لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
آلوبالو: میوهای سرخ رنگ وترش ومطبوع شبیه گیلاس
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
آلبالو. آلبالو نام درخت و میوه ای است بومی جنوب غرب آسیا و اروپا با ( نام علمی: Prunus cerasus ) . میوه آن ترش مزه و سرخ رنگ و بسیار لذیذاست. بلندی درخت آن ۳ تا ۱۰ متر[ نیازمند منبع] است. صد گرم آلبالو ۱۶ گرم مواد قندی، ۰/۸۵ گرم پروتئین و ۸/۶ کالری دارد. به علاوه صد گرم آن حدود ۵۰ میلی گرم کلسیم، ۲۰ میلی گرم فسفر، ۱ میلی گرم آهن، ۴۰۰ واحد بین المللی ویتامین آ، ۰/۱۴ میلی گرم تیامین، ۰/۱۲ میلی گرم ریبوفلاوین، ۵ میلی گرم ویتامین C و نیز مقداری سدیم، منیزیم، پتاسیم، مس، روی و املاح دیگر دارد [ نیازمند منبع] . برای آلبالو خواص زیادی ذکر کرده اند که از جمله می توان به ارزش آن در درمان التهاب کلیه، سلامتی قلب، ناراحتیهای کبد، معده و روده و نیز بیماری های تبدار اشاره کرد. دم کرده آلبالو خاصیت ادرارآور داشته و از قدیم به ارزش آن توجه داشته اند. از آلبالو برای تهیه آلبالو پلو، اشکنه آلبالو، شربت آلبالو و ترشی آلبالو و یکی از پر طرفدارترین لیکورهای جهان ویشنوکا و موارد دیگر استفاده می شود
از آلبالوهای ترش خشک شده در آشپزی از جمله سوپ، گوشت خوک ، کیک، تارت و پای استفاده می شود.
از آلبالو یا شیرهٔ آلبالو در لیکورها یا نوشیدنی ها استفاده می شود. در ایران، ترکیه، یونان و قبرس با درآوردن هستهٔ آلبالو و جوشاندن آن با شکر مربا درست می کنند. با مخلوط کردن آب مربای آلبالو و آب خنک شربت درست می کنند.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفاز آلبالوهای ترش خشک شده در آشپزی از جمله سوپ، گوشت خوک ، کیک، تارت و پای استفاده می شود.
از آلبالو یا شیرهٔ آلبالو در لیکورها یا نوشیدنی ها استفاده می شود. در ایران، ترکیه، یونان و قبرس با درآوردن هستهٔ آلبالو و جوشاندن آن با شکر مربا درست می کنند. با مخلوط کردن آب مربای آلبالو و آب خنک شربت درست می کنند.
wiki: آلبالو
دانشنامه آزاد فارسی
آلبالو. درختچه هایی از جنس Cerasus، متعلق به تیرۀ گل سرخ. ارتفاع این درختچه ها گاه تا دَه متر می رسد. برگ بیضی پهن، گل های مجتمع در گل آذین چتر سفیدرنگ و میوۀ کروی قرمز تیره و آبدار با هستۀ صاف از خصوصیات آن هاست. آلبالو، میوه ای خوش طعم است که اثرِ تصفیه کنندۀ خون، مُسَکّن اعصاب، ضد سمّ، مُدِّر و ملیّن دارد و در رفع چاقی، تصلب شرایین، نقرس و بسیاری موارد دیگر مفید است. در کتب مختلف فارسی و عربی از این گیاهان با نام های قراصیا/ قراسیا، جراشیا، آلو بوعلی، آلوبالی و آلوبالو نام برده اند.
wikijoo: آلبالو
اصطلاحات و ضرب المثل ها
برای ضایع کردن کسی به کار برده می شود
جدول کلمات
قاراسیا
مترادف ها
درخت گیلاس، البالو
پیشنهاد کاربران
قاراسیا
درود ُ سپاس
واژه آلو، واژه ای پهلوی ( پارسی میانه ) است که آن را به ریخت آلوگ در پهلوی می بینیم مانند شفتالوگ، هلوگ، زردالوگ در پهلوی، در همین راستا آلوچه هم چیزی بیرون از این گستره نیست.
آلبالو نیز در گویشهای ایرانی به دیسه آلوبالو و آلوالو هم گفته می شود که ما را به ریشه این واژه نزدیکتر می کند:
... [مشاهده متن کامل]
این میوه میوه ای دوتایی ( و گاهی بیشتر ) است یعنی [آلو به آلو] یا [آلو با آلو] که کم کم به ریخت آلوبالو، البالو و آلوالو در آمده، یا نمونه های دیگری از این گونه دگردیسی مانند رنگ با رنگ، رنگوارنگ / جور با جور، جورواجور و . .
درباره واژه گیلانار:
گیلکها هم که این واژه را به جای آلبالو به کار می برند آن را گیلکی می دانند و آن را گیل انار یا انار گیلان می گویند ( تشبیه آلبالو به دانه انار ) یا می توان آن را گیلان آر دانست یعنی [میوه ی] آورده شده از گیلان.
ولی اگر گیله را به چم دانه بگیریم این چمار و معنا فقط ویژه ی ترکی آذری نیست، در برخی از زبانهای بومی ایرانی هم با همین چمار به کار می رود مانند تاتی، تالشی، گویشهایی از لری و در خراسان هنگام نام بردن از دانه های انگور.
گیله را در این چم یعنی دانه، می توان ریخت دیگری از گوله ( گلوله ) دانست یعنی گردی کوچک مانند گوله برف، گوله آتش، گوله زغال و. . . که شاید گوی - اوله ( پسوند کوچکساز ) بوده = گوی کوچک، که کم کم به گوله و گلوله دگردیس شده.
پس این واژه در بنیاد خود واژه ای ایرانی ( شاید پهلوی ) است و در ریشه ایرانی نام انار هم که شک و گمانی نیست پس گیلانار یا گیله انار = دانه انار [در جایگاه تشبیه و همانندی] واژه ای ایرانی ست.
نیاکان مردم آذربایگان در گذار زبانی خود از پهلوی ( با گویش آذری ) به ترکی که در سه چهار سده گذشته انجام گرفته، واژه های فراوانی را از آذری به زبان نوآمده ی ترکی درون کرده اند.
واژه آلو، واژه ای پهلوی ( پارسی میانه ) است که آن را به ریخت آلوگ در پهلوی می بینیم مانند شفتالوگ، هلوگ، زردالوگ در پهلوی، در همین راستا آلوچه هم چیزی بیرون از این گستره نیست.
آلبالو نیز در گویشهای ایرانی به دیسه آلوبالو و آلوالو هم گفته می شود که ما را به ریشه این واژه نزدیکتر می کند:
... [مشاهده متن کامل]
این میوه میوه ای دوتایی ( و گاهی بیشتر ) است یعنی [آلو به آلو] یا [آلو با آلو] که کم کم به ریخت آلوبالو، البالو و آلوالو در آمده، یا نمونه های دیگری از این گونه دگردیسی مانند رنگ با رنگ، رنگوارنگ / جور با جور، جورواجور و . .
درباره واژه گیلانار:
گیلکها هم که این واژه را به جای آلبالو به کار می برند آن را گیلکی می دانند و آن را گیل انار یا انار گیلان می گویند ( تشبیه آلبالو به دانه انار ) یا می توان آن را گیلان آر دانست یعنی [میوه ی] آورده شده از گیلان.
ولی اگر گیله را به چم دانه بگیریم این چمار و معنا فقط ویژه ی ترکی آذری نیست، در برخی از زبانهای بومی ایرانی هم با همین چمار به کار می رود مانند تاتی، تالشی، گویشهایی از لری و در خراسان هنگام نام بردن از دانه های انگور.
گیله را در این چم یعنی دانه، می توان ریخت دیگری از گوله ( گلوله ) دانست یعنی گردی کوچک مانند گوله برف، گوله آتش، گوله زغال و. . . که شاید گوی - اوله ( پسوند کوچکساز ) بوده = گوی کوچک، که کم کم به گوله و گلوله دگردیس شده.
پس این واژه در بنیاد خود واژه ای ایرانی ( شاید پهلوی ) است و در ریشه ایرانی نام انار هم که شک و گمانی نیست پس گیلانار یا گیله انار = دانه انار [در جایگاه تشبیه و همانندی] واژه ای ایرانی ست.
نیاکان مردم آذربایگان در گذار زبانی خود از پهلوی ( با گویش آذری ) به ترکی که در سه چهار سده گذشته انجام گرفته، واژه های فراوانی را از آذری به زبان نوآمده ی ترکی درون کرده اند.
اسامی میوه های مختلف به انگلیسی:
apple = سیب 🍏 🍎
seed ( American ) / pip ( British ) = تخم سیب
pear = گلابی 🍐
banana = موز 🍌
grape = انگور 🍇
watermelon = هندوانه 🍉
... [مشاهده متن کامل]
melon = خربزه، ملون
cantaloupe = طالبی
honeydew melon = طالبی
❗️لطفا برای مشاهده تفاوت این دو طالبی، عکس های هر کدام را در گوگل سرچ و مشاهده کنید
plum = آلو
greengage = آلو سبز
apricot = زردآلو
peach = هلو 🍑
nectarine = شلیل
cherry = گیلاس 🍒
sour cherry = آلبالو
fig = انجیر
persimmon = خرمالو
mango = انبه 🥭
pineapple = آناناس 🍍
avocado / avocado pear = آووکادو 🥑
strawberry = توت فرنگی 🍓
blueberry = بلوبری
blackberry / bramble ( British ) = توت سیاه
raspberry = تمشک
❗️بعضی جا ها هر دو کلمه رو تمشک معنا کردند. برای مشاهده تفاوت این دو، لطفا هم blackberry و هم raspberry رو در گوگل سرچ کنید و تصاویر هر کدام رو مشاهده کنید
orange = پرتقال
tangerine = نارنگی 🍊
clementine = نارنگی یافا
lemon = لیمو 🍋
lime = لیمو ترش
pomegranate = انار
kiwi / kiwi fruit = کیوی 🥝
quince = به
stone ( British ) / pit ( American ) = هسته میوه
apple = سیب 🍏 🍎
seed ( American ) / pip ( British ) = تخم سیب
pear = گلابی 🍐
banana = موز 🍌
grape = انگور 🍇
watermelon = هندوانه 🍉
... [مشاهده متن کامل]
melon = خربزه، ملون
cantaloupe = طالبی
honeydew melon = طالبی
❗️لطفا برای مشاهده تفاوت این دو طالبی، عکس های هر کدام را در گوگل سرچ و مشاهده کنید
plum = آلو
greengage = آلو سبز
apricot = زردآلو
peach = هلو 🍑
nectarine = شلیل
cherry = گیلاس 🍒
sour cherry = آلبالو
fig = انجیر
persimmon = خرمالو
mango = انبه 🥭
pineapple = آناناس 🍍
avocado / avocado pear = آووکادو 🥑
strawberry = توت فرنگی 🍓
blueberry = بلوبری
blackberry / bramble ( British ) = توت سیاه
raspberry = تمشک
❗️بعضی جا ها هر دو کلمه رو تمشک معنا کردند. برای مشاهده تفاوت این دو، لطفا هم blackberry و هم raspberry رو در گوگل سرچ کنید و تصاویر هر کدام رو مشاهده کنید
orange = پرتقال
tangerine = نارنگی 🍊
clementine = نارنگی یافا
lemon = لیمو 🍋
lime = لیمو ترش
pomegranate = انار
kiwi / kiwi fruit = کیوی 🥝
quince = به
stone ( British ) / pit ( American ) = هسته میوه
در ترکی میگیم: گیلانّار
آلبالو در اصل آلوبالو، چون آلویی جفتی است یعنی آلو به آلو
و آلو به آلو کم کم آلبالو شده است.
در برخی جاها هنوز هم آلوبالو گفته می شود.
و آلو به آلو کم کم آلبالو شده است.
در برخی جاها هنوز هم آلوبالو گفته می شود.
آمریکایش کدام است
برای ضایع کردن کسی به کار برده میشود
( اصطلاحات امروزی نوین )
( اصطلاحات امروزی نوین )