ام حبیبه

لغت نامه دهخدا

ام حبیبه. [ اُم ْ م ِ ح َ ب َ ] ( اِخ ) ( رملة ) دختر ابوسفیان و خواهر معاویه از زنان رسول اکرم بوده است. وی نخست با عبیداﷲبن جحش ازدواج کرد و زن و شوهر هر دو بدین اسلام درآمدند و به حبشه مهاجرت کردند در آنجا عبیداﷲ از دین اسلام برگشت ولی ام حبیبه در اسلام خود پایداری نشان داد تا آنکه پس از مرگ عبیداﷲ در سال هشتم هجری در حبشه بوسیله نجاشی پادشاه حبشه به ازدواج رسول اکرم درآمد. وفات وی به سال 44 هَ. ق. روی داد. ( از اعلام زرکلی ج 1 ص 326 ) ( ریحانة الادب ج 6 ص 214 ). و نیز رجوع به اعلام الوری و تنقیح المقال و خیرات حسان و قاموس الاعلام ترکی ج 2 ص 1034 شود.

ام حبیبه. [اُم ْ م ِ ح َ ب َ ] ( اِخ ) کنیه دختر هرون الرشید خلیفه عباسی بوده است. ( از حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 246 ).

فرهنگ فارسی

کنیه دختر هرون الرشید خلیفه عباسی بوده است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ام حبیبه یکی از همسران پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) و دختر دشمن سرسخت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) ابوسفیان بن حرب بن امیه بن عبدالشمس بن عبد مناف است. نامش «رَملَه» و در برخی روایات هند ذکر شده؛ اما از نظر بیشتر مورخین و نسب شناسان به رمله مشهور است.
او هفده سال پیش از بعثت در مکه به دنیا آمد. این تاریخ با روایاتی که سن او را در هفتم بعثت سی و چند ساله دانسته اند، مطابقت دارد.مادرش صفیه بنت ابی العاص بن عبدشمس بن عبدمناف و عمه عثمان بن عفان بود. «رمله» پیش از بعثت نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) با عبیدالله بن جحش اسدی برادر همسر دیگرشان، زینب بنت جحش ازدواج کرد. بعد از بعثت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) او و عبیدالله از اولین کسانی بودند که به حضرت ایمان آوردند و به دین اسلام گرویدند. ام حبیبه در جریان هجرت دوم مسلمانان به حبشه همراه عبیدالله به آن سرزمین هجرت کرد. وی از عبیدالله صاحب دختری به نام «حبیبه» شد به همین خاطر از آن پس به کنیه «ام حبیبه» خوانده می شد.

[ویکی شیعه] ام حَبیبه رمله (درگذشته ۴۴ق)، دختر ابوسفیان و همسر پیامبر اکرم (ص) که در برخی منابع نام او هند ذکر شده است. تاریخ ولادت وی را ۱۷ سال پیش از بعثت (حدود ۵۹۳م) یاد کرده اند. وی نخست به همسری عبیدالله بن جحش اسدی درآمد. و از نخستین زنانی بود که هنگام هجرت مسلمانان به حبشه، همراه همسر خود به آنجا رفت. پس از درگذشت عبیدالله بن جحش اسدی در حبشه، پیامبر (ص) در سال ۶ یا ۷ق، به عمرو بن امیه ضمری وکالت داد تا ام حبیبه را به همسری آن حضرت درآورد و همراه دیگر مسلمانان به مدینه بیاورد.
ام حبیبه، پس از کشته شدن عثمان، پیراهن آغشته به خون وی را نزد برادر خود معاویه، به دمشق فرستاد.
او از راویان حدیث از پیامبر (ص) است و در ۴۴ق در ۷۴ سالگی در مدینه درگذشت و همان جا نیز مدفون شد.

[ویکی اهل البیت] ام حبیبه رمله دختر ابوسفیان از قبیله بنی امیه بود. ام حبیبه بر خلاف پدرش، به همراه شوهرش عبدالله بن جحش به اسلام گروید و در اثر آزار مشرکان مکه به همراه کاروان مسلمانان به سرزمین حبشه هجرت نمود.
شوهر ام حبیبه در حبشه مسیحی شد و در همان جا درگذشت، و ام حبیبه بی سرپرست ماند. رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم وقتی از این واقعه آگاهی یافت، شخصی را از جانب خود به حبشه فرستاد و ام حبیبه را خواستگاری کرد.
برخی مورخین نقل کرده اند که نجاشی پادشاه حبشه چهارصد اشرفی به عنوان مهر از جانب رسول خدا به ام حبیبه داد. بنا بر نظر برخی مورخین، این خواستگاری و ازدواج در سال هفتم هجرت رخ داده است. مسلمانان مهاجر، در همان سال، به مدینه آمدند.
می گویند هنگامی که ابوسفیان برای تمدید مدت پیمان صلح با مسلمین، به مدینه آمده بود، به خانه دخترش، ام حبیبه، رفت و خواست روی بستر پیامبر بنشیند، اما ام حبیبه بی درنگ آن را جمع کرد و گفت:«این بستر رسول خداست و سزاوار نیست مردی کافر و مشرک بر آن بنشیند.»
ابوسفیان از این رفتار دخترش سخت برآشفت و خانه وی را ترک کرد.
ام حبیبه در سال 44 قمری دار فانی را وداع گفت.
1. الطبقات، ج 8، ص 96؛ اسد الغابه، ج 7، ص 115؛
2. تاریخ پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله وسلم ، آیتی، ص 73

[ویکی حج] اُمّ حبیبه، از همسران پیامبر(ص) و دختر ابوسفیان بن حرب اموی است. نام او رمله و به نقلی هند می باشد. ولادت او 17 سال پس از بعثت پیامبر(ص) بوده است. او به همراه همسرش عبیدالله بن جَحْش اسدی اسلام آورد. در هجرت دوم مسلمانان به حبشه شوهرش در حبشه از دین اسلام بازگشت و به دین مسیحیت درگذشت اما ام حبیبه به اسلام خود باقی ماند. بنابر بر گزارش مشهور، پیامبر(ص) با ارسال نامه ای به نجاشی، پادشاه حبشه، از ام حبیبه خواستگاری کرد. در اینکه چه کسی از سوی پیامبر وکالت داشت تا ام حبیبه را به عقد ایشان درآورد، اختلاف است برخی نجاشی، برخی دیگر خالد بن سعید بن عاص و برخی عثمان بن عفان را وکیل پیامبر در این زمینه دانسته اند. برخی از مفسران اهل سنت ازدواج پیامبر(ص) با ام حبیبه را مایه مودت ایشان با ابوسفیان دانسته و آیه 7 سوره ممتحنه را درباره این اتفاق تفسیر کرده اند.
گزارش هایی از دفاع او از عثمان در هنگامی که محاصره شده بود و نیز تلاش او برای دفن پیکر عثمان پس از قتلش وجود دارد. ام حبیبه یکی از راویان پیامبر(ص) بوده است. به نقل مشهور او در سال 44 یا 45 در مدینه درگذشت. برخی نیز محل درگذشت او را دمشق گفته اند.
رملهیا هندمشهور به ام حبیبه، دختر ابوسفیان صخر بن حرب اموی است.مادرش صفیه بنت ابی عاص نیز به بنی امیه نسب می برد. گزارشی نامشهور مادرش را آمنه بنت عبدالعزی بن حرثان از بنی عدی بن کعب از تیره های قریش دانسته است.وی 17 سال پیش از بعثت در مکه زاده شدو در آغازین سال های بعثت همراه شوهرش، عبیدالله بن جَحْش اسدی، عمه زاده پیامبر(ص)و هم پیمان بنی امیه، به اسلام گروید.به سال پنجم بعثت، در هجرت دوم مسلمانان به حبشه شرکت کردو در آن جا دارای دختری به نام حبیبه شد. از این رو، به ام حبیبه مشهور گشت.بر پایه گزارش هایی، عبیدالله اسدی در حبشه مرتد شد و به آیین مسیح درگذشت.برخی بدون اشاره به ارتداد او، بیماری را علت مرگش دانسته اند.ام حبیبه که زنی بیوه بود، همچنان بر اسلام خود ماند.

[ویکی فقه] ام حبیبه (ابهام زدایی). ام حبیبه ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ام حبیبه (همسر پیامبر)، یکی از همسران پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) و دختر ابوسفیان• ام حبیبه (دختر مأمون)، به نظر برخی، همسر امام رضا (علیه السلام) و راه نیافته به خانه آن حضرت
...

