صلّی اللّه علیه و آله نیز مشمول حکم یاد شده است.
۱. ↑ العروة الوثقی ج۴، ص۳۴۳
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام ج۲، ص۵۳۴.
...

[ویکی حج] تعطیل حج به معنای بر گزار نشدن حج از سوی همه یا شماری از مسلمانان است. حج گزاری مسلمانان از اواخر حیات رسول الله(ص) آغاز گردیده و تا قرن سوم هجری، جز موارد بسیار معدود که بیشتر مربوط به حوادث طبیعی و غیر مترقبه بود، بی وقفه انجام می شد. اما از آن زمان به بعد و با ضعف دستگاه خلافت عباسی و پدید آمدن کانون های متعدد قدرت در جهان اسلام، رقابت ها و درگیری های نظامی و سیاسی ممالک اسلامی با یکدیگر و نیز اختلافات سران مکه و مدینه بر سر سیادت بر حرمین شریفین، به عنوان کانون های مشروعیت زا، ناامنی راه های حج به دلیل ضعف حکومت ها، دخالت دولت های استعمارگر برای جلوگیری از آگاهی و اتحاد مسلمین، شیوع بیماری ها و نبود امکانات مداوای کافی در عربستان باعث تعطیلی حج می شد.
پس از نزول آیه حج (آل عمران/3، 97) وجوب حج به سال دهم ق. تشریع شد و پیامبر(ص) با بر گزاری حجةالوداع، وجوب حج را اعلام کرد. قرآن کریم (آل عمران/3، 97) از ترک حج به کفر تعبیر کرده است. روایات نیز تسویف و تاخیر حج را نهی کرده و آن را از گناهان بزرگ و مایه خسارت دنیوی و اخروی دانسته اند.
ترک حج جنبه فردی دارد و به رغم اهمیت و وجوب آن، گاهی به سبب های گوناگون، حج در برخی مناطق بر گزار نشده است. اگر این مساله در میان همه یا شماری از مسلمانان شایع گردد، تعطیل عمومی حج رخ می دهد.

پیشنهاد کاربران

بپرس