تری گلیسرید ( به انگلیسی: Triglyceride ) یا تری آسیل گلیسرول نوعی لیپید است که در بدن انسان نقش مهمی ایفا می کند. [ ۱] در بافت های چربی بدن، تری گلیسرید نقش عایق بندی و ذخیرهٔ انرژی را دارد. این ماده از یک گلیسرول و سه اسید چرب تشکیل یافته است.
تری گلیسرید یا تری آسیل گلیسرول از ترکیب یک الکل سه عامله ( گروه هیدروکسیل یا oH - ) به نام گلیسرول و سه اسید چرب ایجاد می شود. نام اختصاری آن T. G است. تری گلیسرید شکل مهمی از ذخیرهٔ انرژی است و نسبت به قندها دارای میزان انرژی نهفته ( انرژی پتانسیل ) بیشتری است. همچنین این مولکول از نظر شیمیایی مولکولی بی اثر ( Inert ) است و خصلت آب گریزی ( چربی دوستی ) آن نیز از وجوه متمایزکنندهٔ آن نسبت به کربوهیدرات هاست. تری گلیسرید جزء اصلی لیپوپروتئین بس کم چگالی ( VLDL ) و کیلومیکرون ( CHY ) است.
تری گلیسیریدها اجزای اصلی بافت چربی در انسان و سایر مهره داران و همچنین روغن های گیاهی هستند. [ ۲] آن ها همچنین در خون وجود دارند تا امکان انتقال دو طرفهٔ چربی - چربی و گلوکز خون از کبد را فراهم کنند و جزء اصلی چربی های پوست انسان هستند[ ۳]
بسیاری از انواع تری گلیسیرید وجود دارد که با روش های متفاوت، طبقه بندی می شوند. یکی از روش های طبقه بندی آن ها، مبتنی بر اشباع یا غیراشباع بودن آن هاست. چربی های اشباع شده گروه C=C ندارند اما چربی های غیراشباع دارای یک یا چند گروه C=C هستند. چربی های غیراشباع نسبت به آنالوگ های اشباع شده، نقطهٔ ذوب پایین تری دارند. در نتیجه، آن ها اغلب در دمای اتاق مایع هستند. برای مثال، اسید استئاریک، اشباع شده و، اسید اولئیک، الایدیک اسید و اسید واکسنیک، غیراشباع هستند.
• بوتریک اسید با ۴ اتم کربن ( موجود در کره )
• لوریک اسید با ۱۲ اتم کربن ( موجود در روغن نارگیل، روغن پالم و شیر مادر )
• میریستیک اسید با ۱۴ اتم کربن ( موجود در شیر گاو و فراورده های لبنی )
• پالمیتیک اسید با ۱۶ اتم کربن ( موجود در روغن نخل و گوشت )
• اسید استئاریک با ۱۸ اتم کربن ( موجود در گوشت و کره کاکائو )
• میریستولئیک اسید، اسید ساپینیک، پالمیتولئیک اسید، اسید اولئیک، پتروسلینیک اسید، سیس - واکسنیک اسید، واکسنیک اسید، الیدیک اسید، اسید لینولئیک، اسید لینولنیک، اسید پائولینیک، گادولین اسید، اروسیک اسید، اسید براسیدیک، نرونیک اسید و اسید آراشیدونیک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفتری گلیسرید یا تری آسیل گلیسرول از ترکیب یک الکل سه عامله ( گروه هیدروکسیل یا oH - ) به نام گلیسرول و سه اسید چرب ایجاد می شود. نام اختصاری آن T. G است. تری گلیسرید شکل مهمی از ذخیرهٔ انرژی است و نسبت به قندها دارای میزان انرژی نهفته ( انرژی پتانسیل ) بیشتری است. همچنین این مولکول از نظر شیمیایی مولکولی بی اثر ( Inert ) است و خصلت آب گریزی ( چربی دوستی ) آن نیز از وجوه متمایزکنندهٔ آن نسبت به کربوهیدرات هاست. تری گلیسرید جزء اصلی لیپوپروتئین بس کم چگالی ( VLDL ) و کیلومیکرون ( CHY ) است.
تری گلیسیریدها اجزای اصلی بافت چربی در انسان و سایر مهره داران و همچنین روغن های گیاهی هستند. [ ۲] آن ها همچنین در خون وجود دارند تا امکان انتقال دو طرفهٔ چربی - چربی و گلوکز خون از کبد را فراهم کنند و جزء اصلی چربی های پوست انسان هستند[ ۳]
بسیاری از انواع تری گلیسیرید وجود دارد که با روش های متفاوت، طبقه بندی می شوند. یکی از روش های طبقه بندی آن ها، مبتنی بر اشباع یا غیراشباع بودن آن هاست. چربی های اشباع شده گروه C=C ندارند اما چربی های غیراشباع دارای یک یا چند گروه C=C هستند. چربی های غیراشباع نسبت به آنالوگ های اشباع شده، نقطهٔ ذوب پایین تری دارند. در نتیجه، آن ها اغلب در دمای اتاق مایع هستند. برای مثال، اسید استئاریک، اشباع شده و، اسید اولئیک، الایدیک اسید و اسید واکسنیک، غیراشباع هستند.
• بوتریک اسید با ۴ اتم کربن ( موجود در کره )
• لوریک اسید با ۱۲ اتم کربن ( موجود در روغن نارگیل، روغن پالم و شیر مادر )
• میریستیک اسید با ۱۴ اتم کربن ( موجود در شیر گاو و فراورده های لبنی )
• پالمیتیک اسید با ۱۶ اتم کربن ( موجود در روغن نخل و گوشت )
• اسید استئاریک با ۱۸ اتم کربن ( موجود در گوشت و کره کاکائو )
• میریستولئیک اسید، اسید ساپینیک، پالمیتولئیک اسید، اسید اولئیک، پتروسلینیک اسید، سیس - واکسنیک اسید، واکسنیک اسید، الیدیک اسید، اسید لینولئیک، اسید لینولنیک، اسید پائولینیک، گادولین اسید، اروسیک اسید، اسید براسیدیک، نرونیک اسید و اسید آراشیدونیک
wiki: تری گلیسرید