پیرزاده نائینی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پیرْزادۀ نائینی، حاج محمدعلی (۱۲۵۱-۱۳۲۱ق/۱۸۳۵-۱۹۰۴م)، عارف مشهور دورۀ قاجار است.
نیاکان او همه اهل طریقت بودند. پدر بزرگش حاج محمد حسن در جوانی تجارت را وانهاد و مرید حاج عبدالوهاب نائینی ، مشهور به «پیر»، سردودمان خاندان پیرنیا شد و با دختری از نوادگان وی ازدواج کرد و جانشین طریقتی او شد. پدر حاج محمدحسن، بازرگانی تبریزی به نام حاج محمدحسن کوزه کنانی بود که همراه پدرش از تبریز به یزد مهاجرت کرده بود. این یکسان بودن نام پدر و پسر و تاجر بودن هر دو موجب اشتباهات و سردرگمی هایی در تشخیص اصل و نسب پیرزادۀ نائینی شده است. ثمرۀ ازدواج حاج محمد حسن (پسر) با نوادۀ دختری حاج عبدالوهاب، آقا محمد اسماعیل، پدر پیرزاده است که او نیز از عارفان روزگار خود بود.
زندگی
پیرزاده پس از درگذشت پدرش به تهران مهاجرت کرد (ح ۱۲۷۱ق) و چون دارای ادب و حسن محضر بود، با اعیان و اشراف و بزرگانی چون میرزا حسین خان مشیرالدوله سپهسالار ، امین الضرب ، امین السلطان ، میرزای جلوه و دیگران رفت و آمد پیدا کرد. وی پس از چند سال اقامت در تهران همراه سپهسالار به عثمانی رفت و سالی چند در استانبول سکنا گزید. در آن جا با حاجی میرزا صفا ، عارف نامدار آشنا شد و در زمرۀ مریدان وی درآمد و مدارج عرفانی را در خدمت او تکمیل کرد و از او لقب پیرزاده گرفت. و در خلال همین مسافرت به زیارت حج رفت و در بازگشت به حاجی پیرزاده مشهور شد. پیرزاده پس از چندی رهسپار سیاحت اروپا شد و نخستین سفر خود را در ۱۲۸۵ق/۱۸۶۸م آغاز کرد و در ادامۀ آن از مصر و شامات و بیت المقدس نیز دیدن کرد. حاجی پیرزاده در بازگشت از این سفر در تهران مستقر شد و در همین شهر ازدواج نمود. در این زمان میرزا حسین خان سپهسالار صدراعظم بود. حاجی پیرزاده که از سابق با وی آشنا بود، چندی در خانۀ او زندگی کرد و صدراعظم به توصیۀ او مسجد و مدرسۀ سپهسالار را ساخت. سپس حاجی پیرزاده در باغ صفائیه اقامت کرد. او در تهران همچنان معزز و محترم می زیست، تا در ۲۴ ذیحجۀ ۱۳۲۱ درگذشت. جسد او را برطبق وصیتش در صفائیه دفن کردند. اعقاب وی به نام خانوادگی «پیرزاده» مشهورند.
صفائیه
باغ صفائیه در اصل مزار حاجی میرزا صفا ، مرشد حاجی پیرزاده و مراد سپهسالار بود. به سفارش سپهسالار، ناصرالدین شاه زمین های اطراف مقبرۀ حاجی میرزا صفا را به حاجی پیرزاده داد و پیرزاده آن را به صورت باغی خرم درآورد و صفائیه نام نهاد. صفائیه محل آمد و شد ارادتمندان حاجی پیرزاده و اعیان و رجال و دراویش صاحب نام بود.
ارتباط با افراد برجسته
...

پیشنهاد کاربران

محمدعلی پیرزاده نائینی ( زادهٔ نائین ۱۲۵۱ قمری–درگذشت ۱۳۲۱ قمری ) که به اختصار حاجی پیرزاده نائینی شناخته می شود، سردودمان خاندان های پیرزاده و پیرنیا، و از عارفان روشن فکر و مشهور دوران قاجار است که روابط فراوانی با رجال سیاسی ایرانی و غیر ایرانی داشته است.
...
[مشاهده متن کامل]

محمدعلی پیرزاده نائینی، در سال ۱۲۵۱ قمری ( ۱۸۳۶ میلادی ) زاده شد. او از عارفان روشن فکر و مشهور طریقت نوربخشیه دوره قاجار بود که اجدادش هم اهل طریقت و از مشایخ نوربخشیه بودند. پدربرزگ او در جوانی پس از ترک تجارت برای پیوستن به طریقت نوربخشیه، از مریدان عبدالوهاب نائینی ( مشهور به پیر ) شد و به همین جهت سردودمان خاندان های پیرزاده و پیرنیا گردید. محمد اسماعیل، پدر محمدعلی نیز از عارفان روزگار خویش بود که در باغ مصلای نائین به خاک سپرده شده است.
پس از مرگ پدر، محمدعلی به تهران مهاجرت کرد، در تهران از سوی عموزاده اش میرزا محسنخان مشیرالدوله و به جهت ادب و حسن محضر، با بزرگان دوره قاجار هم صحبت گردید و ملازم افرادی چون میرزا حسین خان سپهسالار، امین الضرب وامین السلطان گردید، به گونه ای که اعتمادالسلطنه در توصیف پیرزاده می نویسد: «درویش خداآفریده پیغمبر تراشیده می باشد و غالب اروپا و آسیا را گردش فرموده»
پیرزاده در طول حیاتش مورد توجه دو پادشاه قاجار نیز بوده است، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه او را مورد تفقد قرار داده بودند.
پیرزاده در مجموع ۱۶ سال در دو سفر طولانی در فرنگ گذراند.
سفر اول: او اولین سیاحت اروپا را در سال ۱۲۸۵ قمری در پیش گرفت که به مدت ۱۳ سال طول کشید. آن سفر پس از اولین اقامت اش در تهران انجام گرفت و با همراهی میرزا حسین خان سپهسالار، به عثمانی سفر کرد و مدت زمانی در استانبول اقامت داشت. در استانبول با حاجی میرزا صفا از عارفان نامدار آن زمان آشنا گردید، از مریدان او شد و از وی دانش عرفان خود را گسترش داد. در این دوره بود که محمدعلی نائینی توسط میرزا صفا، لقب «پیرزاده» را گرفت و در خلال آن که «پیرزاده نائینی» به زیارت حج رفت و در بازگشت، به «حاجی پیرزاده نائینی» مشهور شد. پیرزاده در پایان آن سفر، از راه شامات و بیت المقدس به ایران بازگشت و به تهران عزیمت کرد و در آن، جا با بنان السلطنه شیبانی ازدواج کرد.
در زمان بازگشت پیرزاده به تهران حسین خان سپهسالار، صدراعظم شده بوده و به جهت دوستی با پیرزاده، مدتی را نزد هم در خانه صدراعظم می گذرانند. در این دوره، سپهسالار با توصیه حاجی پیرزاده نائینی، مدرسه و مسجد سپهسالار را در تهران بنا می نهد.

پیرزاده نائینیپیرزاده نائینیپیرزاده نائینیپیرزاده نائینی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پیرزاده_نائینی

بپرس