[ویکی فقه] ام حبیبه (همسر پیامبر). ام حبیبه یکی از همسران پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) و دختر دشمن سرسخت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) ابوسفیان بن حرب بن امیه بن عبدالشمس بن عبد مناف است. نامش «رَملَه» و در برخی روایات هند ذکر شده؛ اما از نظر بیشتر مورخین و نسب شناسان به رمله مشهور است.
او هفده سال پیش از بعثت در مکه به دنیا آمد. این تاریخ با روایاتی که سن او را در هفتم بعثت سی و چند ساله دانسته اند، مطابقت دارد.مادرش صفیه بنت ابی العاص بن عبدشمس بن عبدمناف و عمه عثمان بن عفان بود. «رمله» پیش از بعثت نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) با عبیدالله بن جحش اسدی برادر همسر دیگرشان، زینب بنت جحش ازدواج کرد. بعد از بعثت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) او و عبیدالله از اولین کسانی بودند که به حضرت ایمان آوردند و به دین اسلام گرویدند. ام حبیبه در جریان هجرت دوم مسلمانان به حبشه همراه عبیدالله به آن سرزمین هجرت کرد. وی از عبیدالله صاحب دختری به نام «حبیبه» شد به همین خاطر از آن پس به کنیه «ام حبیبه» خوانده می شد. همسرش در آنجا مرتد شد و به آیین مسیح درگذشت؛ اما امّ حبیبه که از او جدا شده بود همچنان بر اسلام خود ماند.
ازدواج با رسول خدا
در حبشه شوهرش عبیدالله از مسلمانی برگشت و نصرانی شد. ام حبیبه علی رغم اصرار شوهر بر مسیحی شدن، بر آیین اسلام باقی ماند، تا اینکه سرانجام عبیدالله در حبشه به همان آیین مسیحیت درگذشت. ام حبیبه بی یار و یاور و تنها شده بود؛ از این رو گوشه عزلت گزیده بود تا اینکه پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در سال شش یا هفتم هجری، یا هفت هجری عمرو بن امیه ضَمری را به همراه نامه ای نزد نجاشی فرستاد و از او خواست تا ام حبیبه را برایش خواستگاری کند و همراه دیگر مسلمانان به مدینه گسیل دارد. ام حبیبه پسر عمویش خالد بن سعید بن عاص یا عثمان بن عَفّان را در این امر وکیل خود قرار داد. عمرو بن امیه به وکالت از رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) از ام حبیبه خواستگاری نمود. در این مجلس نجاشی خطبه خواند و سپس نجاشی و خالد بن سعید عهده دار عقدشان گردیدند و ام حبیبه را با مهریه چهارصد دینار و به نقلی صد دینار به عقد رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در آوردند. پس به سنت انبیاء الهی، ولیمه ای از سوی نجاشی به حضار داده شد. سپس پس از مدتی همسر رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) را به همراه دیگر مهاجران با هدایایی روانه مدینه کرد. آورده اند وقتی ابوسفیان از موضوع ازدواج دخترش ام حبیبه با پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با خبر شد گفت: «این مردی است که نمی توان خواستش را بر نیاورد.» کاروان مهاجران هم زمان با فتح خیبر به مدینه رسیدند. روزی که ام حبیبه به مدینه آمد، سی و چند ساله بود.
ازدواج پیامبر با وی در قرآن
از آن جا که ابوسفیان در زمره دشمنان اسلام بود، ابن عباس نزول آیه «عَسَی اللّه ُ أَن ْ یَجْعَل َ بَیْنَکُم ْ وَ بَیْن َ الَّذین َ عادَیْتُم ْ مِنْهُم ْ مَوَدَّةً» را با ازدواج پیامبر (ص ) و ام حبیبه دختر وی مرتبط دانسته است .
اوصاف اخلاقی
...

دانشنامه عمومی

ام حبیبه بنت ابی سفیان ( به عربی: أم حبیبة بنت أبی سفیان ) یکی از همسران محمد پیامبر اسلام بود.
او دختر ابوسفیان بن حرب و همسرش صفیه بنت ابی عاص بود. [ ۱] پدرش ابوسفیان رئیس خاندان بنی امیه و رهبر قبیله قریش و قدرتمندترین مخالف محمد در مکه بود. اما بعداً اسلام را پذیرفت و مسلمان شد. مادرش دختر ابوالعاص بن امیه و همچنین عمه عثمان بن عفان و مروان بن حکم بود. [ ۲]
شوهرش عبیدالله بن حجش برادر زینب بنت جحش همسر دیگر محمد بود. [ ۳]
او و همسرش عبیدالله بن جحش، از اولین کسانی بودند، که مسلمان شده و به حبشه هجرت کرده بودند، تا از آزار و اذیت مشرکان مکه در امان باشند. در آنجا دخترش حبیبه بنت عبیدالله را به دنیا آورد. [ ۳]
عبیدالله به مسیحت پیوست[ ۳] و از همسرش خواست تا او نیز به این آیین بپیوندد اما وی نپذیرفت و بر اسلام پایداری نمود. پس از مرگ عبیدالله در حبشه محمد کسی را فرستاد تا از وی برای خودش خواستگاری کرده و او را به مدینه بازگرداند.
عکس ام حبیبهعکس ام حبیبه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اُمّ حَبِیبه (۱۷ پیش از بعثت ـ مدینه ۴۴ق)
(لقب رَمْلَه) دختر ابوسفیان، از زنان پیامبر (ص). هفده سال پیش از بعثت به دنیا آمد، مادرش صفیّه، دختر ابوالعاص بن امیه، بود. ابتدا با عبیدالله بن جَحْش ازدواج کرد و هر دو مسلمان شدند و به حبشه هجرت کردند. عبیدالله در حبشه مرتد شد و به مسیحیت گروید و می گساری می کرد تا بمرد. پیامبر (ص) پیکی فرستاد و توسط نجاشی از او خواستگاری کرد. نجاشی ۴۰۰ دینار مهر او قرار داد و تمام مبلغ را خود پرداخت، آن گاه ام حبیبه را به مدینه فرستاد. ام حبیبه در بقیع مدفون شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس