تشهد

/taSahhod/

مترادف تشهد: شهادتین گفتن، شهادت دادن درنماز، شاهد خواستن، طلب گواهی کردن

برابر پارسی: گواهی | ( تشهّد ) گواه بودن، گواهی

معنی انگلیسی:
professing the unity of god and the apostleship of muhammad

لغت نامه دهخدا

تشهد. [ ت َ ش َهَْ هَُ ] ( ع مص ) به تحیات نشستن و شهادت آوردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ). تحیات خواندن در نماز. ( زمخشری ). اشهد ان لااله الااﷲ گفتن در نمازو نشستن تا آنجا و فی الحدیث : یعلمنا التشهد کما یعلمنا السورة؛ ای التحیات اﷲ. ( منتهی الارب ). گفتن تحیات در نماز. ( از اقرب الموارد ). کلمه شهادت خواندن واشهد ان لااله الااﷲ گفتن. ( غیاث اللغات ). گفتن شهادت در نشست پس از رکعت دوم هر نماز و نیز در نشستن پس از رکعت چهارم در نمازهای ظهر، عصر، عشا، و رکعت سوم در نماز مغرب به این عبارت : اشهد ان لااله الااﷲ وحده لاشریک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله :
از سجودش به تشهد برو آنگه به سلام
زو سلامی و درودی ز تو بر جمعکرام.
منوچهری.
زو دید آن نماز که قائم بود الف
راکع بمانددال و تشهد نمود لام.
خاقانی.
|| خواستن شهادت. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ).

فرهنگ فارسی

طلب گواهی کردن، شاهدخواستن کلمه شهادت گفتن
( مصدر ) ۱- شاهد خواستنطلب گواهی کردن . ۲- گفتن شهادتین ( اشهد ان لاالهالاالله اشهد ان محمدا رسول الله ) در نماز.

فرهنگ معین

(تَ شَ هُّ ) [ ع . ] (مص ل . ) ۱ - طلب گواهی کردن . ۲ - گفتن شهادتین . ۳ - گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدة رکعت دوم و رکعت آخر.

فرهنگ عمید

۱. طلب گواهی کردن، شاهد خواستن.
۲. کلمۀ شهادت (اشهد ان لا اله الا اللّه ) گفتن.
۳. گفتن شهادتین در نماز پس از دو سجدۀ رکعت دوم و رکعت آخر.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تَشَهُد از اجزای نماز است که در رکعت دوم و رکعت آخر نماز پس از دو سجده خوانده می شود.
تشهد از اجزای غیر رُکنی نماز است؛ به همین جهت اگر فراموش شود، باعث اِخلال و بُطلان نماز نمی شود. تشهد در همه نمازها به جز نماز میت وجود دارد.
در تشهد، به یگانگی خداوند و رسالت پیامبرش حضرت محمد (ص) گواهی داده می شود.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
از آن در باب صلات سخن رفته است.
مفاد: مفاد تشهّد عبارت است از شهادت به یگانگی خداوند و نفی شریک برای او، شهادت به مقام عبودیت و رسالت پیامبر صلی اللّه علیه و آله و درود و صلوات بر آن حضرت و خاندان پاک او.
جایگاه: تشهد در نمازهای دو رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم، در نماز سه رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و سوم و در نمازهای چهار رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و چهارم و در نماز یک رکعتیِ وتر بعد از سجده دوم از رکعت اول انجام می شود.
حکم: تشهد در نماز دو رکعتی یکبار و در نمازهای سه رکعتی و چهار رکعتی دو بار واجب است خوانده شود؛ لیکن رکن نیست؛ از این رو، ترک سهوی آن موجب بطلان نماز نمی شود.
لیکن در این صورت اگر پیش از رکوع رکعت سوم متذکّر آن شود باید بنشیند و تشهّد را بخواند و چنانچه بعد از رکوع یادآور شود بعد از فراغ از نماز بنابر مشهور باید قضای آن را به اضافه دو سجده سهو به جا آورد.
در ترک سهویِ تشهّد آخر، چنانچه پیش از اتمام سلام یا پس از آن لیکن قبل از انجام دادن منافیات نماز متذکر شود باید آن را تدارک کند، سپس سلام را بگوید و دو سجده سهو به جا آورد و اگر بعد از انجام دادن منافیات یادآور شود، در صحّت نماز و وجوب قضای تشهد یا بطلان نماز و اعاده آن، اختلاف است.
واجبات: نشستن به مقدار تشهّد و شهادت به توحید و رسالت و صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله و آل او ترتیب بین اجزای واجب آن (ابتدا توحید، سپس رسالت پس از آن صلوات. در تشهّد واجب است.

[ویکی الکتاب] معنی تَشْهَدَ: که شهادت دهد (مؤنث)
معنی تَشْهَدُ: گواهی می دهد (مؤنث)
معنی لَا تَشْهَدْ: گواهی نده
ریشه کلمه:
شهد (۱۶۰ بار)

[ویکی فقه] تشهد (ابهام زدایی). تشهد ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • تشهد (فقه)، از اجزاء و واجبات نماز، ذکر خاص پس از سجده دوم رکعت دوم و رکعت آخر• تشهد خفیف، تشهّد خفیف یا تشهّد کوتاه بعد از دو سجده سهو
...

[ویکی فقه] تشهد (فقه). تشهّد از اجزاء و واجبات نماز که بعد از دو سجده رکعت دوم و دو سجده رکعت سوم نماز سه رکعتی و دو سجده رکعت چهارم خوانده می شود.از آن در باب صلات سخن رفته است.
مفاد تشهّد عبارت است از شهادت به یگانگی خداوند و نفی شریک برای او، شهادت به مقام عبودیت و رسالت پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و درود و صلوات بر آن حضرت و خاندان پاک او.
جایگاه تشهد
تشهّد در نمازهای دو رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم، در نماز سه رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و سوم و در نمازهای چهار رکعتی بعد از سجده دوم از رکعت دوم و چهارم و در نماز یک رکعتی وتر بعد از سجده دوم از رکعت اوّل انجام می شود.
حکم تشهد
تشهّد در نماز دو رکعتی یک بار و در نمازهای سه رکعتی و چهار رکعتی دو بار واجب است خوانده شود؛ لیکن رکن نیست؛ ازاین رو، ترک سهوی آن موجب بطلان نماز نمی شود؛ لیکن در این صورت اگر پیش از رکوع رکعت سوم متذکر آن شود باید بنشیند و تشهّد را بخواند و چنانچه بعد از رکوع یادآور شود بعد از فراغ از نماز بنابر مشهور باید قضای آن را به اضافه دو سجده سهو به جا آورد. در ترک سهوی تشهّد آخر، چنانچه پیش از اتمام سلام یا پس از آن لیکن قبل از انجام دادن منافیات نماز متذکر شود باید آن را تدارک کند، سپس سلام را بگوید و دو سجده سهو به جا آورد و اگر بعد از انجام دادن منافیات یادآور شود، در صحت نماز و وجوب قضای تشهّد یا بطلان نماز و اعاده آن، اختلاف است.
واجبات تشهد
...

دانشنامه آزاد فارسی

تَشَهُّد
در لغت، خواندن شهادتین و در اصطلاح، دعایی که در رکعت های دوم و چهارم نمازهای چهار رکعتی و در رکعت سوم نماز مغرب، بعد از سجده ها و در حالتِ نشسته خوانده می شود. تشهد در نماز واجب است، اگرچه بعضی از فقیهان اهل سنت، تشهد را در رکعت دوم واجب نمی دانند. در ذکر تشهد و نیز حالت نشستن هنگام خواندن آن ذکر، مستحباتی نیز وارد شده است، مانند گفتن الحمدلله در آغاز، و نگاه کردن به دامن به هنگام خواندن ذکر. معروف ترین و رایج ترین ذکر تشهد در نزد اهل سنت، چنین است: التّحیات لله و الصلوات و الطیبات، السلام علیک ایها النبی و رحمةالله و برکاته، السلام علینا و علی عبادالله الصالحین، اشهد اَن لا اله الّاالله و اشهد اَنَّ محمداً عبدُه و رسولُه. در این دعا و نیز دیگر اذکاری که از طریق اهل سنت برای تشهد نقل شده است صلوات بر محمد و آل او وجود ندارد. نزد شیعیان تشهد چنین است: اشهد ان لا اله الّاالله وحده لاشریک له و اشهد ان محمداً عبده و رسوله، اللهم صل علی محمد و آل محمد.

پیشنهاد کاربران

تشهد ( عربی: تَشَهُّد ) بخشی از نماز است که در آن فرد نشسته رو به قبله، خدا را ستایش می کند و سپس شهادتین را بیان می کند. این کار در آخر با صلوات پایان می یابد.
حدیثی که به نظر صحیح باشد می گوید:
...
[مشاهده متن کامل]

