بلغان

لغت نامه دهخدا

بلغان. [ ب ُ ] ( اِ ) قسمی از راسوی سیاه ،و این لغت مأخوذ از مغولی است. ( از ناظم الاطباء ).

بلغان. [ ب ُ ] ( اِخ ) دهی از دهستان هرم و کاریان ، بخش جویم ، شهرستان لار. سکنه آن 598 تن. آب آن از چاه و محصول آن غلات و خرما است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

فرهنگ فارسی

دانشنامه عمومی

بلغان، روستایی در دهستان کاریان بخش هرم شهرستان جویم در استان فارس ایران است. این روستا، مرکز بخش هرم است. [ ۱]
روستا بلغان در فاصله ۵۴ کیلومتری شمال شهر جویم و در شهرستان جویم قرار دارد. زبان این روستا لهجه ای از گویش فراسویی زبان لارستانی است که یکی از هفت ریشه اصلی زبان فارسی معیار است. بلغان به عنوان مرکز بخش هرم است. محدودهٔ استحفاظی و حوزهٔ نفوذ بلغان از شرق تا روستای جلال آباد و از غرب تا خرده دره، از شمال به احمد محمودی و از جنوب به دو راهی کاریان، بلغان و دشت موش محدود می شود. این روستا در موقعیت جغرافیایی ۵۳:۳۶’۱۱٫۰۰″ درجهٔ طول شرقی و ۲۸:۰۹’۰۴٫۷۶″ درجهٔ عرض شمالی قرار گرفته است که با ۸ روستای بزرگ و پرجمعیت و تعدادی آبادی، مزارع تابع و مستقل است که با جادهٔ آسفالت با همهٔ آنها ارتباط مستقیم دارد. بلغان در سال ۸۰ پرجمعیت ترین روستای منطقه بوده است. ارتفاعات غرب این روستا مرز فیزیکی آنرا با کاریان مشخص می سازد. ارتفاعات قزل آلا درشمال شرقی بلغان و جنوب روستای چغان واقع است. کوه سیاه واقع درجنوب این روستا و نزدیک دشت موش است. روستای کوچکی به نام محمودآباد که ظرف سالیان اخیرتخلیه شده و اکثر اهالی آن در بلغان ساکن شده اند، در سمت شمال بلغان قرار دارد و هم اکنون آثار کمی از خانه های آن باقی است. روستای بلغان به صورت جادهٔ آسفالته با تمامی روستاهای اطراف ارتباط دارد که فواصل این روستاها از این قرار است:
«جلال آباد ۱۸ کیلومتر، لاغران ۷ کیلومتر، چغان ۱۳ کیلومتر، احمدمحمودی ۱۴ کیلومتر، کاریان ۷ کیلومتر، هرم ۱۵ کیلومتر و خورده دره ۲۰ کیلومتر»
بلغان خود در دامنهٔ کوه و ارتفاعات قرار دارد و شیب عمومی آن از طرف جویم به طرف خرده دره است. به طوری که در شمال بلغان در سالهای پربارش منطقه ای به صورت نمکزار و دریاچه ای از آب تا ماه ها باقی می ماند.
این روستا در موقعیت جغرافیایی ۵۳:۳۶'۱۱٫۰۰ «درجهٔ طول شرقی و ۲۸:۰۹'۰۴٫۷۶» درجهٔ عرض شمالی قرار گرفته است که با ۸ روستای بزرگ و پرجمعیت و تعدادی آبادی، مزارع تابع و مستقل است که با جادهٔ آسفالت با همهٔ آن ها ارتباط مستقیم دارد.
بلغان در سال ۸۰ پرجمعیت ترین روستای منطقه بوده است. ارتفاعات غرب این روستا مرز فیزیکی آن را با کاریان مشخص می سازد. ارتفاعات قزل آلا در شمال شرقی بلغان و جنوب روستای چغان واقع است. کوه سیاه واقع در جنوب این روستا و نزدیک دشت مشک است.
عکس بلغانعکس بلغان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس