بقعه خدیجه خاتون

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بقعه خدیجه خاتون در قم می باشد
خدیجه خاتون ، بقعه ، از مقابر برجی قرن هشتم در استان قم . این بقعه در گورستان روستایی به همین نام در ۳۵ کیلومتری جنوب شهر قم قرار دارد و در واقع تنها اثر ارزشمند باقی مانده از قرن هشتم در خارج از شهر قم است.
اجداد خدیجه خاتون
براساس کتیبه ای در بنا، این بقعه منسوب به خدیجه خاتون، یکی از فرزندان امام جعفرصادق علیه السلام است به دلیل نبودن نام خدیجه در میان دختران آن امام و سادات مهاجر به قم تا سده چهارم و ذکر خاتون در دنباله نام خدیجه، که واژهای مغولی است، شخص مدفون در بقعه را فرزند بلافصل امام ندانسته و معتقد است وی در سده ششم یا هفتم می زیسته و از احفاد علی بن حسن العلوی العُرَیْضی از دودمان علی بن جعفر بوده است.
تجدید و استادکاران بقعه
بنابر کتیبه سراسری بنا در داخل ضلع شمالی و کتیبه دیگری در زیرگوشوارها، این بقعه در ۷۷۰ به دستور غیاث الدین امیرمحمد، از فرمانروایان مستقل قم، ساخته و سپس تجدید بنا شده است. بنابر کتیبه دیگری که از زیرگوشوار شمال غربی آغاز میشود، استادکاران این بنا درویش علی طاهر و درویش ابراهیم بن حسن حلاج و علی بن محمد ابوشجاع ، هنرمند برجسته قرن هشتم، بوده اند.
← سازنده ضریح
...

[ویکی شیعه] بقعه خدیجه خاتون، نام مشترک دو بقعه در اطراف شهر قم است. بقعه مشهور، منسوب به خدیجه خاتون، از فرزندان امام جعفر صادق(ع) است. این بقعه در روستای خدیجه خاتون، در ۳۵ کیلومتری جنوب شهر قم قرار دارد. بقعه دیگری منسوب به خدیجه فرزند امام کاظم(ع) است که در بخش قنوات قم، در ده کیلومتری شرق قم واقع شده است.
براساس کتیبه ای در بنا، این بقعه منسوب به خدیجه خاتون، یکی از فرزندان امام جعفر صادق(ع) است.
فیض قمی به دلیل اینکه نام خدیجه در میان دختران آن امام (ع) و سادات مهاجر به قم تا قرن چهارم هجری قمری موجود نبود و نیز ذکر خاتون در دنباله نام خدیجه، که واژه های مغولی است، شخص مدفون در بقعه را فرزند بلافصل امام ندانسته و معتقد است وی در قرن ششم یا قرن هفتم می زیسته و از نوادگان علی بن حسن العلوی العریضی از خاندان علی بن جعفر بوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس