هدایت در قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هدایت در قرآن. انسان هم واره پرسش هایی درباره هستی و راز آفرینش با خود داشته و پیوسته درتلاش بوده است تا پاسخ های قانع کننده ای برای آن بیابد، سؤال هایی از قبیل آن که از کجا آمده چرا آمده و به کجا می رود؟
کوشش های او برای یافتن پاسخ هایی در این زمینه، مجموعه مسایل فلسفی را تشکیل می دهد که هدف آن ها پی بردن به راز هستی است. ولی آیا این کوشش ها به پاسخ قانع کننده ای رسیده است و تمامی جوانب این پرسش ها روشن شده است، یا آن که زوایای تاریک هم چنان در مسایل و مباحث انجام شده وجود دارد؟ در این باره قرآن می فرماید: و ما اوتیتم من العلم الاقلیلا؛ هر آن چه از دانش به دست آورده اید اندکی بیش نیست».دین ، آن گونه که قرآن عرضه کرده، پاسخ تمامی این مسایل را به گونه کافی وافی داده است. با تعمق در آن چه قرآن عرضه کرده، انحراف اندیشه ها تعدیل می شود و راه های نیمه رفته تکمیل می گردد. یا ایها الناس قد جاءتکم موعظة من ربکم و شفاء لما فی الصدور و هدی و رحمة للمؤمنین؛ ای مردم! پند و اندرزی از جانب خداوند به شما داده شده است که مایه بهبودی و آرامش خاطرتان می باشد و رحمت و هدایتی برای مؤمنان است.»
← مقصود از بهبود بخشیدن سینه ها
و ربک الاکرم. الذی علم بالقلم. علم الانسان ما لم یعلم. این اولین آیاتی است که بر پیامبر گرامی نازل گردیده و مساله تعلیم انسان را مطرح ساخته است. البته تعلیم آن چه را که انسان در پی تعلم آن بوده است و فطرت و نهاد آدمی درخواست یافتن آن را داشته است. لذا می فرماید: و آتاکم من کل ما سالتموه؛ آن چه را که (در نهادخود جویای آن بودید و) درخواست ( دست یافتن به آن را) داشتید، (خداوند) به شما ارزانی داشت».
نو آوری های قرآن در جهت هدایت
لذا قرآن، چیزی را بر انسان عرضه داشته که خود جویای آن بوده و نتوانسته به خوبی و روشنی به آن راه یابد، این خود دلیل اعجاز قرآن است. اگر این لطف و عنایت نبود، انسان هرگز به مقصود خویش دست نمی یافت و اندیشه کوتاه بشری به این روشنی و گستردگی، به مطلوب خود نمی رسید. در ذیل به برخی نو آوری های قرآن در جهت هدایت و تکامل انسان اشاره می شود.
معارف و احکام
...

پیشنهاد کاربران

بپرس