البدایه و النهایه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] البدایة و النهایة. اَلْبِدایَةُ وَ النَّهایة، مهم ترین و معروف ترین اثر ابن کثیر (ه م ) در تاریخ عمومی و اسلام از آغاز تا عصر مؤلف می باشد .
به نظر می رسد که قصد مؤلف ، نگاشتن اثری با هدف تاریخ نگاری نبوده است و آن گونه که ترکیب موضوع اثر و روش مؤلف در گزینش اخبار مندرج در آن نشان می دهد، بیان دیدگاه و نگرش اسلامی درباره آغاز و انجام آفرینش و خلقت انسان مورد نظر بوده است .

[ویکی نور] البدایه و النهایه (دارالفکر). البدایة و النهایة، مهم ترین و معروف ترین اثر ابن کثیر دمشقی (701ـ774ق)، در تاریخ عمومی و اسلام از آغاز تا عصر مؤلف و از گسترده ترین منابع تاریخ اسلام است. به نظر می رسد که قصد مؤلف، نگاشتن اثری با هدف تاریخ نگاری نبوده است و آن گونه که ترکیب موضوع اثر و روش مؤلف در گزینش اخبار مندرج در آن نشان می دهد، بیان دیدگاه و نگرش اسلامی درباره آغاز و انجام آفرینش و خلقت انسان موردنظر بوده است.
نگارش این کتاب بر اساس حولیات (سال نگاری) تنظیم شده است. شروع آن از آغاز خلقت و اتمام آن به سرانجام تاریخ و منتهی شدن به قیامت، چهره ای خاص به تاریخ وی بخشیده است. نویسنده در بخش رخدادهای مرتبط به خلقت، انبیاء و گذشتگان سعی نموده ضمن رعایت ترتیب سیر حوادث تاریخی با ذکر آیات قرآن و احادیثی که توسط راویان مختلف بیان گردیده است به شرح حوادث بپردازد. در این بخش به دلیل آن که سال رویدادها نامشخص است، روال نگارش مبتنی بر سال شماری نیست؛ اما از عصر نبوی به بعد به صورت سال شمار و گاه همراه با ذکر ماه و روز حوادث را نقل می نماید.
مؤلف در دیباچه کتاب، محتوای آن را به سه بخش تقسیم می کند: «بدایه»: از آفرینش تا پایان زندگی پیامبر اسلام(ص)؛ «خلافت یا تاریخ اسلام»: از وفات پیامبر(ص) تا عصر مؤلف؛ «نهایه»: در حوادث بزرگ آخر زمان یعنی «فِتَن و مَلاحِم».
روش ابن کثیر در بخش نخست، استناد به قرآن و احادیث قابل اعتماد است و چنانکه خود گفته، تنها به آنچه موافق شرع و سنت رسول خداست، استناد کرده است. مؤلف در قسمت اول این بخش، بیشتر به سرگذشت پیامبران و امت های پیشین یادشده در قرآن پرداخته است. قسمت دوم بخش نخست (بدایه) مربوط به سیرت پیامبر اسلام(ص) و از مفصل ترین بخش های کتاب است. در این بخش اتکای عمده ابن کثیر بر سیره ابن اسحاق بوده، بااین همه فقط به همین مأخذ قناعت نکرده است، زیرا گذشته از رجوع به دیگر کتاب های مغازی و سِیَر، به قرآن و حدیث نیز بسیار استناد کرده است. کتاب های جامع حدیث، نوشته های متأخر در سیره پیامبر(ص) مانند دلائل النبوة ابونعیم اصفهانی و ابوبکر بیهقی، مآخذ مربوط به زندگی نامه صحابه و تابعین مانند معجم طبرانی، معجم الصحابه ابونعیم اصفهانی، اسدالغابه ابن اثیر و آثار متأخرتری چون تهذیب مزی، آثار ذهبی، ابن عساکر، سهیلی و ابن سیدالناس.
در بخش دوم، به شیوه معمول مورخان گذشته، حوادث تاریخی پس از اسلام را سال به سال به صورت متوالی یاد کرده و مطالب مربوط به هر سال را به ترتیب در دو قسمت حوادث و وفیات آورده است. وفیات این بخش قسمت قابل ملاحظه ای را تشکیل می دهد. این بخش نیز خود دو قسمت متمایز دارد: قسمت اول از آغاز خلافت تا پایان قرن 7ق /13م و قسمت دوم از آغاز قرن 8ق /14م به بعد.
در قسمت اول بخش دوم، ابن کثیر افزون بر مآخذ بخش نخست، از نوشته های مورخان معروف مانند تاریخ طبری، تاریخ بغداد خطیب، تاریخ دمشق ابن عساکر و ذیل ابوشامه بر آن، المنتظم ابن جوزی، الکامل ابن اثیر، مرآة الزمان سبط ابن جوزی و ذیل یونینی بر آن، دول الإسلام ذهبی و بسیاری دیگر بهره شایان برده است. دوره پس از مغول در این قسمت بیشتر به تاریخ شام و دمشق اختصاص یافته است. ابن کثیر در این قسمت برخی مآخذ مهم تاریخ منطقه را نادیده گرفته است. ابن کثیر با وجود استنادهای مکرر به وفیات ابن خلکان، این مؤلف را به سبب مجامله و تسامح در برابر شعرا و کسانی که از نظر عقیده مبغوض وی بوده اند، نکوهش کرده است. البته باید یادآور شد که البدایه، خود از استشهادات شعری خالی نیست.

[ویکی فقه] البدایه و النهایه (کتاب). اَلْبِدایَةُ وَ النَّهایة، مهم ترین و معروف ترین اثر ابن کثیر (ه م ) در تاریخ عمومی و اسلام از آغاز تا عصر مؤلف می باشد .
به نظر می رسد که قصد مؤلف ، نگاشتن اثری با هدف تاریخ نگاری نبوده است و آن گونه که ترکیب موضوع اثر و روش مؤلف در گزینش اخبار مندرج در آن نشان می دهد، بیان دیدگاه و نگرش اسلامی درباره آغاز و انجام آفرینش و خلقت انسان مورد نظر بوده است .
محتوا
مؤلف در دیباچه کتاب ، محتوای آن را به ۳ بخش تقسیم می کند: «بدایة» : از آفرینش تا پایان زندگی پیامبر اسلام (صلّی الله علیه و آله )؛ «خلافت یا تاریخ اسلام » : از وفات پیامبر (صلّی الله علیه و آله ) تا عصر مؤلف ؛ «نهایة» : در حوادث بزرگ آخر زمان یعنی «فِتَن و مَلاحِم ».
بدایة
روش ابن کثیر در بخش نخست ، استناد به قرآن و احادیث قابل اعتماد است و چنان که خود گفته ، در نقل اسرائیلیات ، تنها به آنچه موافق شرع و سنت رسول خداست ، استناد کرده است . مؤلف در قسمت اول این بخش ، بیشتر به سرگذشت پیامبران و امت های پیشین ِ یاد شده در قرآن پرداخته است . قسمت دوم بخش نخست (بدایة) مربوط به سیرت پیامبر اسلام (صلّی الله علیه و آله )، و از مفصل ترین بخش های کتاب است .
← مآخذ
...

دانشنامه عمومی

البدایة و النهایة. البدایة و النهایة کتابی تاریخی اثر عماد الدین اسماعیل بن کثیر دمشقی ( ۷۰۱–۷۷۴ ه ) از تاریخ نامه های عمومی مشهور و رایج اسلامی همچون المنتظم و الکامل که در شام نگاشته شد. [ ۱]
ابواب مربوط به حوادث پیش از قرن هشتم بر آثار قدما متکی است، اما در بخش های مربوط به حوادث عصر ابن کثیر از منابع معتبر به شمار می رود. صراحت لهجه و مهارت ابن کثیر در انتخاب و ذکر وقایع مهم و شکل موجز نقل آنها از امتیازات این کتاب است. آنچه اعتماد خواننده را بیشتر برمی انگیزد آن است که نویسنده این اثر بزرگ را به دستور یا خواهش کسی پدید نیاورده و از این رو هر چه را به نظرش درست می آمده نوشته است. این کتاب بویژه برای بررسی اوضاع شام در عصر ممالیک و روابط آن ها با ایلخانان مهم است. مقدمه کتاب مشتمل است بر داستان آفرینش با استناد به آیات قرآنی و احادیث نبوی و روایات اهل کتاب. فصولی نیز به تفسیر معانی لوح محفوظ و کرسی و هفت آسمان اختصاص یافته است. متن کتاب با تاریخ بنی اسرائیل آغاز شده و پس از ذکر انبیا و ملوک این قوم به ذکر داستان زندگی عیسی ( ع ) پرداخته است. همین مطالب است که به سبب تکیه بر منابع اهل کتاب یا اسرائیلیات مورد طعن بعضی واقع گشته هر چند بخش قصص الانبیاء و سیره نبوی به لحاظ اظهار نظرهای مؤلف و برخورد وی با اسرائیلیات قابل توجه است.
ذکر انساب و اخبار عرب پیش از اسلام تا ولادت پیامبر اسلام ماحصل اطلاعات و روایاتی است که در این باره در منابع متقدم آمده است و در مورد سیره پیامبر اسلام و معجزات ایشان با تفصیل بیشتری وارد شده است و در ادامه تاریخ خلفای نخست، اموی، عباسی، فاطمی، ایوبی و ممالیک را آورده است. در مجموع کتاب البدایة، تلخیصی از آثار گذشته به حساب می آید، بخشهایی با توجه به طبری و در ادامه با نگاه به آثار ابن جوزی و ابن اثیر نوشته شده است و در نهایت از تاریخ ابو شامه که حوادث را تا سال ۶۶۵ آورده استفاده کرده است. پس از آن از ذیل آن با عنوان المقتفی لتاریخ ابی شامه بهره برده است.
اهمیت کتاب البدایة مربوط به آخرین جلد آن یعنی تاریخ ممالیک و آخرین دوره های جنگ های صلیبی و یورش مغول و مدافعه سلاطین مملوک بویژه تراجم احوال و وفیات جمع کثیری از دانشمندان قرن هفتم و هشتم هجری است که اطلاعات ما دربارهٔ بعضی از آن ها مستند به همین کتاب است.
مؤلف در تکمیل البدایة کتابی با نام النهایة نگاشته که مشتمل بر نقل های مربوط به ملاحم و فتن و اخبار آینده و پایان جهان است.
عکس البدایة و النهایة
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس