نگرشی نوین بر تاریخ و علوم قرانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نگرشی نوین بر تاریخ و علوم قرآنی. نگرشی نوین بر تاریخ و علوم قرآنی تألیف فائزه عظیم زاده اردبیلی، دکتر بی بی سادات رضی، دکتر اعظم پویا زاده
کتاب پیرامون تاریخ و علوم قرآنی نوشته شده که در آن بعضی از مباحث مهم علوم قرآن همچون مسالۀ وحی-نسخ-محکم و متشابه- مکی و مدنی-اعجاز قرآن-حروف مقطعه و...مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
از آنجا که مؤلفین محترم از اساتید دانشگاه هستند سعی نموده اند مطالب را به گونه ای که مورد پسند دانشجویان قرار گیرد به رشتۀ تحریر در آورند و موضوعات آن را به صورتی ساده و قابل فهم بیان نمایند.
نظم منطقی در ترتیب مباحث کتاب رعایت نشده و مطالب آن از اتقان و استحکام علمی برخوردار نمی باشد از این رو ممکن است پاسخگویی نیاز علمی دانشجویان علوم قرآنی و قرآن پژوهان نباشد.
کتاب دارای دو مقدمه(ناشر و مؤلفین) و یازده فصل می باشد که فهرست مطالب آن به شرح زیر است:

[ویکی فقه] نگرشی نوین بر تاریخ و علوم قرآنی (کتاب). کتاب نگرشی نوین بر تاریخ و علوم قرآنی تالیف خانم ها فائزه عظیم زاده اردبیلی، دکتر بی بی سادات رضی، دکتر اعظم پویا زاده می باشد که پیرامون تاریخ و علوم قرآنی نوشته شده است.
در آن بعضی از مباحث مهم علوم قرآن همچون مساله وحی ، نسخ، محکم و متشابه ، مکی و مدنی، اعجاز قرآن ، حروف مقطعه و... مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از آنجا که مؤلفین محترم از اساتید دانشگاه هستند سعی نموده اند مطالب را به گونه ای که مورد پسند دانشجویان قرار گیرد به رشته تحریر در آورند و موضوعات آن را به صورتی ساده و قابل فهم بیان نمایند. نظم منطقی در ترتیب مباحث کتاب رعایت نشده و مطالب آن از اتقان و استحکام علمی برخوردار نمی باشد، از این رو ممکن است پاسخگویی نیاز علمی دانشجویان علوم قرآنی و قرآن پژوهان نباشد.
ساختار کتاب
کتاب دارای دو مقدمه (ناشر و مؤلفین) و یازده فصل می باشد که فهرست مطالب آن به شرح زیر است: فصل اول: مباحثی پیرامون آیات و سوره ها: شامل: آیه و مباحث آن، سوره و مباحث آن.فصل دوم: نزول قرآن و کیفیت تدوین آن.فصل سوم: بررسی منشاء اختلاف قراءات: علل اختلاف قراءات، حدیث احرف سبعة.فصل چهارم: بررسی سور حروف مقطعه.فصل پنجم: بررسی پدیده وحی و صور آن: اقسام وحی، تفاوت وحی با الهام تاریخ نزول وحی، مراحل مختلف وحی، مراحل نزول قرآن.فصل ششم: بررسی اسامی و عناوین قرآن کریم.فصل هفتم: بررسی ابعاد اعجاز قرآن شامل: اعجاز در لغت، شرایط معجزه، انواع معجزه، راه اثبات اعجاز قرآن، جنبه های اعجاز قرآن.فصل هشتم: محکم و متشابه: محکم و متشابه در لغت، محکم و متشابه از دیدگاههای مختلف، محکم و متشابه در قرآن، تاویل قرآن، عالمان به تاویل.فصل نهم: اسباب النزول و اهمیت آن: معنای لغوی اسباب، اهمیت و فوائد شناخت اسباب النزول، انواع آیات و سور قرآنی در خصوص اسباب النزول.فصل دهم: بررسی اجمالی ناسخ و منسوخ : علم ناسخ و منسوخ، نسخ در لغت و اصطلاح تفاوت نسخ و تخصیص، امکان وقوع نسخ، تفاوت نسخ و بدا، اقسام نسخ.فصل یازدهم: گذری بر مبحث مطلق و مقید .
ویژگی ها
۱- فصل دهم (بحث نسخ): در این فصل پس از تعریف نسخ، حکم نسخ را بیان می کند که حکم ناسخ گاه سخت تر از منسوخ، گاهی آسانتر از آن و گاه مساوی با آن است.۲- در همین فصل، تفاوت بین نسخ و بدا را به خوبی شرح می دهد.۳- فصل پنجم (تعریف وحی): در این فصل پس از تعریف لغوی وحی، اقسام آن را بیان و در ادامه تفاوت های اصلی وحی و الهام را ذکر می نماید.۴- فصل نهم (اسباب النزول): در این فصل پیرامون فرهنگ های قرآنی بحث نموده و فرهنگ های موجود در عربستان را بحث می نماید و در ادامه اهمیت و فوائد شناخت اسباب نزول را توضیح داده و برای آن ۷ فائده ذکر می نماید.۵- فصل سوم (منشاء اختلاف قراءات): در این فصل، اقوال پیرامون حدیث احرف سبعه را ذکر و در ادامه جواب آنها را بیان می کند.
اشکالات
...

پیشنهاد کاربران

بپرس