ام شریک

لغت نامه دهخدا

ام شریک. [ اُم ْ م ِ ش َ ] ( اِخ ) انصاری. دختر جابر یا انس یا خالد یا ابوالعسکر از زنان صحابی و بقولی از زنان رسول اکرم بوده است. رجوع به ریحانة الادب ج 6 ص 224 و الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 247 شود.

ام شریک. [ اُم ْ م ِ ش َ ] ( اِخ ) دختر خالدبن حبیس بن لوذان خزرجی. از زنان صحابی بوده. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 247 شود.

ام شریک. [ اُم ْ م ِ ش َ ] ( اِخ ) دوسیة. از زنان صحابی بوده. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 247 شود.

ام شریک. [ اُم ْ م ِ ش َ ] ( اِخ ) قرشی عامری. از بنی عامر. از زنان صحابی بوده. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 248 شود.

فرهنگ فارسی

قرشی عامری از بنی عامر از زنان صحابی بوده .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ام شریک یکی از همسران پیامبر (صلی الله علیه واله) می باشد.
در نام، نسب، همسر پیشین و حتی قبیله او اختلاف است. برخی او را غزیه، دختر جابر بن حکیم دوسی از تیره ازد از عرب جنوبی و بعضی دختر دودان بن عوف بن جابر از بنی عامر بن لؤی از عرب شمالی دانسته اند. بلاذری او را دختر دودان بن عوف بن عمرو می داند. نام غزیله نیز برای او ثبت شده که شاید تصحیف غزیه باشد. ابن عبدالبر نام غزیله را درست دانسته است.
اختلاف در نسب ام شریک
چندگانه بودن نام و نسب و کنیه او سبب شده که برخی این ها را نام چند تن بدانند ابن حجر در پی معرفی سه ام شریک با لقب های انصاری، دوسی، و قریشی عامری، نتیجه گرفته است که ام شریک، زنی قریشی است و به سبب ازدواجش با قبیله دوس، به آنان منسوب شده و سپس در میان انصار ازدواج کرده و به آنان نسبت یافته است. شماری نیز او را از انصار و از تیره بنی نجار خزرج شمرده اند. ابن سعد ازدواج پیامبر (صلی الله علیه واله) با ام شریک انصاری را نپذیرفته و وجود ام شریک دوسیه را تقویت کرده است.
شوهران ام شریک
در شماری از منابع، از ام شریک غفاری نیز یاد شده است. ابن عبدالبر از ام شریک نامی یاد کرده که همسر عثمان بن مظعون جمحی و نامش خوله یا خویله بوده و خود را به رسول خدا بخشیده است. به هر روی، وی را همسر ابوالعکر ازدی، حلیف عامر بن لؤی یا طفیل بن حارث، دانسته اند. برخی نیز ابوالعکر را فرزند ام شریک شمرده اند.
بیعت و بخشیدن خود به پیامبر
...

[ویکی حج] ام شریک از همسران پیامبر بود. در نام و نسب و همسر قبلی وی اختلاف وجود دارد، بعضی نام وی را غزیه می دانند و بعضی غُزَیْله دانسته اند. همچنین درباره ازدواج او با پیامبر نیز اخبار قطعی وجود ندارد. ظاهرا ام شریک بعد از اسلام اوردن به یثرب هجرت کرده و خود را به پیامبر اسلام بخشیده است. او را زنی زیبا و پا به سن شمرده اند و داستان های کرامت گونه ای درباره او آورده اند که ناقل آنها خود اوست. از جمله ایکه بعد از اطلاع پیدا کردن قوم ام شریک از اسلام آوردنش وی را به شتر برهنه سوار کرده و سه روز در بادیه بدون غذا و آب رها کردند ولی به لطف ویژه الهی وی نجات پیدا کرد و مشرکان همراه وی به حقانیت اسلام پی بردند و مسلمان شدند. همچنین وی از راویان حدیث پیامبر(ص) شمرده شده است.
در نام، نسب، همسر پیشین و حتی قبیله او اختلاف است. برخی او را غزیه، دختر جابر بن حکیم دوسی از تیره ازد از عرب جنوبیو بعضی دختر دودان بن عوف بن جابر از بنی عامر بن لؤی از عرب شمالی دانسته اند.بلاذری او را دختر دودان بن عوف بن عمرو می داند.نام غُزَیْله نیز برای او ثبت شدهکه شاید تصحیف غزیه باشد. ابن عبدالبر نام غزیله را درست دانسته است.
چندگانه بودن نام و نسب و کنیه او سبب شده که برخی این ها را نام چند تن بدانند ابن حجر در پی معرفی سه ام شریک با لقب های انصاری، دوسی، و قریشی عامری، نتیجه گرفته است که ام شریک، زنی قریشی است و به سبب ازدواجش با قبیله دوس، به آنان منسوب شده و سپس در میان انصار ازدواج کرده و به آنان نسبت یافته است.شماری نیز او را از انصار و از تیره بنی نجار خزرج شمرده اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس