یا این یا ان


معنی انگلیسی:
either-or

دانشنامه عمومی

یا این/یا آن (کتاب). یااین/یا آن ( دانمارکی: Enten – Eller ) اولین اثر منتشرشده فیلسوف دانمارکی سورن کی یرکگور است. این کتاب که در دو جلد در سال ۱۸۴۳ با ویراستاری مستعار ویکتور ارمیتا ( در لاتین به معنای «زاهد پیروز» ) ظاهر شد، نظریه ای دربارهٔ وجود انسان را ترسیم می کند که با تمایز بین شیوه زندگی اساساً لذت گرا و زیبایی شناختی و زندگی اخلاقی مبتنی بر تعهد مشخص می شود.
یا این/یا آن دو دیدگاه زندگی را به تصویر می کشد. هر دیدگاه زندگی توسط یک نویسنده تخیلی با نام مستعار نوشته و نشان داده شده است، با نوع نثر ویژه، منعکس کننده و بسته به دیدگاه زندگی مورد بحث است. به عنوان مثال، نگاه زیبایی شناختی به زندگی در قالب مقاله ای کوتاه، با تصاویر و کنایه های شاعرانه نوشته می شود و موضوعات زیبایی شناختی مانند موسیقی، اغواگری، نمایش و زیبایی را مورد بحث قرار می دهد. دیدگاه اخلاقی زندگی به صورت دو نامه طولانی با نثری استدلالی تر و محدودتر نوشته شده است، که در مورد مسئولیت اخلاقی، خویشتن اندیشی و ازدواج بحث می کند. [ ۱] دیدگاه های کتاب به طور دقیق خلاصه نشده اند، بلکه به عنوان تجربیات زنده شده توسط نویسنده مستعار بیان شده اند. دغدغه اصلی کتاب، سؤال اولیه ارسطو است که «چگونه باید زندگی کنیم؟»[ ۲] شعار او از پلوتارک آمده است: «فریب خورده عاقل تر از فریب نخورده است. »[ ۳]
عکس یا این/یا آن (کتاب)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

یا این یا آن. یا این یا آن (Enten-Eller)
کتابی فلسفی و حسبِ حال گونه آمیخته با فلسفۀ زندگی، نوشتۀ سورن آبه کی یرکِگور، به دانمارکی در ۱۸۴۳، با نام مستعار ویکتور ارمیتا. کتاب در دو بخش تدوین یافته است: بخش نخست (یا: اوراق الف) در باب نگرش زیباشناختی وجود، و بخش دوم (یا: اوراق ب) دربارۀ اخلاق است. مؤلف در اوراق الف، به کمک منطقی سرسخت اما تغزلی، می کوشد نظامی را بیابد که بتوان زندگی را بر مبانی زیباشناختی بنا کرد و نگرشی اصیل از زندگی و جهان به دست داد. در این بخش پس از هفت بحثِ زیباشناختی و سپس پرداختن به مطالعات و تحقیقات مختلفِ مربوط به نقد ادبی، یادداشت های روزانۀ یک اغواگر آمده است که بیانگر نگاه شاعرانه و روان شناسانۀ کی یرکگور به روابط عاشقانه است؛ یوهانس با ترفندهای ظریف و بی رحمانه، دختری به نام کوردلیا را به ابتذال بورژوایی ازدواج و تسلیم آزادانۀ خود به او، اغوا می کند و سرانجام ترکش می گوید. در اوراق ب، با دو نامه با عنوان های «مشروعیت زیباشناختی ازدواج» و «تعادل میان زیباشناسی و اخلاق در پرورش شخصیت»، و موعظۀ کشیش دهکده دربارۀ پیراستن اخلاق با اندیشۀ همواره خطاکاربودن در مقابل خداوند، اخلاق را در برابر زیبایی شنایی قرار داده است. یا این یا آن از مهم ترین و پرمعناترین آثار کی یرکگور بوده، و برای آشنایی با شخصیت و اندیشه های او اثری بسیار ارزشمند است.

پیشنهاد کاربران

بپرس