پیامبر خدا ( صلی الله علیه وسلم ) تشهد را به من آموزش داد در حالی که دستم در میان دست های او بود، همان گونه که سوره از قرآن را به من آموزش می داد، درود برای خدا و نماز و طیبات، سلام بر ای حضرت پیامبر و رحمت خدا و برکاتش، سلام بر ما و بر بندگان نیکوکاران خدا، گواهی می دهم که هیچ معبودی جز خداوند وجود ندارد و گواهی می دهم که محمد، بنده و فرستادهٔ خداست )
شیعه های دوازده امامی در فقه امامیه تشهد را بدین گونه بیان می کنند:
أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ، وأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ. ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ. «گواهی می دهم که هیچ خدایی جز خداوند یکتا نیست، هیچ شریکی برای او وجود ندارد و گواهی می دهم که محمد بنده و فرستاده اوست. خدایا بر محمد و خاندان محمد صلوات بفرست. »
یک نسخه جایگزین:
أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَأَنَّ عَلِیَّ ٱبْنَ أَبِی طَالِبٍ أَمِیرَ ٱلْمُؤْمِنِینَ عَبْدُ ٱللَّٰهِ وَأَخُو رَسُولِهِ وَأَنَّ ٱلْأَئِمَّةَ ٱلطَّاهِرِینَ مِنْ وُلْدِهِ حُجَجُ ٱللَّٰهِ عَلَیٰ خَلْقِهِ. ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ. «گواهی می دهم که هیچ خدایی جز خداوند یکتا نیست، هیچ شریکی برای او وجود ندارد و گواهی می دهم که محمد بنده و فرستاده اوست و علی بن ابی طالب امیرالمؤمنین بندگان خدا و برادر پیامبرش است و این که ائمه اطهار از فرزندان او و حجت خدا بر آفریده هایش است. خدایا بر محمد و خاندان محمد صلوات بفرست. »
پس از تشهد سلام می آید. گاه به طور خلاصه بیان می شود «ٱلسَّلَامُ عَلَیْکُمْ» و بسیار توصیه می شود که «وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَکَاتُهُ» نیز پس از آن گفته شود.
تلاوت عبارت کامل آن نیز بسیار توصیه می شود:
ٱلسَّلَامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا ٱلنَّبِیُّ وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَکَاتُهُ، ٱلسَّلَامُ عَلَیْنَا وَعَلَیٰ عِبَادِ ٱللَّٰهِ ٱلصَّالِحِینَ، ٱلسَّلَامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَکَاتُهُ «درود، رحمت خدا و برکات او بر تو ای پیامبر. درود بر ما و بر بندگان صالح خدا. درود، رحمت خدا و برکات او بر همه شما. »

تشهدتشهدتشهد
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تشهد
تَشَهُّد یعنی طلب گواهی کردن، شاهد خواستن. کلمۀ شهادت ( اشهد ان لا اله الا اللّه ) گفتن.
تشهد در نماز پس از دو سجدۀ رکعت دوم و آخرین رکعت خوانده می شود
نمازگزار بعد از بلند شدن از سجـده دوم رکعت دوم می نشیند و ‏آنگاه �تشهد� را به این ترتیب می خواند:
...
[مشاهده متن کامل]

اَلتَّحِیَّاتُ لِلّٰهِ، وَٱلصَّلَوَاتُ وَٱلطَّیِّبَاتُ۞ اَلسَّلَامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا ٱلنَّبِیُّ وَرَحْمَةُ ٱللّٰهِ وَبَرَکَاتُهُ۞ اَلسَّلَامُ عَلَیْنَا وَعَلٰی عِبَادِ ٱللَّهِ ٱلصَّالِحِیْنَ۞ أَشْهَدُ أَنْ لَّا إِلٰهَ إِلَّا ٱللّٰه وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَ رَسُوْلُهُ‏
ترجمه:تمام تعظیم ها و نمازها و سایر پاکیها فقط از آنِ خداست، سلام و رحمت و برکات خدا ‏بر تو باد ای پیامبر، و سلام بر ما باد و بر بندگان نیکوکار خدا، گواهی می دهم که جز خدا معبودی نیست، و گواهی می دهم که محمد بنده و رسول اوست.
( صحیح بخاری و صحیح مسلم )
قعده ( نشستن ) در نماز دو رکعتی یک بار و در نمازهای سه رکعتی و چهار رکعتی دو بار انجام میشود.
در کلیه نمازها بعد از آخرین رکعت، نشستن ( قعده اخیر ) نمازهای دورکعتی فرض و از ارکان نماز است.
در نمازهای سه رکعتی نشستن ( قعده اولی ) بعد از رکعت دوم واجب است.
در نمازهای چهاررکعتی نشستن ( قعده اولی ) بعد از رکعت دوم واجب است.
در دو قعده تشهد ( التحیات ) خواندن، واجب است با ترک واجب در نماز ، سجده سهو لازم میگردد و اگر سجده سهـو فراموش شد نماز باید دوباره خوانده شود.
اگر نمازگذار یکی از فرایض را ترک یا فرامـوش کند چه قصداً باشد یا سهواً، نمازش فاســد است باید نمازش را دوباره بخواند.
خلاصه:
در قعده اخیر نشستن فرض است
در قعده اول نشستن و خواندن التحیات ( تشهد ) در هر دو قعده واجب است.

گواه گویی

بپرس