ارامگاه ارسلان جاذب

دانشنامه عمومی

آرامگاه ارسلان جاذب. آرامگاه ارسلان جاذب از جاذبه های تاریخی شهر فریمان است. [ ۱] این بنا آرامگاه ارسلان جاذب از سرداران سلطان مسعودغزنوی است[ ۲] که از شیفتگان فردوسی بوده است و بر آرامگاه وی آرامگاهی ساخته است، بنای آرامگاه ارسلان جاذب در جنوب مشهد و در نزدیک راه فریمان و نیشابور واقع شده و به ایاز معروف است.
آجر کاری زیبا، چهاردیواری ها و کتیبه و تزئینات داخلی گنبد از نفوذ هنری بودایی نشان دارد که همراه با فرهنگ بومی آسیای مرکزی به خراسان کشانده شده است.
آرمگاه سردار غزنوی در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی مشهد در روستای سنگ بست در مسیر مشهد به فریمان قرار دارد. این بنا و میل کنار آن قدیمی ترین بناهای تاریخی خراسان است که نمونه جالبی از آجرکاری در معماری اسلامی محسوب می شود. در نزدیک این بنا رباط تاریخی امیرعلی شیرنوایی قرار دارد. مقبره ارسلان جاذب آجری و دارای نقش هایی با آجر و رنگ روشن و کتیبه ای بر گرداگرد سقف داخلی گنبد می باشد. بالای دیوار آن نیز کتیبه ای با خط کوفی و با آجر اجرا شده و دارای تزئیناتی می باشد بنا دارای گنبد ی کوتاه بر روی ساقه ای هشت وجهی است این ساقه بر مکعبی با ارتفاع ۱۰ متر استوار شده است نمای بیرونی به سادگی تمام اجرا شده و مناره آن نیز با اارتفاع ۴۰ متر و قطر حدود ۵٫۵ متر در پایه و ۲٫۵ متر در بالا و صد پله به استواری پابرجاست.
این بنای مربع بر پایه دیوارهای ضخیمی، ۵/۲ متر، استوار شده است و از هر سو یک در دارد، چهار دیواری به هشت ضلعی و سپس شانزده ضلعی و بالاخره به دایره ختم می شود، همانند بناهای فیروزآباد و سروستان که در هر دو ساسانی با یک تفاوت که همان مورد نظر و توجه ماست. برای یک مقبره وجود چهار در هیچ مورد ندارد، بنابراین چهار طاقی سنگ بست یک مقبره اسلامی نیست و تزئینات موجود در دیواره ها ونیز چهار روزنه در گوشه های زیر سقف که به ترتیب روبروی هم قرار دارند ثابت می کند که این یک آتشکده بوده است، اما مطلب مهم اینست که مشابهت های میان این بنا و یک نقاشی دیواری، یافته شده در آسیای مرکزی راه گشای توجه به نفوذ آئین بودائی و هنر همراه با آن در خطه خراسان است، در قرن های آخر سلطنت ساسانیان و قرن های نخست عصر اسلامی ایران شرقی.
نقاشی مورد بحث توسط یک گروه باستانشناس فرانسوی در بامیان یافته شد و به سنگ بست آنقدرها دور نیست. در ین تصویر بنائی را با یک گنبد پخ و کوتاه مشاهده می کنیم که در وسط آن مجسمه بودا دیده می شود، نتیجه ای که ازین مطلب گرفته می شود اینست که گنبد به این شکل از ایران به آسیای مرکزی رفته است ( بنای آتشکده ) و دوباره از آسیای مرکزی به افغانستان آمده و شاید از افغانستان هیمن بنا به شکل یک معبد بودائی به ایران، خطه های شرقی خراسان، بازگشته است و گنبدهای بسته و بسیار کوتاه بودائی تحت تأثیر معماری ایرانی، آتشکده، به گنبدهای باز و بادگیر تبدیل گردیده است.
عکس آرامگاه ارسلان جاذب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس