کتابخانه مسجد اعظم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کتابخانه مسجد اعظم یکی از بزرگترین ترین کتابخانه های شهر قم، و از آثار آیت الله بروجردی است که در قسمت غربی مسجد اعظم قم قرار دارد و دارای یک مخزن بسیار بزرگ و مجهز به قفسه بندی های آهنی اساسی و مرتب و دو سالن بزرگ مطالعه است.
کار ساختمانی این کتابخانه همزمان با تاسیس مسجد اعظم شروع شد. کل مساحت آن ۱۷۶ متر مربع شامل یک مخزن، دو سالن مطالعه، راهرو و دفتر است و در ضلع غربی صحن مسجد قرار دارد. کتابخانه در آغاز سال ۱۳۴۰ ش. تکمیل و آماده بهره برداری شد و در روز جمعه ۲۷ شوال ۱۳۸۰ برابر ۲۵/۱/۱۳۴۰ دو هفته بعد از رحلت آیت الله بروجردی با حضور شخصیت های برجسته، علمای اعلام، روحانیون و طلاب فاضل و اقشار مختلف مردم در حالی که همه متاثر و اندوهگین بودند، افتتاح شد. مدیریت آن در طول سال ها بر عهده آیت الله شیخ ابوالقاسم آشتیانی بود و هم اکنون حدود یک صد هزار جلد کتاب دارد که چهار هزار جلد آن نسخه خطی می باشد.
شرح کتابخانه از زبان محمدحسین بروجردی
آیت الله سید محمدحسین علوی بروجردی می گوید: کتابخانه مسجد اعظم که در قسمت غربی مسجد قرار دارد و دارای یک مخزن بسیار بزرگ و مجهز به قفسه بندی های آهنی اساسی و مرتب و دو سالن بزرگ مطالعه است یکی از قسمت های مسجد اعظم و از یادگارهای آیت الله فقید است.این سالن ها که هر یک در حدود نود متر مربع مساحت دارند و با فرش های بسیار زیبا مفروش و به طرز جالب و مجللی بنا گردیده اند، جمعا گنجایش سیصد نفر را برای مطالعه دارد.مخزن کتابخانه هم که در محوطه ای به مساحت یک صد سی متر مربع بنا شده و در چند طبقه قفسه بندی گردیده است مجموعا در وضع فعلی گنجایش حدود بیست هزار جلد کتاب را دارد و در صورت توسعه می تواند محل مناسبی برای پنجاه هزار جلد کتاب باشد.در حال حاضر این کتابخانه مجموعا در حدود هشت تا نه هزار جلد کتاب دارد که یک مقدار کتب اهدایی آیت الله فقید و یک مقدار آن را هم کتب کتابخانه مرحوم حاج آقا محمد مقدس اصفهانی که در فصول قبل نامی از ایشان به میان آمده است تشکیل می دهد و بعدا هم افراد خیر کتابخانه های کوچک خود را به این محل انتقال داده و فعلا به این صورت در آمده است و امیدواریم با همت مردان خیر، پیشنهاد بالا جامعه عمل به خود پوشیده این کتابخانه نوبنیاد، در ردیف کتابخانه های بزرگ و با عظمت قرار گیرد.
← افتتاح کتابخانه
حجت الاسلام و المسلمین شیخ مجتبی عراقی می گوید: آیت الله بروجردی یک روز به من گفتند: "این کتابخانه ای که در مسجد اعظم درست می کنم، می خواهم شما مسئولیت آن را بر عهده داشته باشید. "من از روی ادب جواب رد ندادم . چون گرفتاری زیاد داشتم. و جناب آقای ابوالقاسم دانش را که با هم به نمایندگی حضرت آیت الله، برای رسیدگی به زلزله باختران و همدان رفته بودیم و از آن زمان، آیت الله بروجردی ایشان را می شناخت برای مسئولیت کتابخانه خدمت آقا معرفی کردم. حضرت آیت الله بروجردی قبول فرمودند. آقای دانش مشغول اداره کتابخانه شدند. کتاب های خطی و غیر خطی خوبی از جانب آیت الله بروجردی خرید و وقف کتابخانه شد. فرد دیگری هم چند هزار کتاب را وقف کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس