پیله رود

لغت نامه دهخدا

پیله رود. [ ل َ ] ( اِخ ) دهی از بخش نمین شهرستان اردبیل واقع در 27 هزارگزی شمال اردبیل و 24 هزارگزی شوسه خیاو به اردبیل. کوهستانی ، معتدل ، دارای 2447 تن سکنه. آب آنجا از چشمه و پیله رود. محصول آن غلات و حبوبات و میوه جات. شغل اهالی آن زراعت و گله داری ، راه آنجا ماشین رو است و مرزبانی درجه 2 دارد. این آبادی از 13 آبادی کوچک پهلوی هم تشکیل می یابد که اسامی قراء آن بشرح زیر میباشد: فتح مقصود، نظرعلی کندی ، هشند، جوش آباد، سنجد محله ، پیرراه ، آقایارلو، یوز باشی محله ، پیر جوار، قلعه ، قاضی کندی ، کوده لر، صلاح قشلاقی ، ولی آباد. ( فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

فرهنگ فارسی

دهی از بخش نمین شهرستان اردبیل

دانشنامه عمومی

پیله رود منطقه ای روستایی است متشکل از ۱۴ روستا در استان اردبیل در دهستان گرده بخش مرکزی شهرستان نمین است. این روستا در مرز جمهوری آذربایجان قرار گرفته است.
پیله رود منطقه ای کوهستانی بوده و کلیه روستاهای آن در ارتفاع بالای ۱۷۰۰ متر از سطح دریا واقع شده اند همچنین در این منطقه ویرانه های مربوط به آبادی های روزگار گذشته نیز مشهود است.
از کوه های پیرامون پیله رود می توان به قرخلر ( چهل تن ) ، قلعه زنگی، چهل گز، هفتانی، زهوو، ساقو، لـله، بورانی، گنبد، الگو، کلکلی، تنگ، بیوک، اوچ دره، و اسد اشاره کرد.
منطقه پیله رود در جوار روستاهای عنبران بالا، علی کمر، خواجه بولاغی و دلیکلی داش قرار دارد.
پیله رود خود شامل ۱۳ محله روستایی به نام های: ۱ - آقایارلو ۲ - هُشنه ۳ - فتح مقصود ۴ - نظرعلی کندی ۵ - خوش آباد ۶ - مسجدمحله ۷ - پیرزاده ۸ - قلعه ۹ - قاضی کندی ۱۰ - گودلر ۱۱ - صالح قشلاقی ۱۲ - پیرجوار ۱۳ - یوزباشی قلعه سی می باشد. در بین ۱۳روستا، روستای اقایارلو به لحاظ قرار گرفتن در ارتفاع و محصور شدن در بین باغات از زیبایی خاصی برخوردار است.
همچنین روستای ولی آباد به دلیل مهاجرت اهالی مدت هاست که خالی از سکنه بوده و به صورت مخروبه ای در آمده است.
مردم این منطقه مسلمان می باشند و با باغداری وکشاورزی و دامپروری گذران زندگی می کنند. زبان مردم پیله رود زبان ترکی آذربایجانی[ ۱] است. اهالی این روستاها بستگان بسیاری در جمهوری آذربایجان دارند و قبل از قوت گرفتن حکومت بلشویکی در شوروی سابق ضمن تردد در شهرهای جمهوری آذربایجان نسبت به خرید و فروش و کار اقدام می نمودند.
روستاهای منطقه پیله رود تقریباً در اطراف رودخانه قرار گرفته اند و نام منطقه الهام گرفته از نام این است.
برخی پیله را بزرگ معنی می کنند. [ ۲] [ ۳] نام روستاهای دیگری ازجمله پیله سهران، پیله درق و پیله گلین که هر سه از توابع اردبیل اند نیز با همین واژه ساخته شده است. [ ۲] در گیلان نیز روستاهایی واژه پیله را در خود دارند هم چون پیله سرا، پیله محله، پیله داربُن و پیله بازار ( پیربازار ) .
در نزهةالقلوب حمدالله مستوفی دربارهٔ شهر پیله سوار استان اردبیل نیز آمده است که آن را «امیری پیله سوار نام یعنی سوار بزرگ از امرای آل بویه ساخت و اکنون به قدر دیهی مانده است. »[ ۴]
عکس پیله رود
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس