ازمیر

/~ezmir/

معنی انگلیسی:
smyrna, izmir

لغت نامه دهخدا

ازمیر.[ اِ ] ( اِخ ) نام سنجاق مرکزی و یکی از سنجاقهای پنجگانه ای است که ولایت آیدین را تشکیل می کنند. حدود این قطعه از طرف مغرب بخلیج ازمیر و بحرالجزائر و از جانب شمال و مشرق به صاروخان و از جهت جنوب هم بسنجاق آیدین میرسد. نصف ساحل ولایت آیدین یعنی نقاط قریب بسواحلی که از حدود سنجاق بیغا تا دماغه مقابل باسیسام امتداد یافته با تمام حوضه مندرس کوچک ، جزو سنجاق مذکور است. اراضی این سنجاق از زیباترین اراضی ترکیه میباشد و دشت های بسیار حاصلخیز و کوههای مستور بجنگلها و باغ های بسیار دارد. محصولات آنجا فراوان است از جمله : پنبه ، انگور، انجیر، زیتون ، تریاک ، ذخایر گوناکون و میوه های متنوع و غیره. ( قاموس الاعلام ترکی ). و رجوع به آیدین شود. || شهری است در آسیای صغیر ( اناطولی ) واقع در رأس شرقی خلیجی در بحر متوسط که بهمین نام خوانده شود. ازمیر در دامنه کوه باگُس بمسافت 430 هزارگزی جنوب غربی قسطنطنیه واقع است و آن لنگرگاهی است که تجارت آن رونق دارد و از ازمنه قدیمه از لحاظ تجارت و صناعت و علوم فلسفیه مشهورو به ( ( ازمیرالمحبوبه ) ) و ( ( درةالشرق ) ) و ( ( اکلیل یونیة ) ) و ( ( عین الاناطول ) ) و ( ( دَن الذهب ) ) و ( ( الامیرة ) ) و ( ( رائحةالجنة ) ) ملقب بوده است و مقر تجارت آسیای صغیر و بین النهرین و ارمینیه و فارس بوده است و بدانجا مسلمین و غیر آنان را مکاتب و مدارسی است و نیز جوامع و کلیساها و دیرها و جراید بترکی و فرانسوی و یونانی و ارمنی و غیرها دارد. و در نام مؤسس آن اختلاف است بعض مورخین گفته اند که امیره افسیسنه سمیرنا آنرا بنیاد نهاد و برخی گویند که بانی آن طنطال ملک لیدی بوده و گروهی گویند بناکننده آن ایونیین باشندو سپس در ملک پادشاه پرگاموس و آنگاه بتصرف رومیان درآمد و در قرون وسطی ازمیر بدست اشراف رودس افتاد وسپس ترکان آنرا محاصره کردند و تکش سلجوقی به سال 477 هَ. ق. از قیاصره بستد و بعد قوای بحری قسطنطنیه آنرا محاصره کرد و مجدداً تحت سلطه یونیین درآمد و عثمانیان به سال 733 در ایام سلطان اورخان آنرا تصرف کردند و مسیحیان پس از 12 سال باز پس گرفتند و سپس تیمورلنگ بسال 805 آنرا بگشاد و ترک گفت و سلطان مرادخان ثانی به سال 828 آن شهر را تسخیر کرد و تاکنون در تصرف ترکان باقی است. رجوع بضمیمه معجم البلدان و قاموس الاعلام ترکی شود. سمرنا. ( عیون الانباء ج 1 ص 78 س 8 ). اسمرینا. یزمیر.( ابن بطوطه ). رجوع بحبیب السیر جزو 3 از ج 3 ص 165 و ایران باستان ص 1264 و فرهنگ ایران باستان تألیف پورداود ص 113 و یسنا ص 93 و رجوع به ازمیرنا شود.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

بندر مهم ترکیه در کنار دریای اژه منشعب از بحر الروم ( مدیترانه ) که ۶۳۶٠٠٠ تن جمعیت دارد . مرکز صنعت نساجی و توتون است .

دانشنامه عمومی

اِزمیر ( به ترکی استانبولی: İzmir ) یکی از شهرهای ترکیه است. ازمیر پس از استانبول و آنکارا سومین شهر پرجمعیت ترکیه و دارای موقعیتی ممتاز به عنوان شهری تجاری، صنعتی و بندری است. بر اساس آخرین برآورد سال ۲۰۱۹ میلادی، شهر ازمیر دارای ۲٬۹۶۵٬۹۰۰ نفر جمعیت است و جمعیت استان ازمیر ۴٬۳۶۷٬۲۵۱ نفر می باشد. ازمیر در منتهی الیه غربی آناتولی واقع شده و مرکز استانی به نام ازمیر نیز هست. این شهر در ساحل دریای اژه قرار دارد و دومین مجموعه شهری بزرگ در حوزه دریای اژه پس از آتن است.
مزیت تجاری این شهر این است که در کنار خلیج ازمیر واقع شده و دارای بندرهایی در این منطقه است. یکی از زیباترین مناظر این شهر سواحل دریای اژه از ازمیر است. این شهر را نگین دریای اژه نیز می نامند. ازمیر یکی از مهم ترین شهرهای توریستی ترکیه محسوب می شود که سالانه میزبان گردشگران زیادی از سراسر جهان است.
ازمیر از شهرهای باستانی یونانیان بوده و بیش از ۳۰۰۰ سال سابقه شهری ثبت شده دارد. و ۸۵۰۰ سال سابقه، به عنوان سکونتگاه انسانی از دوره نوسنگی دارد. در دوران باستان کلاسیک یونان، این شهر با نام اسمیرنا شناخته می شد.
نام این شهر تا سال ۱۹۳۰ در زبان انگلیسی و دیگر زبان ها همان اسمیرنا بود تا این که از آن سال، دولت ترکیه کوشید تلفظ ترکی این نام یعنی ازمیر را جهانی کند و رفته رفته در این امر موفق شد.
ازمیر در بیشتر تاریخ خود یکی از شهرهای تجاری اصلی دریای مدیترانه بوده است. سراسر جنوب ازمیر دارای سواحل ماسه ای و آثار تاریخی متعدد از دوره های پیشین همانند شهر تاریخی افس است. ازمیر همه ساله میزبان تعداد زیادی نمایشگاه و همایش های گوناگون صنعتی، تجاری و علمی است. دانشگاه های معتبری در این شهر وجود دارد که بارزترین آن ها دانشگاه اژه و دانشگاه دوکوز ایلول هستند. ازمیر یکی از جاذبه های گردشگری ترکیه نیز به شمار می آید. این شهر میزبان بازی های مدیترانه ای در سال ۱۹۷۱ و بازی های دانشگاهی جهانی ( یونیورسیاد ) در سال ۲۰۰۵ بود.
با نگاهی به نقشه ترکیه و کشورهای اطراف متوجه می شویم که ترکیه به دلیل قرار گرفتن در قاره آسیا و اروپا در بین مسافران آسیایی و اروپایی بسیار محبوب است. اما اگر علاقه مند به سفر یا مطالعه در مورد آن هستید، می دانید که اکثر مردم با شنیدن کلمه ترکیه به آنکارا و استانبول فکر می کنند، اما نمی دانند چند ایالت در ترکیه وجود دارد و فقط فکر می کنند این 2 شهر ترکیه دارای بیشتر جاذبه ‎های گردشگری یکی از این استان ‎ها که کمتر از استانبول و آنکارا محبوبیت دارد، استان ازمیر است.
عکس ازمیرعکس ازمیرعکس ازمیرعکس ازمیرعکس ازمیرعکس ازمیر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اِزْمیر
برج ساعت برج ساعت (یا: اسمیرنا، با نام سابق اسموْرِنه) شهر، بندر، و پایگاه دریایی ترکیه، بر کرانه های دریای اژه، با ۲,۳۹۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). سومین شهر پرجمعیت ترکیه و از مهم ترین بندرهای کشور مزبور است. صنایع آن عبارت اند از تولید فولاد، لوازم الکترونیکی، و پلاستیک. مشهورترین نمایشگاه تجاری خاورمیانه سالیانه در این شهر برپا می شود. از مراکز بازرگانی، صنعتی، و جهانگردی و نیز مقرّ فرماندهی جنوب شرقی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است. شهرک تفریحی، چشمه، و بقایای شهر باستانی اِفِس (اِفِسوس) از جاذبه های جهانگردی آن است. یونانیان در حدود ۱۰۰۰پ م این شهر را بنا کردند و از دوران باستان با اِفِسوس و پرگامون بر سر اول ـ شهری آسیا رقابت می کرد. ائولین ها، ایونی ها، و لیدیایی ها بر آن حکم رانده اند. در قرن ۴م بخشی از امپراتوری روم شرقی شد. از قرن ۵ تا ۹ق/۱۱ تا ۱۵م متناوباً بین بیزانس و عثمانی دست به دست می شد. تیمور لنگ در ۸۰۵ق/۱۴۰۲م آن را ویران کرد و ترک ها در ۸۲۸ق/۱۴۲۴م آن را تصرف کردند. در جنگ جهانی اول در تصرف یونانی ها بود و به موجب پیمان سِور به یونان واگذار شد. در قرن ۱۰ق/۱۶م به مرکز تجاری بین المللی تبدیل شد، که به زیان ونیز بود. در ۱۹۱۹ یونانیان و در ۱۹۲۲ مجدداً ترک ها آن را تصرف کردند و در همان سال، در آتش سوزی مهیبی تقریباً ویران شد. بر طبق پیمان لوزان (۱۹۲۳)، حاکمیت ترکیه بر آن به رسمیت شناخته شد.

پیشنهاد کاربران

نام شهر ازمیر که مردم تورکیه به درستی آن را ایزمیر ( Izmir ) می خوانند نامی پارسی از واژه ایزم با سوخت و هیزم و نیز پسوند کُنایی ( فاعلی ) - یر ساخته شده و رویهمرفته به چیم هیزمساز، سوخت ساز می باشد.

بپرس