اسید لاکتیک


معنی انگلیسی:
lactic acid

فرهنگ عمید

اسیدی بی رنگ، بی بو، ترش، محلول در آب و الکل که از شیر بریدۀ ترشیده استخراج می شود و در داروسازی، چسب سازی، نساجی، و دباغی چرم به کار می رود.

دانشنامه عمومی

اسید لاکتیک ( به انگلیسی: Lactic acid ) یک آلفاهیدروکسی اسید دست سان ( کایرال ) است که یکی از فراورده های دگرگشت قندها در یاخته های انسان بوده و فرمول شیمیایی آن «C3H6O3» است. در pH بدن، اسید لاکتیک به شکل یونی آن یعنی لاکتات ( C3H5O3 - ) وجود دارد. ازدیاد بیش از اندازه این ترکیب در یاخته های ماهیچه ای سبب گرفتگی و درد ماهیچه ها می شود.
اسید لاکتیک در بدن انسان به عنوان یکی از فراورده های جانبی قندکافت، در صورت کمبود اکسیژن رسانی به بدن، ایجاد می گردد. هیدروکسی اسیدها گروهی از اسیدهای کربوکسیلیک هستند که یک گروه عاملی هیدروکسیل به آنها افزوده شده است. گلیکولیز در مواجهه با گلوکز طی ده مرحله واکنش آنزیمی صورت می گیرد که در آخرین مرحله در صورت شرایط غیر هوازی با احیا شدن پیرووات، لاکتات تولید می گردد. [ ۲]
لاکتات و مواد غیرقندی دیگر همانند گلیسرول و پیرووات می توانند به گلوکز تبدیل شوند که به این عمل در بدن گلوکونئوژنز می گویند. [ ۲] اسید لاکتیک نقش بی هوازی دارد
اسید لاکتیک برای نخستین بار توسط کارل ویلهلم شیمیدان سوئدی در سال ۱۷۸۰ از شیر ترش جدا شد. نام نشان دهنده شکل ترکیبی لاکتاتی است که از کلمه لاتین برای شیر یاد می شود. در سال ۱۸۰۸، یونس یاکوب برسلیوس کشف کرد که اسید لاکتیک ( در واقع L - lactate ) نیز در طول اعمال بدن در ماهیچهها تولید می شود. [ ۳] ساختار اسید لاکتیک توسط یوهانس ویسلیسنوس در سال ۱۸۷۳ تعیین شد.
در سال ۱۸۵۶، لوئی پاستور، لاکتوباسیلوس و نقش آن را در ساخت اسید لاکتیک کشف کرد. سال ۱۸۹۵ داروخانه آلمانی بوهرینگر اینگلهایم شروع به تولید تجاری اسید لاکتیک کرد.
در سال ۲۰۰۶، تولید جهانی اسید لاکتیک به ۲۷۵۰۰۰ تن رسانده شد و میانگین رشد سالیانه آن به میزان ۱۰٪ بود. [ ۴]
عکس اسید لاکتیکعکس اسید لاکتیکعکس اسید لاکتیکعکس اسید لاکتیک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اسید لاکتیک (lactic acid)
(یا: اسید پروپانوئیک) اسیدی آلی، بی رنگ، و تقریباً بی مزه. باکتری هایی معین آن را طی تخمیر تولید می کنند. یاخته های ماهیچه ای فعال نیز، زمانی که فعالیت بسیار انجام داده و دچار وام اکسیژنیاند، آن را تولید می کنند. ممکن است انباشت اسید لاکتیک موجب گرفتگی عضلات شود. اسید لاکتیک در ماست، شیر ترشیده، خامه ترش، شراب نامرغوب، و برخی عصاره های گیاهی یافت می شود و برای محافظت مواد غذایی و تولید مواد دارویی به کار می رود.

پیشنهاد کاربران

بپرس