باغ ملک

لغت نامه دهخدا

باغ ملک. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش جانکی گرمسیر شهرستان اهواز. این دهستان در بین دهستانهای قلعه تل ابوالعباس ، میدرود و رود زرد واقع شده است. موقعیت طبیعی دهستان کوهستانی و هوای آن معتدل است. این دهستان از 14 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده است وجمعیت آن در حدود 2500 نفر میباشد. قراء مهم آن عبارتند از دم ولی ، سرولی کوشک و کل تندرپائین. مرکز دهستان قصبه باغ ملک است. آب مصرفی دهستان از چشمه و رود تأمین می گردد و محصول دهستان غلات و برنج است و شغل عمده مردان زراعت میباشد. راههای دهستان اتومبیل رو و مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

باغ ملک. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان باغ ملک و مرکز بخش جانکی گرمسیر شهرستان اهواز است. این قصبه در طول جغرافیایی 49 درجه و 53 دقیقه و عرض 31 درجه و 32 دقیقه در 150 هزارگزی شمال خاوری اهواز بر کنار راه اتومبیل رو هفتگل به ایذه واقع است. موقعیت آن کوهستانی و هوای آن معتدل است و در حدود 700 تن سکنه دارد. آب مصرفی آنجا از رودخانه زرد و چشمه شیرین تأمین میشود. محصول عمده آن غلات و برنج و حبوبات و میوه. و شغل مردمش زراعت و راهش اتومبیل رو است. ساکنین آن از طایفه زنگنه هستند. بخشداری جانکی گرمسیری در این قصبه است. معدن گچ و نمک دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

باغ ملک. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان طیبی گرمسیری بخش کهگیلوئیه شهرستان بهبهان که در 25 هزارگزی جنوب باختری لیده مرکز دهستان واقع است. ناحیه ای است کوهستانی و گرمسیر و دارای 100 تن سکنه ، آب آنجا از چشمه تأمین میشود و محصول عمده آن غلات و پشم و خرما و لبنیات و شغل مردمش زراعت و حشم داری و صنایع دستی آنان قالیچه و جوال و گلیم بافی و راهش مالرو است. ساکنین آنجا از طایفه طیبی میباشند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ). خرابه های ساسانی قریه منجنیق نزدیک دهات باغ ملک واقع است. ( از جغرافیای غرب ایران ص 326 ).

باغ ملک. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان حشون بخش بافت شهرستان سیرجان که در 30 هزارگزی باختر بافت واقع است و 20 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فرهنگ فارسی

دهی از سیرجان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باغْمَلِک ، نام شهرستانی در استان خوزستان و شهر مرکز آن می باشد.
باغملک یکی از ۱۶ شهرستان استان خوزستان به شمار می رود.
← موقعیت جغرافیایی
این شهر مرکز شهرستان باغملک است و در ۴۹ و ۵۴ طول شرقی ، و ۳۱ و ۳۱ عرض شمالی قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۷۲۰ متر است .
← شکل گیری شهر
(۱) آمارنامه استان خوزستان ۱۳۷۲ش ، سازمان برنامه و بودجه استان خوزستان ، تهران ، ۱۳۷۳ش . (۲) اقتداری احمد، خوزستان و کهگیلویه و ممسنی ، تهران ، ۱۳۵۹ش . (۳) امام شوشتری محمدعلی ، تاریخ جغرافیایی خوزستان ، تهران ، ۱۳۳۱ش . (۴) راولینسن هنری ، سفرنامه ، ترجمه سکندر امان اللهی بهاروند، تهران ، ۱۳۶۲ش . (۵) سازمان تقسیمات کشوری جمهوری اسلامی ایران ، وزارت کشور، تهران ، ۱۳۷۶ش . (۶) سرشماری اجتماعی ، اقتصادی عشایر کوچنده ۱۳۷۷ش ، جمعیت عشایری دهستان ها، کل کشور، مرکز آمار ایران ، تهران ، ۱۳۷۸ش . (۷) سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۷۵ش ، نتایج تفصیلی ، شهرستان باغملک ، مرکز آمار ایران ، تهران ، ۱۳۷۶ش . (۸) فرهنگ جغرافیایی آبادی های کشور جمهوری اسلامی ایران رامهرمز، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح ، تهران ، ۱۳۷۰ش ، ج ۸۰. (۹) قائم مقامی جهانگیر، عشایر خوزستان ، یادگار، تهران ، ۱۳۲۶ش ، س ۳، شم ۹. (۱۰) لایارد ا ه و دیگران ، سیری در قلمرو بختیاری و عشایر بومی خوزستان ، ترجمه مهراب امیری ، تهران ، ۱۳۷۱ش . (۱۱) مقدسی محمد، احسن التقاسیم ، لیدن ، ۱۹۰۶م . (۱۲) نقشه عملیات مشترک زمینی سازمان جغرافیایی کشور، تهران ، ۱۳۶۹ش ، گ ۲-۳۹.

