کاکائو

/kAkA~u/

برابر پارسی: هنده بادام

معنی انگلیسی:
chocolate, cocoa

لغت نامه دهخدا

کاکائو. [ ءُ ] ( فرانسوی ، اِ ) درختی از امریکای جنوبی است و اکنون در مکزیکو و امریکای مرکزی و نقاط دیگر نیز کشت میشود. بر روی شاخه های کهنه ٔاین درخت ابتدا گلهایی زرد و سپس غلافی زرد رنگ میروید و در آن غلاف تعدادی تخم میباشد. تخمهای خشک شده این درخت محصول تجارتی است و بنام کاکائو یا کوکوآ مشهور است. کاکائو معمولاً در تهیه ٔشوکلات بکار میرود. این تخم ها همواره روغن و چربی زرد و سفیدی از خود پس میدهند که پس از مدتی رنگ آنها سفید میگردد و بو و طعم شوکلات میدهد، این چربی در صنعت بکار قند شوکلات و پاره ای محصولات داروئی می خورد.

فرهنگ فارسی

( اسم ) درختی است از تیر. پنیر کیان که ارتفاعش بین ۴ تا ۱٠ متر است . برگها یش ساده و متقابل و گلهایش منظم و کوچک و قرمز رنگ و در هم. فصول وجود دارند . کاکائو شامل ۵ کاسبرگ و ۵ گلبرگ و ۱٠ پرچم است . میوه اش سته و زرد رنگ است و بانداز. یک خیار و محتوی ۲۵ تا ۴٠ دانه است . میوه های این گیاه را پس از چیدن انبار میکنند تا بپوسد و پس از آن دانه ها را جمع آوری میکنند و بمصرف میرسانند ( از آن پودر کاکائو تهیه میشود ) . دان. این گیاه که بنام کاکائو موسوم است محتوی آلکا اوئیدی بنام تئو برومین میباشد که مقوی قلب است و بعوه محتوی مقادیر زیاد مواد ازته و چربی میباشد . گرد کاکائو که ببازار عرضه میگردد بصورت مخلوط با شیر چای شکر یا آب مصرف میشود و از آن شوکوت نیز تهیه میکنند . دان. کاکائو در موقع خروج از میوه نرم و سفید رنگ است ولی پس از خشک شدن برنگ قرمز تیره در میاید . هر دانه بدرازی ۲ تا ۳ سانتیمتر و بعرض ۱/۵ سانتیمتر است . مغز دان. کاکائو شامل ۴۹ تا ۵۴ درصد ماد. چرب بنام کر. کاکائو میباشد و ۸ تا ۱٠ درصد مواد نشاسته یی و ۱۱ تا ۱۸ درصد مواد ازته و ۱ تا ۳ درصد تئو برومین همراه با کافئین و ۴ تا ۶ درصد سلولز و ۳ تا ۴ درصد مواد معدنی است . تئو برومین عوه بر مغز دانه در پوست دانه و در میوه و در برگهای گیاه کاکائو نیز موجود است . کاکائو عوه بر مصارف معمولی بمصرف تهی. شرابهای طبی میرسد و بعوه منشائ تهی. کر. کاکائو است که بعنوان ماد. حل کننده بمصرف تهی. شیاف و پماد و غیره میرسد . کاکائو در ممالک آمریکای جنوبی کشت میشود شجر الکاکائو قاقا او آغاجی اللوز الهندی هند بادامی آغاجی .

فرهنگ معین

[ فر. ] (اِ. ) درخت کوچک از تیرة پنیرکیان ، دارای برگ های بزرگ و منفرد با دمبرگ کوتاه و بی کرک و شفاف ، گل هایش کوچک و قرمز رنگ است . میوه اش بسته و زرد رنگ است که پس از چیدن انبار می کنند تا بپوسد و پس از آن دانه ها را جمع می کنند و به مصرف می رسانند (از

فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) درختی بومی مناطق گرمسیر با برگ های بیضی، چوب سرخ رنگ، و میوه های دراز بیضی شکل به رنگ زرد یا سرخ و ناشکوفا.
۲. دانه های سرخ یا زرد موجود در میوۀ این درخت که بعد از خشک شدن قهوه ای می شوند.
۳. گَردی که پس از بو دادن این دانه ها تولید می شود و در تهیۀ شکلات به کار می رود.
۴. [مجاز] شکلات.

فرهنگستان زبان و ادب

{Theobroma} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای از کاکائوئیان درختی با حدود بیست گونه که در جنگل های گرمسیری نواحی مرکزی و جنوبی امریکا می رویند؛ برگ های آنها تخم مرغی تا بیضوی به رنگ سبز تیرۀ براق و با بافت چرمی است و سطح آنها بدون کرک یا دارای کرک های پراکندۀ ستا...

دانشنامه عمومی

کاکائو ( به فرانسوی: Cacao ) به فارسی: ( خرمک ) درختی از تیره پنیرکیان با بلندی میان ۴ تا ۱۰ متر است. برگ هایش ساده و متقابل است و گُل های منظم، کوچک و قرمز رنگی در همه فصل ها دارد. میوه اش بسته، زرد رنگ و به اندازه یک خیار و حاوی ۲۵ تا ۴۵ دانه است. میوه های این گیاه را پس از چیدن انبار می کنند تا بپوسد و پس از آن دانه ها را جمع آوری می کنند و به مصرف می رسانند. [ ۱] همچنین به پودر خشکی که با آسیاب نمودن و گرفتن چربی دانه کاکائو به دست می آید پودر کاکائو گفته می شود. [ ۲]
از کاکائو شکلات نیز تهیه می کنند. برای تولید نزدیک نیم کیلو شکلات، ۴۱۲ دانه کاکائو نیاز است. [ ۲]
خاستگاه کاکائو جنگل های مرطوب و استوایی است. سرزمین بومی آن مکزیک، آمریکای مرکزی و مناطق شمالی آمریکای جنوبی مانند جنگل های آمازون است. [ ۳]
شکلات تاریخ پنج هزار ساله دارد. مردم بومی منطقه هایی در اکوادور امروزی، کاکائو را به عنوان خوراک، دارو و نوشیدنی به کار می گرفتند. آنها کاکائو را از جنگل های آمازون بدست می آوردند. [ ۳] سرخ پوستان قبیلهٔ آزتک ها از دانه های کاکائو برای تهیه گونه ای از نوشیدنی دَم کرده به نام شکاتل به کار می گرفتند و آن را «خوراک خدایان» می نامیدند. اسپانیایی ها کاکائو را در سده ۱۶ ( میلادی ) از مکزیک به اروپا بردند و حدود ۱۰۰ سال چگونگی تهیه شکاتل را پنهان کردند تا در سده ۱۷ ( میلادی ) سایر اروپایی ها نیز چگونگی تهیهٔ این نوشیدنی را آموختند.
کریستف کلمب و پسر او فردیناند کلمب نخستین اروپایی هایی بودند که در چهارمین نورد خود در ۱۵ اوت ۱۵۰۲ ( میلادی ) با کاکائو آشنا شدند. آنها قایقی را پیدا کردند که دانه کاکائو بخشی از بار آن بود. [ ۴] شاید کنکیستادور ارنان کورتس نخستین اروپایی بود که با شکلات آشنا شد. او در یادمان های خود می نویسد که خوردن چهل جام شکلات، بخشی از شام موکتزومای دوم بود. [ ۵] نوشته های خوزه د آکوستا مبلغ مذهبی انجمن عیسی در پرو و مکزیک در سده ۱۶ ( میلادی ) نقش به سزایی در گسترش به کارگیری اروپاییان از شکلات داشتند. [ ۶] فاتح های اسپانیایی، کاکائو را برای نشان دادن به پادشاه و ملکه امپراتوری اسپانیا از آمریکا به اروپا بردند و بسیار زود بخشی از خوراک مردم اروپا شد. آن زمان از شکلات تنها در نوشیدنی ها به کار گرفته می شد که هرچند اندکی شکر به نوشیدنی می افزودند تا تلخی آن گرفته شود. تا سده ۱۷ ( میلادی ) شکلات در اروپا، مایه خوراکی گران و ارزشمندی بود که تنها پولدارها از آن می خوردند. [ ۷]
عکس کاکائوعکس کاکائوعکس کاکائوعکس کاکائوعکس کاکائوعکس کاکائو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

cacao (اسم)
کاکائو

chocolate (اسم)
کاکائو، شکلات، شوکولات

cocoa (اسم)
کاکائو، درخت کاکائو، درخت نارگیل، شیر کاکائو، رنگ کاکائو

coca (اسم)
کاکائو

coco (اسم)
کاکائو، درخت کاکائو، درخت نارگیل

پیشنهاد کاربران

خرمک
میوه درختی است که در مناطق گرمسیر می روید. از دانه های این میوه پس از مراحلی در کارخانه شکلات تهیه می کنند. "قند" در اشعار عرفانی تعبیرات دیگری دارد.

بپرس