موصل

/musel/

معنی انگلیسی:
mosul, leading, causing to reach

لغت نامه دهخدا

مؤصل. [ م ُءْ ص ِ ] ( ع ص ) نعت فاعلی از ایصال ، آنکه در آخر روز درمی آید. ج ، مؤصلون. ( ناظم الاطباء ). ج ، مؤصلین ؛ منه آتینا مؤصلین. ( منتهی الارب ).

مؤصل. [ م ُ ءَص ْ ص ِ ] ( ع ص ) نعت فاعلی از تأصیل. ریشه کننده و ثابت شونده. || آنکه سرفراز میکند و طلب می کند سرفرازی را. ( ناظم الاطباء ).

مؤصل. [م ُ ءَص ْ ص َ ] ( ع ص ) نعت مفعولی از تأصیل. محکم نموده و استوارکرده. ( ناظم الاطباء ). || اصل مؤصل ؛ ریشه محکم و استوار. محکم و بااصل. ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || آنکه دارای نسب قدیم و دارای آبرویی باشد عاری از هر عیب. ( ناظم الاطباء ).

موصل. [ م ُ وَص ْ ص َ ] ( ع ص ) نعت مفعولی از توصیل. پیوسته و متصل. ( ناظم الاطباء ). وصل کرده شده و پیوندکرده شده. ( غیاث ) ( آنندراج ). || پیوندشده. پیوندی. درخت پیوندی. ( از یادداشت مؤلف ) :
نخل موصل شده ترنج و رطب داشت
میوه و شاخش فراخ و تام برآمد.
خاقانی ( دیوان چ سجادی ص 146 ).
- موصل کردن ؛ پیوند زدن :
فلک را کرد کحلی پوش پروین
موصل کردنیلوفر به نسرین.
نظامی.
بار شاخی را موصل می کنی
شاخ دیگر را معطل می کنی.
مولوی.
|| استوار: اصل موصل ؛ محکم و بااصل. مؤصل. ( آنندراج ). محکم. بااصل. || حاصل کرده و یافته. با دولت و اقبال. ( ناظم الاطباء ). || ( اصطلاح بدیعی ) یکی از صنایع شعری ، و آن مرکب بودن بیت یا مصراع است از حروفی که همه آن حروف را در نوشتن به هم توان پیوست ، مانند «من مستمع لعل لب عشق حبیبم » یا «من کل فج عمیق » یا «من مشتعل عشق علیم چه کنم » یا بیت زیر ازعنصری :
سِتّی پس پشت پشت بستی بستست
پیش پشتی سَتی بسی بنشستست.
( ازیادداشت مؤلف ).
نزد علمای بدیع، عبارت است از اینکه در سخن منظوم یا منثور هر لفظی که آورند حروف آن پیوسته به یکدیگر باشد در نوشتن. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). این صنعت چنان باشدکه شاعر در بیت ، کلماتی آرد که حروف آن کلمات در نبشتن از هم گسسته نباشند. مثال از شعر پارسی :
بس که غم عشقت صعب است به تن = بسکهغمعشقتصعبستبتن. ( از حدائق السحر ص 64 ).

موصل. [ م َ ص ِ ] ( ع اِ ) جای رسیدن و مکان وصول. || جای پیوند چیزی به چیزی. ( ناظم الاطباء ). جای وصل. ( غیاث ) ( آنندراج ). || پیوند رسن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). جای بستن ریسمان و پیوندگاه ریسمان. ( ناظم الاطباء ). || میان ران وسرین شتر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

از شهرهای شمالی کشور عراق واقع در کناره غربی رودخانه دجله . ۳۸۸/۲٠٠ نفر سکنه دارد. و مرکز استخراج نفت عراق است . خرابه های نینوا نزدیک آن است .
جای وصل وپیوندکردن، محل وصل، جای بستن وگره زدن درریسمان
( اسم ) ۱ - پیوند کرده شده وصل شده . ۲ - آنست که همه حروف یک مصراع یا یک بیت را بتوان بهم متصل کرد و سر هم نوشت متصل الحروف مقابل مقطع .
نعت فاعلی از تاصل ٠ ریشه کننده و ثابت شونده ٠

فرهنگ معین

(ص ) [ ع . ] (اِفا. ) رساننده ، پیوند دهنده .
(مُ وَ صَّ ) [ ع . ] (اِمف . ) ۱ - پیوند کرده شده ، وصل شده . ۲ - آن است که همة حروف یک مصراع یا یک بیت را بتوان به هم متصل کرد و سر هم نوشت ، متصل الحروف . مق . مقطع .

فرهنگ عمید

۱. (ادبی ) در بدیع، شعری که تمام حروف یک مصراع یا بیت آن قابل اتصال باشد و بتوان آن ها را سر هم نوشت، متصل الحروف.
۲. [قدیمی] پیوسته، متصل.
رساننده.

دانشنامه عمومی

موصِل ( به عربی: المَوْصِل، به کردی: مووسڵ، به آشوری: ܡܘܨܠ: ( تلفظ ) : Māwṣil، استاندارد لاتین: Mosul ) شهری در شمال عراق، مرکز استان نینوا و پرجمعیت ترین شهر عراق پس از بغداد و مرکز اقتصادی شمال کشور می باشد؛ بخش اصلی شهر در کرانهٔ شرقی دجله جای گرفته است و در کرانهٔ غربی آن، بازمانده های شهر باستانی نینواست. [ ۴] موصل در سده های دهم و یازدهم میلادی/ سوم و چهارم هجری، پایتخت دولت های جداشده از عباسیان مانند حمدانیان بود. [ ۴] پس از جنگ جهانی اول، مدتی از امپراتوری عثمانی به دست امپراتوری بریتانیا افتاد. [ ۴] از ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۱۷ در سیطرهٔ سازمان داعش بود. [ ۵] جمعیت استان موصل در ۲۰۰۸م، ۲٬۷۲۱٬۰۹۶ نفر سرشماری شد که از این تعداد، بیش از ۱٬۶۰۰٬۰۰۰ نفر ساکن شهر موصل اند. [ ۴] ارتفاع آن از سطح دریا، ۲۲۰ متر است و در نزدیکی آن، چاه های نفت عین زاله قرار گرفته است. [ ۴]
بیشتر مردم شهر عرب هستند ( ۶۰٪ ) اما اقلیت های قابل توجه کرد ( ۱۷/۵٪ ) ، آشوری ( ۱۵٪ ) و ترکمن ( ۷/۵٪ ) نیز در شهر زندگی می کنند. جمعیت شهر در سال ۲۰۰۸ به یک میلیون و شش صد هزار نفر رسیده بود اما در سال ۲۰۱۴ حدود نیم میلیون نفر آواره شدند، هرچند که بعد از شکست داعش به خانه هایشان بازگشتند.
دانشگاه موصل که از مراکز علمی و تحقیقاتی عراق است و مقبره چندین پیامبر از جمله یونس در موصل قرار دارد. این شهر با وجود بیش از ۱۵٪ جمعیتش از مردم آشوری و پایتخت قدیم آشوریان، مرکز تاریخی مسیحیان نسطوری محسوب می شود.
رود دجله از میان موصل می گذرد و پنج پل دو قسمت شهر را به هم پیوند می دهند. این شهر در ۳۹۶ کیلومتری شمال غربی بغداد قرار دارد.
موصل در آغاز خلوان و در دوران ساسانیان بوذاردشیر نام داشت. نام بوذاردشیر منسوب به اردشیر بابکان - بنیادگذار دودمان ساسانی - بود. مسیحیت از سدهٔ دوم میلادی در این منطقه حضور داشته است.
در سال ۳۳۱ پیش از میلاد قوای هخامنشیان به وسیله اسکندر مقدونی در جنگ گوگمل در شرق موصل امروزی شکست سنگینی متحمل می شوند. [ ۶]
آخرین ناحیه غربی ایران ساسانی که به دست مسلمانان افتاده بود سرزمین موصل بود که آن را به دو ناحیه تقسیم میکردند: ناحیه شهر زور و چامکان یا صامغان. [ ۷] موصل کرسی دیار ربیعه در ساحل باختری دجله، جایی که شاخه های این رود به هم پیوسته رود بزرگی را تشکیل می دهند، واقع است و می گویند به همین مناسبت است که آن را موصل، یعنی محل اتصال، نامیده اند. در زمان امویان بر اهمیت موصل افزوده شد. موصل در زمان مروان دوم، آخرین خلیفه اموی، کرسی ایالت جزیره گردید و به امر این خلیفه در آن شهر مسجدی ساختند که بعدها به جامع کهنه معروف شد. ابن حوقل که در سال ۳۵۸ در موصل بوده گوید شهریست نیکو دارای بازارهای عالی در میان زمین های حاصلخیز که مشهورترین آن ها روستای نینوا است و در آن روستا قبر یونس پیغمبر واقع است. قسمت عمده ی اهالی موصل در قرن چهارم از نژاد کرد بودند. مقدسی کاروانسراهای متعدد آن شهر را ستوده و گوید شهری است دارای ابنیه ی نیکو و باشکوه و خود شهر به شکل نیم دایره و وسعت آن به اندازه ی یک سوم بصره است. [ ۸]
عکس موصلعکس موصلعکس موصلعکس موصل

موصل (جمهوری آذربایجان). موصل ( به لاتین: Mosul ) یک منطقه مسکونی در جمهوری آذربایجان است که در شهرستان زاقاتالا واقع شده است. موصل ۳۰۰۹ نفر جمعیت دارد. ۸۰ درصد جمعیت آن از اقوام اینگیلوی هستند.
عکس موصل (جمهوری آذربایجان)عکس موصل (جمهوری آذربایجان)

موصل (فیلم اکشن ۲۰۱۹). موصل ( به انگلیسی: Mosul ) یک فیلم اکشن و جنگی آمریکایی به زبان عربی که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد، [ ۲] به نویسندگی و کارگردانی ماتیو مایکل کارنهان. این فیلم بر اساس نبرد موصل ( ۲۰۱۶–۲۰۱۷ ) است که در آن نیروهای دولت عراق و متحدان ائتلاف داعش را که از ژوئن ۲۰۱۴ کنترل این شهر را در دست داشتند، شکست دادند.
این فیلم برای اولین بار در جشنواره فیلم ونیز ۲۰۱۹[ ۳] [ ۴] به نمایش درآمد و در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۰ از طریق نتفلیکس منتشر شد. [ ۵]
داعش بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ شهر موصل عراق را اشغال کرد. در آن سال ها، تنها گروهی که به طور مداوم با اشغالگران می جنگید، واحدSWAT استان نینوا بود که از مردان محلی تشکیل شده بود که یا زخمی شده بودند یا یکی از اعضای خانواده آنها توسط داعش کشته شده بود. موصل کارناهان یک ادای احترام به این جنگجویان است.
در راتن تومیتوز، این فیلم بر اساس ۳۲ نقد، با میانگین امتیاز ۷٫۳ از ۱۰، دارای ۸۴ درصد محبوبیت دارد. اجماع منتقدان این سایت می گوید: «موصل با چشم اندازی تازه برای متعادل کردن خشونت های آشنای جنگ خاورمیانه، اهداف خود را با قدرت مورد اصابت قرار می دهد». [ ۶] در متاکریتیک، این فیلم بر اساس ۵ منتقد، میانگین وزنی ۷۱ از ۱۰۰ را دارد که نشان دهنده «بررسی های عموماً مطلوب» است. [ ۷] [ ۸]
عکس موصل (فیلم اکشن ۲۰۱۹)

موصل (فیلم مستند ۲۰۱۹). موصِل یک فیلم مستند جنگی محصول سال ۲۰۱۹ است که در مورد نبرد برای بازپس گیری شهر موصل عراق از داعش از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ می باشد. [ ۱]
در سال ۲۰۱۴، داعش با مخالفت اندکی موصل را تصرف کرد. بیش از دو سال بعد است. نیروهای ناهمگون برای مقابله با داعش علیرغم درگیری های فرقه ای به یکدیگر می پیوندند. روزنامه نگار عراقی علی مولا در کنار یک شبه نظامی قرار دارد. او با ناصر عیسی، سرباز جذب شده داعش، ام حنادی ( تنها فرمانده زن یک شبه نظامی ) ، کاپیتان علا عطا و شیخ سنی «تمساح» صالح مصاحبه می کند. این یک مستند است. خوبه. چند سر صحبت وجود دارد. آنها بازیکنان جالبی در درگیری هستند. در نهایت من بیشتر به دعوا علاقه دارم. بخش کوچکی در پایان با برخی اقدامات جنگی وجود دارد. این برشی از وقایع حماسی در عراق است. این همه چیز نیست. این یک قطعه همراه است.
اولین نمایش موصل در جشنواره بین المللی فیلم کلیولند ۲۰۱۹ بود. توزیع رسمی دیجیتال این فیلم توسط شرکت گرویتی ونتوراس در تاریخ ۱۴ می ۲۰۱۹ بود[ ۲] [ ۳] [ ۴] این مستند ۸۶ دقیقه است. [ ۵]
عکس موصل (فیلم مستند ۲۰۱۹)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نمایی از شهر شهر صنعتی و مرکز نفتی عراق، در ۳۵۰کیلومتری شمال غربی بغداد، با ۹۰۱,۲۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۸). در کرانۀ راست رود دجله و مقابل شهر تاریخی نینوا واقع شده است. مسلمانان بنای آن را به اعصار اسطوره ای و ریوندنی بیرو الپ (اَژی دهاک ـ ضحاک) نسبت می دهند. موصل از ایالات امپراتوری ساسانی بود و بوذ ـ اردشیر نامیده می شد. در زمان خلافت عمر بن خطاب به دست عُتبه بن فرتد فتح شد (۲۰ق). مروان دوم موصل را مرکز ولایت الجزیره قرار داد. پس از مرگ متوکل قسمتی از این ناحیه به دست خوارج افتاد. کردها پیوسته بر خلفای عرب می شوریدند و سرانجام در اواخر قرن ۳ق سرکوب شدند. از آن تاریخ به بعد حمدانیان در آغاز به عنوان حاکم و سپس خلیفه (از ۳۱۷ق) بر موصل حکم راندند. بوئیان استقلال عُقَیلیّه، جانشینان حمدانیان، را به رسمیت شناختند. در ۶۴۲ق، هلاکوخان شهر را گرفت و در ۶۶۰ق مغول ها آن جا را غارت کردند. اعتقاد عموم بر آن بود که یونس و جرجیس و شیث نبی در نینوا مدفون اند. منسوجات موصل شهرتی ویژه داشت و پارچۀ معروف موصلی (موسلین) نام خود را از آن جا گرفته است. ایلخانیان، آل جلایر، آق قویونلو، صفویان، عثمانی، و بریتانیا بر این شهر حکومت کردند. در اوایل قرن ۲۰ به سبب احداث کانال سوئز و توسعۀ بندر بصره، از اهمیت تجاری موصل کاسته و این شهر از توابع بغداد شد. در ۱۹۲۵، به رغم اعتراض ترکیه، جامعۀ ملل موصل را جزو خاک عراق شناخت. در ۱۹۵۹ کردها و اعراب ناسیونالیست برای براندازی عبدالکریم قاسم مسلحانه شوریدند و از آن پس تا جنگ دوم خلیج فارس و سقوط رژیم بعث در عراق، جنگ و کشمکش بین کردها و حکومت مرکزی عراق ادامه یافت.

پیشنهاد کاربران

بپرس