دانشنامه عمومی

باغ مَلِک شهری در استان خوزستان و مرکز شهرستان باغ ملک می باشد.
این شهر مرکز شهرستان باغ ملک است و در شرق استان خوزستان قرار گرفته است. شهرستان باغ ملک، یکی از شهرستان های استان خوزستان در جنوب غربی ایران است. باغ ملک در سال ۱۳۷۱ تبدیل به شهرستان شد. باغ ملک با شهرستان های رامهرمز، ایذه، هفتگل، مسجد سلیمان، صیدون و با استان های چهار محال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد هم مرز است.
این شهر در دامنه رشته کوه های منگشت زاگرس واقع شده است. این شهرستان تقریباً در شرق استان خوزستان می باشد در عرض جغرافیایی ۳۱–۳۱ و طول جغرافیایی ۴۹–۵۱ و ارتفاع مرکزی شهر ۹۱۷ متر از سطح دریا می باشد. [ نیازمند منبع]
این شهرستان نسبت به شهرستانهای غربی و جنوبی استان خوزستان، آب و هوای متعادلتری دارد.
قدمت شهر کنونی باغ ملک به دوران عیلام برمی گردد[ نیازمند منبع] ، در دوران عیلام این ناحیه اوربه نام داشته است. در باغ ملک محلی به نام منجنیق وجود دارد که آثار تاریخی از یک شهر کهن در آن بجا مانده است که بنابر روایتی ماجرای ابراهیم و نمرود در این محل رخ داده است و به همین دلیل منجنیق نام دارد، پل شکسته ای نیز در آن نزدیکی وجود دارد که مربوط به دوران ساسانی است. [ ۱] همچنین سنگ آسیابی در باغ ملک وجود دارد که آثار خطوط کوفی بر روی آن نقش بسته است. [ ۲]
در باب قدمت باغملک می توان از کتاب سفرنامة جنوب ایران نوشتة بابن و هوسه فرانسوی نقل کرد که نوشته اند: «آثار خرابه و بیوتات مقبره در باغملک دیده می شود؛ و آن آثار را اهل بلد منجنیق می خوانند. تپه ای در بالای سر منجنیق هست و بقعه ای دارد که آن را امیرالمؤمنین می نامند که ظاهراً مقبره یکی از خلفای عباسی است؛ و بقعه دیگر نیز در آنجا هست یکی معروف به دانیال خلیل است و دیگری مشهور به قاسم علی. رودخانه کوچکی از کوه منگشت از طرف قبله سرازیر و جاری می باشد که از میانه باغملک می گذرد. » لایارد در سفرنامه خود آثار باقی مانده نواحی باغملک را متعلق به عهد اتابک می داند. باغملک امروزی دارای بخشهای صیدون، قلعه تل و میداود است[ ۳]
باغ ملک تا سال ۱۳۲۶ جانکی نامیده می شد. در یازدهم آبان آن سال به تصویب هیئت وزیران، نام جانکی به باغ ملک جانکی تغییر یافت. [ ۴]
مردم باغ ملک به گویش لری بختیاری صحبت می کنند. [ ۵] [ ۶]
عکس باغ ملک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس