انساء

لغت نامه دهخدا

انساء. [ اَ ] ( ع اِ ) ج ِ نسا و نَسی و نِسی. ( از اقرب الموارد ) ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). و رجوع به مفردهای کلمه شود.

انساء. [ اِ ] ( ع مص ) فراموش گردانیدن چیزی مر کسی را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء )( آنندراج ). بفراموشی واداشتن کسی را در مورد چیزی. ( از اقرب الموارد ). فراموش گردانیدن. ( تاج المصادر بیهقی ). فراموشانیدن. تناسی. ( یادداشت مؤلف ): و ما انسانیه الا الشیطان. ( قرآن از منتهی الارب و آنندراج وناظم الاطباء ) . || تأخیر کردن و سپس انداختن و دور ساختن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). به تأخیر انداختن. ( از اقرب الموارد ). تأخیر کردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( مصادر زوزنی ). || نسیه فروختن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). چیزی را با مهلت و به نسیه فروختن. ( از اقرب الموارد ). || زمان دادن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( تاج المصادر بیهقی ) ( مصادر زوزنی ). مهلت دادن. ( از اقرب الموارد ). و از آن است که عرب جاهلیت شخصی را حکم میکردند و میگفتند وی را انسئنا شهراً؛ یعنی سپس اندازاز ما حرمت محرم را تا ماه صفر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ) .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِنساء، اصطلاحی قرآنی در عرض نسخ می باشد.
انساء مصدر باب افعال از ریشه «ن س ی» یا «ن س أ» است که از واژه «نُنسِها» در آیه ۱۰۶ سوره بقره اتخاذ شده است:«ما نَنسَخ مِن ءایَة اَو نُنسِها نَأتِ بِخَیر مِنها اَو مِثلِها» این اصطلاح قرآنی که همواره در کنار نسخ و در مبحث ناسخ و منسوخ به آن توجه شده بر اثر عوامل درونی و بیرونی آیه به صورت یکی از اصطلاحات نسبتاً دشوار جلوه کرده و آرای گوناگونی را درباره قرائت، معنا و تفسیر «نُنسها» شکل داده است؛ به عبارت دیگر اختلاف قرائت ها و تفسیرها درباره «نُنسِها» کاشف از دشواری فهم آیه است.
در باب قرائت
در باب قرائت واژه «نُنسِها» با ۱۳ شکل قرائت مواجهیم که بیش تر آن ها را باید اجتهاد قاریان و مفسران شمرد و جز دو قرائتِ ذیل، بقیه از قرائت های شاذ و غیر معتبر به شمار می آید و حتی برخی از این قرائت ها به دلیل ضعف آن جزو قرائت های شاذ نیز شمرده نشده است: ۱. «نُنْسِها» با ضمه نون اول و بدون همزه. همه قاریان هفت گانه جز ابن کثیر و ابوعمرو به این شکل قرائت کرده اند.۲. «نَنْسَأها» با فتحه نون اول و همزه که قرائت ابن کثیر و ابوعمرو از میان قرای سبعه و گروهی دیگر از قاریان است.
← معانی
آرای مفسران در تفسیر انساء بدین شرح است:
← دیدگاه اول
...

پیشنهاد کاربران

بپرس