هیمالیا

/himAliyA/

معنی انگلیسی:
the himalaya

فرهنگ فارسی

یکی از مهمترین رشته کوههای عظیم و مرتفع دنیا که در شمال شبه قاره هند کشیده شده است . ۲۴۱۴ کیلومتر طول و ۲۵٠ کیلومتر عرض دارد و در پاکستان کشمیر هند تبت چین نپال سیکیم و بهوتان کشیده شده که بنامهای هیمالیای بیرونی خوانده میشود بلندترین قله عالم یعنی قلهاورست که ۸۸۴۸ متر ارتفاع دارد جزئ هیمالیای بزرگ میباشد دامنه این کوهستان پرباران ترین نواحی عالم می باشد. سرچشمه رودهای پر آب و پهناور گنگ سند براهماپوترا که جلگه های حاصلخیز شمال شبه قاره هندوستان را آبیاری میکنند .

دانشنامه عمومی

رشته کوه هیمالیا ( به سانسکریت: हिमालय ) ، مرتفع ترین رشته کوه جهان که به بام دنیا مشهور است. این رشته کوه، خط جداکنندهٔ شبه قارهٔ هند از فلات تبت است. نام هیمالیا از واژهٔ سانسکریت به معنی «برفستان» است. بلندترین قلهٔ جهان، اورست با ارتفاع ۸۸۴۸ متر در این رشته کوه قرار دارد. این رشته کوه دارای بیش از پنجاه قله با ارتفاع بالای ۷ هزار متر است و ۱۴ قله بالای ۸ هزار متر دنیا، در رشته کوه هیمالیا واقع شده است.
گیاهان و جانورانِ هیمالیا نسبت به آب و هوا، بارش، ارتفاع و خاک متفاوت اند. محدوده آب و هوایی از مناطق گرمسیری در پایه کوه ها آغاز و تا یخ دائمی و برف در بالاترین ارتفاعات ادامه می یابد. مقدار سالانهٔ بارش از غرب به شرق در امتدادِ محدودهٔ جبهه جنوبی افزایش می یابد. این تنوعِ ارتفاع بهمراهِ بارش باران و شرایطِ خاک همراه با برف بسیار باعث تنوع جوامع گیاهی و حیوانی متمایز در منطقه هیمالیا می شود. به عنوان مثال ارتفاع بالا ( بهمراهِ فشار اتمسفر کم ) همراه با سرمای شدید تنها اجازهٔ زنده ماندن را به ارگانیسم های سخت جان می دهد. [ ۱]
هیمالیا در میانِ جوان ترین رشته کوه ها در زمین هستند و از رسوب و رانش سنگ رسوبی و سنگ دگرگونی به وجود آمده اند. بر اساسِ تئوری مدرنِ تکتونیک صفحه ای، شکل گیری آن ها در نتیجه برخورد قاره ای و کوهزایی در امتداد مرز همگرای میانِ صفحهٔ هند و استرالیا و صفحه اوراسیایی است.
در طول آخرین عصر یخبندان، یک جریان یخ متصل از یخچال های طبیعی بین کانگچن جونگا در شرق و نانگا پاربات در غرب موجود بوده است. [ ۲]
هیمالیا سومین سپرده یخ و برف در جهان را پس از قطب جنوب و قطب شمال داراست. [ ۳] دامنه هیمالیا در حدودِ ۱۵۰۰۰ یخچال طبیعی دارد و ذخیره ای حدود ۱۲۰۰۰ کیلومتر مکعب آب تازه را در خود نگه داشته است. [ ۴]
منطقه هیمالیا دارای صدها دریاچه است. بیشتر دریاچه ها در ارتفاعات کمتر از ۵۰۰۰ متر یافت می شود. دریاچه تیلیچو Tilicho در نپال یکی از بلند مرتبه ترین دریاچه ها در جهان است.
در آیین هندو، هیمالیا به عنوان خدای هیماوات، پدر گانگا و پارواتی تجسم یافته است. [ ۵]
کوه اورست با نام نپالی ساگارماتا ( सगरमाथा به معنی سر آسمان ) و نام تبتی چومولونگما بلندترین کوه کره زمین است. ارتفاع قله آن از سطح دریا معادل ۸٬۸۴۸ متر ( ۲۹٬۰۲۹ پا ) می باشد. این کوه در رشته کوه های هیمالیا در مرز منطقه ساگارماتای نپال و تبت در کشور چین قرار گرفته است.
عکس هیمالیاعکس هیمالیاعکس هیمالیاعکس هیمالیاعکس هیمالیا

هیمالیا (فیلم). هیمالیا ( به نپالی: हिमालय ) نام یک فیلم ماجراجویی نپالی به کارگردانی اریک والی است. این فیلم در سال ۱۹۹۹ و با سرمایهٔ شرکت های فرانسوی ساخته شده است. هیمالیا در سال ۲۰۰۰ به عنوان نخستین فیلم نپالی نامزد جایزهٔ اسکار بهترین فیلم خارجی شد. هیمالیا به زندگی و آداب و رسوم مردم فلات تَبَّت می پردازد. [ ۱]
فیلم برداری هیمالیا با شرکت نابازیگران روستایی به مدت بیش از نُه ماه در مناطق سخت گذر کوهستانی انجام گرفت. [ ۲] اریک والی، کارگردان این فیلم، از سال ۱۹۸۳ به مدت بیست سال در نپال زندگی کرده و با شیوهٔ زندگی مردم این منطقه آشنایی زیادی دارد. بسیاری از عکس های او که از طبیعت این مناطق گرفته است، در مجله های معتبر نشنال جئوگرافیک، جئو، و لایف به چاپ رسیده اند.
• ۲۰۰۰: جایزه سزار بهترین فیلم برداری ( اریک گیشار )
• ۲۰۰۰: جایزهٔ سزار بهترین موسیقی ( برونو کولیز )
• ۲۰۰۰: جایزهٔ تماشاگران جشنواره فیلم کوتاه کانبرا ( اریک والی )
• ۱۹۹۹: جایزهٔ ممتاز جشنواره فیلم فلاندر ( اریک والی )
• ۱۹۹۹: جایزهٔ تماشاگران جشنواره فیلم فلاندر ( برونو کولیز )
• ۱۹۹۹: تجلیل ویژهٔ جشنوارهٔ فیلم فلاندر ( برونو کولیز ) [ ۳]
عکس هیمالیا (فیلم)

هیمالیا (فیلم ۲۰۱۵). هیمالیا ( کره ای:  히말라야 ) یک فیلم درام ماجراجویی محصول سال ۲۰۱۵ کره جنوبی به کارگردانی لی سوک هون است. در این فیلم هوانگ جونگ مین، جونگ وو و جو سونگ ها ایفای نقش کردند.
هوانگ جونگ مین در نقش اوم هونگ گیل
• جونگ وو در نقش پارک مو تک
• جو سونگ ها در نقش لی دونگ گیو
کیم این کوان در نقش پارک جونگ بوک
را می ران در نقش جو میونگ ئه
کیم وون هه در نقش کیم مو یونگ
• لی هه یونگ در نقش جانگ چول گو
جون به سو در نقش جون به سو
عکس هیمالیا (فیلم ۲۰۱۵)

هیمالیا (قمر). هیمالیا ( ماه ) ( به انگلیسی: Himalia ) ، یکی از ماه های مشتری است ابعاد آن ۱۷۰ کیلومتر، جرم آن ۶۷۰×۱۰۱۶ کیلوگرم و نیم قطر بزرگ آن ۱۱ ۴۵۱ ۹۷۱ کیلومتر است. این ماه در سال ۱۹۰۴ کشف شد.
عکس هیمالیا (قمر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هیمالیا (Himalayas)
نمایی از رشته کوه رشته کوهیپهناور در مرکز آسیا. از ایالت های هندی کشمیردر غرب تا آسامدر شرق امتداد دارد و بخش جنوبی تبت، نپال، سیکیم، و بوتانرا دربر می گیرد. هیمالیا مرتفع ترین رشته کوه جهان است و اورستو کا۲ از بلند ترین قلههای آن به شمار می روند. سایر قله های آن، عبارت اند از کانچنجونگا، ماکالو، آناپورنا، و نانگا پارباتکه ارتفاع آن ها بیش از ۸هزار متر است.

هیمالیا (اخترشناسی). هیمالیا (اخترشناسی)(Himalia)
در اخترشناسی، قمر کوچک سیارۀ مشتری، و دهمین قمر شناخته شده از سمت این سیاره. حدوداً هر ۲۵۰ روز زمینی یک بار و در ارتفاع متوسط۱۱.۵ میلیون کیلومتری مشتری را دور می زند. مدار هیمالیا بیضی شکل، و حدود ۲۸ درجه نسبت به استوای مشتری مایل است. دانشمندان بر این باورند که هیمالیا شکلی نامنظم دارد و اندازۀ قطر آن حدود ۱۹۰ کیلومتر است. این قمر بین هشت قمر کوچک مشتری، که فراتر از قمر بزرگ کالیستوبر گرد این سیاره مدار می پیمایند، از همه بزرگ تر است. با این همه، بزرگی آن حدود یک هشتم ماه است. تاکنون هیچ فضاپیمایی را رهسپار هیمالیا نکرده اند، از این رو هیچ گاه از نزدیک بررسی نشده است. از ساختار درونی و ترکیب هیمالیا اطلاعات چندانی در دست نیست، اما چگالی اش نشان می دهد که بیشتر سنگی است تا یخی. هیمالیا در بین چهار قمر الفاز همه درونی تر است. نام این چهار قمر به حرف الف ختم می شود و همگی در مدارهایی مشابه بر گرد مشتری در گردش اند و چگالی شان نیز با هم مشابه است. بنابه نظر اخترشناسان، این قمرها در ابتدا به صورت سیارکی واحد بودند که حدود ۴میلیارد سال پیش به دور خورشید در گردش بود. این سیارک با ورود به درون ابرِ فشرده ای از غبار، که مشتری را احاطه کرده بود، با ذرات درون ابر برخورد کرد. این برخورد، حرکت سیارک را کُند، و آن را متلاشی کرد. حرکت چهار قطعۀ بزرگ تر به اندازه ای کُند شد که جذب گرانش مشتری شدند و قمرهای a را تشکیل دادند. اخترشناس آرژانتینی تبار امریکایی، چارلز دیلون پراین، در ۱۹۰۴ هیمالیا را کشف کرد. نام این قمر از شخصیت اساطیری روم گرفته شده است که پری بود و سه پسر برای ایزد ژوپیتر به دنیا آورد.

پیشنهاد کاربران

آن را با واژه زیما یکسان ندانید!
"زمستان" در اوستا به این گونه آمده است:
اوستایی: زَیَنِم ( zayanem ) >>> پهلوی: زَئم ( جَئم ) >>> سانسکریت: هیمه
( ( به راستی واژه هیمالیا هم از این واژه گرفته شده است: جای سردسیر و و یخی ) )
...
[مشاهده متن کامل]

زَیَنِم: زَئِم ( جَئِم ) - ابر سرد، توده سرما، برف و بوران، سرمای شدید، یخبندان، کولاک!
نامچَه: پسوند جمع نسبت و دارندگی اوستایی
معنی: زَمهَر ( زَمهَریر ) ، زمستان، فصلِ سرد
بخشی از بند 5 آبان یشت:
ainghasca mē aēvangha āpō
apakhzhārō vī - jasāiti vīspāish aoi karshvan yāish hapta, ainghasca mē aēvangha āpō
hamatha ava - baraiti
hāminemca "zayanemca"
معنی: از این رودخانه من ( فَراخکَرت "وُئوروکَشَه، Vourukasha" ) تنها تمام آبشارهایی که در سراسر هفت کشور پخش شده، جاری می شود.
این رودخانه من به تنهایی هم در "تابستان" و هم در زمستان آب می آورد.

منابع• http://www.avesta.org/ka/ka_tc.htm• http://www.avesta.org/ka/yt5sbe.htm
هیمالیا در سنسکریت هیمالَیه himAlaya و به معنی جای همیشه سرد، همیشه یخبندان است.
در زبان لری بختیاری
هی::همیشه
مال::عشایر
یا::می آید
در جمله
هیمالیا ره::همیشه عشایر می آیند و
می روند. منظور کوچ به ییلاق و قشلاق

بپرس