کاهو ( نام علمی: Lactuca sativa ) گیاهی یک ساله از خانوادهٔ
کاسنیان است. کاهو بیشتر به صورت
سبزی پرورش می یابد ولی در مواقعی به صورت ساقه یا بذر نیز یافت می شود. کاهو برای اولین بار توسط مصریان باستان کشت شد که آن را از یک
علف هرز که دانه هایش برای تولید روغن استفاده می شد، به دست آوردند. کاهو بعدها به روم و یونان نیز گسترش یافت که آنان نام
لاکتوکا به آن دادند که کلمه کاهو در
انگلیسی از ریشه همین کلمه است. در سال ۵۰ قبل از میلاد، چندین گونه از آن توصیف شده بود و کاهو در نوشته های
قرون وسطی از جملهٔ چندین
گیاه نامه پدیدار گشته است. در طی قرون ۱۶ تا ۱۸ رشد چندین گونه از آن در اروپا مشاهده شده و در اواسط قرن ۱۸ میلادی به این نتیجه رسیدند که می توانند آن را در باغ ها نیز پرورش دهند. در ابتدا اروپا و
آمریکای شمالی بازار فروش کاهو بودند و در اواخر دهه ۱۹۰۰ مصرف آن به صورت جهانی گسترش یافت.
در کل، اگرچه کاهوی
مقاوم یک ساله بسیار آسان کشت می شود اما نیازمند دمای نسبی پایین تری است تا از گل دادن سریع آن جلوگیری شود. کاهو ممکن است به دلیل
کمبود ریزمغذی و آفت هایی همچون حشرات یا
پستانداران کوچک و نیز قارچ ها و باکتری ها دچار آسیب شود. آمیزش میان گونه های مختلف در سردهٔ کاهو به راحتی صورت می گیرد. اگرچه، این ویژگی می تواند برای باغداران خانگی در حفظ و نگهداری بذرها ایجاد مشکل نماید اما زیست شناسان از آن برای گسترش
خزانه ژنی گونه های مختلف کاهو استفاده می کنند. در سال ۲۰۱۳ تولید جهانی کاهو و کاسنی ۲۴٫۹ میلیون تن بود که چیزی بیشتر از نصف آن در چین تولید شده بود.
کاهو بیشتر در
سالاد استفاده می شود؛ اگرچه، می توان آن را در تعدادی از غذاها همچون سوپ ها، ساندویچ ها و غیره مشاهده کرد. همچنین، می توان آن را سرخ نمود. [ ۱] نوعی از آن که
کاهوی مارچوبه نام دارد و به خاطر ساقه اش پرورش می یابد را می توان به صورت خام یا پخته مصرف کرد. کاهو منبع خوبی برای
ویتامین آ و
پتاسیم است؛ همچنانکه منبع اصلی برای دیگر
ویتامین ها و
مواد معدنی است. بر خلاف ویژگی های مفید و سودمند، کاهو منبع انواع باکتری،
ویروس و انگل های قابل شیوع در بین انسان ها هم است. به علاوه، مصرف اصلی آن به عنوان گیاه سبز پربرگ، بهره گیری مذهبی و دارویی بسیاری را در طول قرن ها برای انسان ها فراهم کرده است.
گیاه ساتیوا از خانوادهٔ کاهو و خانوادهٔ
گل آفتابگردان است. [ ۲] این نوع برای نخستین بار در سال ۱۷۵۳ توسط
کارل لینه در نسخه دوم کتاب گونه های
گیاهان مطرح شد. [ ۳]
کاهو (درگز). کعو ، روستایی است از توابع
بخش مرکزی شهرستان درگز و در
استان خراسان رضوی ایران. [ ۱]
این
روستا در
دهستان تکاب قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ( ۱۸۶خانوار ) ۶۳۹نفر بوده است. [ ۲]
↑ پایگاه منطقه تفریحی - گردشگری کاهو ↑ «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
• روستاهای شهرستان درگز
•
مقاله های روستاهای ایران
کاهو (سرده). کاهو ( نام علمی: Lactuca ) ، مترادف ( نام علمی: Steptorhamphus )
سرده ای از
گیاهان گلدار از خانواده کاسنیان است. این سرده شامل حداقل ۵۰ گونه است که در سراسر دنیا بویژه در
اوراسیای معتدل پخش شده اند.
کاهوی باغی بهترین و شناخته شده ترین نمایندهٔ آن است. کاهوی وحشی معمولاً به خویشاوند کاهوی باغی که به طور خودرو می روید اشاره می کند. بسیاری از گونه ها
علف های هرز معمولی هستند. گونه های لاکتوکا
متنوع هستند و طیف وسیعی از اشکال متفاوت را دربرمی گیرند. آن ها یک ساله، دوساله، پایا یا
درختچه هستند. [ ۱]
مفاهیم مختلفی در مورد گونه های کاهو وجود دارد. مشخص نیست که چند گونه متمایز شناخته شده است و تخمین ها تاکنون از ۵۰ تا ۷۵ متفاوت است.
• کاهو Lactuca sativa
• کاهوی برگ بلند Lactuca dolichophylla
• کاهوی برگ شکافته Lactuca dissecta
• کاهوی برگ علفی Lactuca graminifolia
•
کاهوی تاتاریسا Lactuca tatarica
• کاهوی ترودوس Lactuca tetrantha
• کاهوی جنگلی Lactuca floridana
• کاهوی خاردار Lactuca serriola
•
کاهوی سالینا Lactuca saligna
• کاهوی
سیبری Lactuca sibirica
• کاهوی قبرسی Lactuca cyprica
•
کاهوی کانادایی Lactuca canadensis
• کاهوی هندی Lactuca indica
•
گاوچاق کن Lactuca orientalis
•
لاکتوکا ویرسا Lactuca virosa