نواسخ القران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نواسخ القرآن. نواسخ القرآن تألیف جمال الدین ابوالفرج عبدالرحمن بن علی معروف به ابن جوزی
وی از شخصیت های بزرگ اهل سنت بوده که دارای تألیفات زیادی در مباحث مختلف علوم اسلامی است.یکی از کتابهای معروف ایشان، کتاب نواسخ القرآن است که پیرامون نسخ در قرآن می باشد.
به طور کلی می توان گفت که کتابهای علوم قرآنی که دربارۀ(نسخ) آیات ناسخ و منسوخ بحث می نمایند به سه دسته تقسیم می شوند:
دستۀ اول کتابهایی است که از جهت مفهومی بحث نموده که:ناسخ چیست؟شرائط نسخ کدام است و...
دسته دوم:کتابهایی است که از نظر مصداقی بحث می نمایند و آیاتی که ادعای نسخ شده در تمام سوره ها را یکی پس از دیگری بررسی می نمایند.

[ویکی فقه] نواسخ القرآن (کتاب). این کتاب یکی از معروفترین کتب ابن جوزی از علمای اهل سنت است و درباره نسخ در قرآن می باشد.
مؤلف آن جمال الدین ابو الفرج عبد الرحمن بن علی معروف به ابن جوزی است. وی از شخصیت های بزرگ اهل سنت بوده که دارای تالیفات زیادی در مباحث مختلف علوم اسلامی است. یکی از کتابهای معروف ایشان، کتاب نواسخ القرآن است که پیرامون نسخ در قرآن می باشد. به طور کلی می توان گفت که کتابهای علوم قرآنی که درباره (نسخ) آیات ناسخ و منسوخ بحث می نمایند به سه دسته تقسیم می شوند:دسته اول کتابهایی است که از جهت مفهومی بحث نموده که: ناسخ چیست؟ شرائط نسخ کدام است و...دسته دوم: کتابهایی است که از نظر مصداقی بحث می نمایند و آیاتی که ادعای نسخ شده در تمام سوره ها را یکی پس از دیگری بررسی می نمایند.دسته سوم: کتابهایی است که هم از نظر مفهومی و هم از نظر مصداقی درباره نسخ بحث می نمایند.کتاب نواسخ القرآن از دسته سوم می باشد که در چند باب اول کتاب (یعنی از باب اول تا هفتم) بحث مفهومی دارد و از باب نهم تا باب ۶۷ بحث مصداقی کرده است.
ساختار کتاب
این کتاب دارای شصت و هفت باب می باشد که فهرست ابواب آن به شرح ذیل است:باب اول: در بیان جواز نسخ و تفاوت آن با بداء . باب دوم: اثبات وجود نسخ در قرآن.باب سوم: در بیان حقیقت نسخ.باب چهارم: شروط نسخ.باب پنجم: در بیان شروطی که برای نسخ ذکر شده و مورد اختلاف است.باب ششم: در بیان فضیلت علم ناسخ و منسوخ.باب هفتم: اقسام آیات منسوخه.باب هشتم: تقسیم بندی سوره ها از جهت داشتن آیات ناسخه و یا منسوخه.از باب نهم تا باب شصت و هفتم، پنجاه و هشت باب درباره سوره هایی است که ادعای وجود آیات ناسخه در آنها شده؛ یعنی از سوره بقره شروع و به سوره کافرون ختم می گردد.
ویژگی ها
این کتاب دارای ویژگیهای زیر می باشد:۱- در باب پنجم درباره فضیلت علم ناسخ و منسوخ بحث نموده است.۲- در باب چهارم در بیان شروط نسخ بصورت مطلوب بحث شده است.۳- از آنجا که موضوع کتاب درباره ناسخ و منسوخ است از باب ۹ تا باب ۶۷ را به آن اختصاص داده است می توان مهمترین ویژگی این کتاب را تسلط مصنف به مباحث مربوطه جهت پاسخگویی به آیاتی که ادعای نسخ آنها شده دانست، بدینگونه که هر آیه ای را که مطرح می کند ابتدا نظرات مختلف را پیرامون آیه از دیدگاه مفسران ذکر نموده، آنگاه بحث نسخ بودن آنرا بیان و در پایان نظر خود را مبنی بر عدم منسوخ بودن اظهار می نماید.
نسخه شناسی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس