موارد السجن فی النصوص و الفتاوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] موارد السجن فی النصوص و الفتاوی نوشته جناب استاد نجم الدین طبسی، به بررسی جرایمی که مجازات آنها زندان بوده و نوع رفتار دولت اسلامی با زندانیان و رعایت حقوق انسانی آنها پرداخته و ابعاد این مسئله را مورد پژوهش قرار داده است.
کتاب به زبان عربی نوشته شده و دارای فهرست های آیات، روایات، اسامی معصومین(ع)، اعلام، اماکن، آثار، قبایل، اعداد و ارقام، اشعار، فرقه ها و مصادر بوده و به صورت پاورقی نیز آدرس منابع ذکر شده است.
نگارنده سعی دارد با استفاده از مستندات فقهی نوع رفتار صحیح حاکمان اسلامی با مجرمان زندانی و روش های برخورد با آنها در گرفتن اعتراف و مجازات های بدنی نسبت به آنان را بررسی نماید و دیدگاه و فتاوای فقهای بزرگ شیعه را در این زمینه برجسته سازد.
از دو بخش ترکیب یافته که بخش اول دارای 14 فصل و بخش دوم دارای 21 فصل میباشد. شیوه تحقیق نقلی، تحلیلی و استدلالی بوده و با استناد به منابع قرآنی، روایی و تاریخی و با استفاده از دیدگاه فقهای شیعه و سنی و با مراجعه به کتب حقوقی به نگارش در آمده است.
در این کتاب آرای فقهای شیعه و سایر مذاهب اسلامی در موارد حبس تعزیزی و غیرتعزیزی گردآوری شده است. رویکرد غالبی نویسنده روایی است و نظریات مختلف فقهی را با هم مقایسه کرده است

[ویکی فقه] موارد السجن فی النصوص و الفتاوی (کتاب). « موارد السجن فی النصوص و الفتاوی» نوشته جناب استاد نجم الدین طبسی ، به بررسی جرایمی که مجازات آنها زندان بوده و نوع رفتار دولت اسلامی با زندانیان و رعایت حقوق انسانی آنها پرداخته و ابعاد این مسئله را مورد پژوهش قرار داده است. کتاب به زبان عربی نوشته شده و دارای فهرست های آیات، روایات، اسامی معصومین علیه السلام، اعلام، اماکن، آثار، قبایل، اعداد و ارقام، اشعار، فرقه ها و مصادر بوده و به صورت پاورقی نیز آدرس منابع ذکر شده است.
نگارنده سعی دارد با استفاده از مستندات فقهی نوع رفتار صحیح حاکمان اسلامی با مجرمان زندانی و روش های برخورد با آنها در گرفتن اعتراف و مجازات های بدنی نسبت به آنان را بررسی نماید و دیدگاه و فتاوای فقهای بزرگ شیعه را در این زمینه برجسته سازد.
ساختار
از دو بخش ترکیب یافته که بخش اول دارای ۱۴ فصل و بخش دوم دارای ۲۱ فصل میباشد. شیوه تحقیق نقلی، تحلیلی و استدلالی بوده و با استناد به منابع قرآنی، روایی و تاریخی و با استفاده از دیدگاه فقهای شیعه و سنی و با مراجعه به کتب حقوقی به نگارش در آمده است. در این کتاب آرای فقهای شیعه و سایر مذاهب اسلامی در موارد حبس تعزیزی و غیرتعزیزی گردآوری شده است. رویکرد غالبی نویسنده روایی است و نظریات مختلف فقهی را با هم مقایسه کرده است.
گزارش محتوا
در دو بخش تحت عناوین:۱. موارد زندان.۲. حقوق زندانی و احکام زندان ارائه شده است.در بخش اول مواردی از جرائم و گناهان حددار و تعزیزی که مجازات حبس در فقه شیعه و اهل سنت برای آنها در نظر گرفته شده، بیان میگردد و در چهارده فصل موارد زندان برای انواع قتل، سرقت، آزار جسمی غیر از جرح، دشنام، آزار و افتراء ، ترک واجبات و ارتکاب محرمات، سحر و اعمال مشابه آن، ارتداد ، فحشا، شراب و خوردن انواع مست کننده ها و همچنین حبس افراد دارای رفتارهای ناهنجار و افراد محکوم به حدود الهی، حبس در مورد مسائل زناشویی، حبس دشمنان و مخالفان دولت، حبس کارگزاران و کارکنان دولت اسلامی، و حبس در مورد حقوق مالی افراد نسبت به هم مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.نگارنده در بحث از موارد زندان، آیات و روایات متناسب با هر یک را ذکر نموده، سپس آرای فقهای شیعه و اهل سنت را با هم تطبیق کرده و نظریه مختار را در ضمن فروع مختلف فقهی بیان می کند. در بخش دوم کتاب حقوق زندانی و احکام زندان بیان می شود. در این بخش حق زندانی در صورت تبرئه ، حقوق وی برای حضور در مراسم مذهبی، ملاقات با نزدیکان، مرخصی، تعجیل در محاکمه، حقوق زندانی در بودن در کنار همسرش، حقوق زندانی در حال بیماری و مخارج مربوط به معالجاتش، جدا سازی زنان از مردان، نوجوانان از سالمندان، حق اشتغال برای زندانی، حق نفقه زندانی، تحریم شکنجه کردن زندانیان، معیارهای صحیح تأدیب و سخت گیری بر زندانیان و حدود آن، معیارهای آزادی زندانیان از زندان، شامل بودن مورد حبس در ارتکاب به امور تعزیزی، و حکم ساختن زندان در اسلام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و آرای فقهای شیعه و اهل سنت با هم مقایسه شده و نظریه مورد نظر نگارنده بیان می شود. نویسنده در کتاب خود به سؤالات زیادی در مورد زندان و احکام آن و حقوق زندانیان پاسخ گفته و وظایف دولت اسلامی را در زمینه مزبور یادآوری نموده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس