هندوانه ابوجهل

لغت نامه دهخدا

هندوانه ابوجهل. [ هَِ دِ ن َ / ن ِ ی ِ اَ ج َ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) نام عامیانه حنظل است که میوه ای تلخ مشابه هندوانه دارد. رجوع به حنظل شود.

فرهنگ فارسی

نام عامیانه حنظل است که میوه یی تلخ مشابه هندوانه دارد

واژه نامه بختیاریکا

خَیار گُرگ

دانشنامه عمومی

هندوانهٔ ابوجهل یا کَبَست یا حنظل گیاهی با میوه ای تلخ مزه است که در فارسی با نام های خربزهٔ روباه، کدوی تلخ، سیبِ تلخ و در زبان لری با نام خیار گُرگو[ ۱] ، در نایین و خوروبیابانک هنوارنه مار یا هنوانه ماری شناخته می شود. همچنین، در فرهنگ اچمی زبان های بومی سرباز، چابهار و مومان به آن گونج، و در جنوب ایران به نام خزَرَ ( تلفظ: Khazara ) می گویند. هندوانه ابوجهل از راسته کدوئی ها ( Cucurbitales ) از تیره کدو ( Cucurbitaceae ) ، از سرده سیترولوس ( Citrullus ) بوده و نام علمی آن Citrullus colocynthis است. مصرف آن باعث کولیت شدید شده و به علت مواد سمی خطرناک است. کدوی تلخ گیاه بالارونده بومی حوزه مدیترانه به ویژه ازمیر ترکیه، نوبه آفریقا و تریسته ایتالیا است. این گیاه از خانوادهٔ هندوانه است اما با هندوانه معمولی تفاوت هایی دارد شامل اندازهٔ کوچک تر، جسم سفت تر و مزهٔ بسیارتلخ آن.
در گیاه وجود یک ماده تلخ به نام کولوسنتین[ پانویس ۱] و کولوسنتتین[ پانویس ۲] گزارش شده است. [ ۲]
گمان می رود عصاره کوکوربیتاسین آن خواص درمانی داشته باشد.
ضد بیماری بلغم، مسهل و ملین بسیار قوی، درمان کننده کبد، آنتی بیوتیک قوی، ضد نقرس، درمان کننده صدای گوش، ضد سردرد و درد شقیقه، درمان کننده سیاتیک طبیعتی بسیار گرم دارد درمان بیماری صرع، بیماری قند، خارش پوست، درمان کننده سفید شدن مو
جلوگیری از سکته مغزی. قاعده آور، ضد کرم معده و کرم کدو، پادزهر سم عقرب و مار است.
از خواص هندوانه ابوجهل که بگذریم، نتایجی نیز به دست آمده است که نشان می دهد مصرف بیش از حد این میوه بر دستگاه گوارش تأثیر منفی می گذارد و باعث بروز مشکل می شود. مصرف حتی مقدار بسیار کمی از این گیاه می تواند باعث تحریک شدید معده و روده، اسهال خونی، آسیب کلیه، ادرار خونی و عدم توانایی در ادرار شود. عوارض جانبی شامل تشنج، فلج و مرگ نیز در ادامه مصرف ذکر شده است. میزان مصرف نباید بیش از یک قاشق چای خوری باشد. البته گفته می شود زنان باردار و شیرده باید به کلی از مصرف این میوه خودداری کنند. مصرف این میوه هم می تواند باعث سقط جنین شود و هم ترکیبات سمی آن برای نوزاد مضر است.
از آنجایی که مصرف این میوه اغلب از طرف پزشکان طب سنتی پیشنهاد می شود پس دانستن طبع آن هم بی ضرر نیست. از دید طب سنتی این میوه بسیار گرم و خشک است و اغلب برای افراد بلغمی توصیه می شود تا بتواند اخلاط بلغمی را به دلیل خاصیت مسهلی اش، دفع کند. دوز مصرفی این گیاه به عوامل مختلفی مانند سن، سلامتی و دیگر شرایط بستگی دارد. حتی مواد طبیعی و داروهای گیاهی را هم نباید بدون در نظر گرفتن میزان مناسب مصرف کرد. دوز تعیین شده اهمیت بسیاری دارد. همچنین گفته می شود افرادی که طبع گرم دارند، بهتر است این میوه را مصرف نکنند. خانمهای باردار استفاده نکنند. [ ۳]
عکس هندوانه ابوجهلعکس هندوانه ابوجهلعکس هندوانه ابوجهلعکس هندوانه ابوجهلعکس هندوانه ابوجهلعکس هندوانه ابوجهل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هِندوانۀ ابوجهل (cucumis colocynthis)
هِندوانه ابوجهل
گیاهی علفی چندساله با ساقه خوابیده و پوشیده از تار با نام علمی Citrullus colocynthis، از تیرۀ کدوییان. عموماً در مدیترانه، هند، سیلان و شمال افریقا در میان تپه های ماسه ای پرورش می یابد. میوه اش کروی به رنگ زرد به بزرگی یک نارنج کوچک پوشیده از پوست نسبتاً نازک ولی سخت است. قسمت مورداستفادۀ هندوانۀ ابوجهل یا حنظل میوۀ گیاه است و خاصیت مسهلی قوی دارد و نیز جهت تهیه محلول های حشره کش در کشاورزی استفاده می شود. در ایران نیز می روید.

پیشنهاد کاربران

کبست
سلام: البته فراموش نشود، که این میوه را در افغانستان�استمبول� گویند و به عنوان خوش بویی و زیبایی در خانه روی میز میگزارندویا بخصوص نو جوانان بعنوان زیبایی وخوش بویی در دست خود نگه میدارند، البته زمانی که رنگ آن کاملا سرخ بعضا نارنجی تیره شده باشد. واقعأ خوش بو هم هست.
حدج، حنظل

بپرس