کوتوله قهوه ای

دانشنامه عمومی

اجسامی که اکنون کوتولهٔ قهوه ای نامیده می شوند، توسط شیو اس کومار در دههٔ ۱۹۶۰ م. به صورت تئوری بیان شد و در ابتدا کوتوله های سیاه نامیده می شدند.
نخستین مشاهدهٔ بدون ابهام از یک کوتولهٔ قهوه ای در سال ۱۹۹۵، پس از بیش از ۳۰ سال پیش بینی نظری، رخ داد. نام این اجسام توسط ستاره شناس آمریکایی جیل تارتر در رابطه با رنگ مورد انتظار آن ها ابداع شد. [ ۱] کوتوله های قهوه ای ستارگان کوچکی هستند که هنگام تشکیل شدنِ مرکزشان، به اندازهٔ کافی داغ نمی شوند تا فرایند ذوب یا همجوشی هسته ای در آن ها به وجود آید. به عبارت دیگر آن ها به خورشیدهای نورانی و گرم تبدیل نمی شوند، بلکه بلافاصله پس از تشکیل سرد می شوند و نوری از خود نمی تابانند بگونه ای که به سختی دیده می شوند.
جرم هایی هستند کوچک تر از ستارگان و بزرگ تر از سیاره ها که به علت کم بودن جرمشان واکنش های هسته ای در آن ها انجام نشده و در نتیجه از خود نور ندارند و چون بسیار دورند دیده نمی شوند. کوتوله های قهوه ای به سبب نیروی جاذبهٔ افزایش یابنده شان که در پی متراکم شدن دایمی آن ها پدید می آید و منتشرکنندهٔ نیرومند پرتو فروسرخ هستند که با ابزارهای جدید اندازه گیری می شود. برخی از دانشمندان و ستاره شناسان این ها را همان جرم گمشده می دانند. دسته ای از ستارگان غیرهسته ای وجود دارند که باید بین آن ها، کوتوله های سفید، سیاه و سرخ تفاوت قائل شویم. این ستارگان کوتوله های قهوه ای هستند. این اشیاء در واقع مرگ ستاره ای از خود نشان نمی دهند و بیشتر به سیارات غول آسا شبیه هستند تا به ستارگان. آن ها حاصل فروریزش گرانشی و انقباض سحابی های پیش ستاره ای هستند ولی جرم آن ها برای شروع واکنش های هسته ای در هسته شان کافی نیست.
تنها منبع انرژی یک کوتولهٔ قهوه ای انقباض گرانشی است. کوتوله های قهوه ای دمای پائینی دارند و درخشندگی آن ها بسیار کم است، از این رو مشاهده آن ها مشکل است. در سطح این ستارگان بادهای اتمسفری می وزد که چندان بی شباهت به بادهای کمربندی مشتری نیست. یکی از اجسامی که می توانیم به عنوان کوتولهٔ قهوه ای از آن یاد کنیم ستاره ای است که همدم ستارهٔ نزدیک ما یعنی وان بیس بروک ۸ می باشد که به روش تداخل سنجی نقطه ای مادون قرمز آشکارسازی شده است. ویژگی های مربوط به این ستاره نشان می دهد که شبیه به یک سیاره برون خورشیدی مشتری گون است.
عکس کوتوله قهوه ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کوتولۀ قهوه ای (brown dwarf)
در اخترشناسی، جسمی کم جرم تر از ستاره، و سنگین تر از سیاره. کوتوله های قهوه ای آن قدر جرم ندارند که موجب برافروزش واکنش های هسته ای در مراکزشان شوند، اما براثر گرمایی که در ضمنِ انقباض آن ها از ابری گازی آزاد می شود می درخشند. به تازگی گروه هایی از کوتوله های قهوه ای کشف شده اند و برخی از اخترشناسان بر این باورند که شمار بسیار زیادی از آن ها در سراسر کهکشان راه شیری موجودند. گلایز B۲۲۹ در صورت فلکیاَرنَب نخستین کوتولۀ قهوه ای بود که اخترشناسان امریکایی آن را با استفاده از تصاویر تلسکوپ فضایی هابل به طور قطعی شناسایی کردند. این کوتوله حدود ۵۰ برابر مشتری جرم دارد، اما فقط حدود یک درصدِ کوچک ترین ستاره های شناخته شده تابشگسیل می کند و دمای سطحی آن ۶۵۰ درجۀ سانتی گراد است.

پیشنهاد کاربران

ستارگان کوچکی هستند که خورشیدهای نورانی و گرم تبدیل نمی شوند بلکه بلافاصله پس از تشکیل سرد می شوند و نوری از خود نمی تابانند بگونه ای که به سختی دیده می شوند.
( نجوم ) کوتوله های قهوه ای ستارگان کوچکی هستند که هنگام تشکیل شدن مرکزشان به اندازه کافی داغ نشده تا فرایند همجوشی هسته ای در آنها به وجود آید

بپرس