لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
( اسم ) مایع غلیظ شربتی شکل تیره رنگی که در کارخانه های قند سازی در نتیجه جوشاندن نیشکر و یا پس از استخراج شکر از جوشانده چغندر قند حاصل میشود . معمولا نتیجه جوشاندن نیشکر در حدود ۴٠ یا ۶٠ درصد قند قابل استخراج دارد و از آن جهت استخراج شکر استفاده میکنند ولی ملاسی که از شیره چغندر قند حاصل میشود چون قبلا مورد استفاده استخراج شکر قرار گرفته دیگر مقدار قند موجود در آن عملا در کارخانه های قند سازی قابل استخراج نیست و با وجود آنکه مقدار قند موجود در آن ممکنست تا ۲٠ الی ۳٠ درصد هم برسد بعلت وجود املاح پتاس زیادی که در آن است این ملاس مورد استفاده برای استخراج قند واقع نمیشود ولی در عوض از آن جهت ساختن الکل و استخراج نمکهای پتاس موجود در آن و کشت مخمرات جو استفاده میشود.
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
فرهنگستان زبان و ادب
دانشنامه عمومی
شیره[ ۱] یا شیره قند، یا شیره نیشکر شیره ای غلیظ، تیره و چسبناک، و یک محصول جانبی در روند تهیه شکر از چغندر قند یا نیشکر است. کیفیت شیره نیشکر به رسیدگی نیشکر یا چغندر، مقدار شکر استخراجی، و روش استخراج بستگی دارد. در برخی نقاط دنیا ذرت خوشه ای شیرین را به عنوان شیره نیشکر می شناسند اما ذرت خوشه ای شیرین شیره نیشکر واقعی نیست.
در کارخانه های ایران از شیره نیشکر برای تهیه الکل، سرکه و علوفه استفاده می شود. شیره نیشکر کاربردهای زیادی در آشپزی، شیرینی پزی نیز دارد.
بر خلاف شکر تصفیه شده، شیره نیشکر همچنین شامل برخی از ویتامین ها و مواد معدنی است. مواد مغذی در ۴۰ گرم یا حدود دو قاشق غذاخوری شیره نیشکر عبارتند از:
ویتامین ب ۶: ۱۴ درصد از RDI.
کلسیم: ۸٪ از RDI.
پتاسیم: ۱۶ درصد از RDI.
مس: ۱۰٪ از RDI.
آهن: ۱۰٪ از RDI.
منیزیم: ۲۴٪ از RDI.
منگنز: ۳۰٪ از RDI.
سلنیوم: ۱۰٪ از RDI.
دو قاشق غذا خوری نیز حاوی حدود ۱۱۶ کالری، که همه از کربوهیدرات و عمدتاً شکر است.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفدر کارخانه های ایران از شیره نیشکر برای تهیه الکل، سرکه و علوفه استفاده می شود. شیره نیشکر کاربردهای زیادی در آشپزی، شیرینی پزی نیز دارد.
بر خلاف شکر تصفیه شده، شیره نیشکر همچنین شامل برخی از ویتامین ها و مواد معدنی است. مواد مغذی در ۴۰ گرم یا حدود دو قاشق غذاخوری شیره نیشکر عبارتند از:
ویتامین ب ۶: ۱۴ درصد از RDI.
کلسیم: ۸٪ از RDI.
پتاسیم: ۱۶ درصد از RDI.
مس: ۱۰٪ از RDI.
آهن: ۱۰٪ از RDI.
منیزیم: ۲۴٪ از RDI.
منگنز: ۳۰٪ از RDI.
سلنیوم: ۱۰٪ از RDI.
دو قاشق غذا خوری نیز حاوی حدود ۱۱۶ کالری، که همه از کربوهیدرات و عمدتاً شکر است.
wiki: ملاس
دانشنامه آزاد فارسی
مَلاس (molasses)
شهدغلیظ و معمولاً سیاه رنگی که در جریان تصفیۀ شکر(نیشکریا چغندرقند) یا از انواع گوناگون ذرت خوشه ایبه دست می آید. از ملاس تخمیرشدۀ نیشکر، نوشیدنی الکلی رُم، و از ملاس چغندرقند تخمیری، الکل اتیلیکحاصل می شود.
شهدغلیظ و معمولاً سیاه رنگی که در جریان تصفیۀ شکر(نیشکریا چغندرقند) یا از انواع گوناگون ذرت خوشه ایبه دست می آید. از ملاس تخمیرشدۀ نیشکر، نوشیدنی الکلی رُم، و از ملاس چغندرقند تخمیری، الکل اتیلیکحاصل می شود.
wikijoo: ملاس
مترادف ها
شهد، شیره، ملاس، شیره قند
فارسی به عربی
پیشنهاد کاربران
مَلاس =malas
شیره ی چغندر را ملاس می گویند که در کارخانه های قند که از چغندر ؛قند تولید می کنند . تولید می شود .
ملاس فقط به شیره ی چغندر گفته می شود .
شیره ی چغندر را ملاس می گویند که در کارخانه های قند که از چغندر ؛قند تولید می کنند . تولید می شود .
ملاس فقط به شیره ی چغندر گفته می شود .
شیره نیشکر
تفاوت شیره، با عصاره جوانه و عرقیات:
شیره را از نیشکر، و میوه هایی مثل انگور، خرما و غیره میگیرند که طعم و میزان شیرینی آن کاملاٌ بستگی به میوه و مواد اولیه آن دارد میتوان تاحدودی شیرین و یا حتی ترش و شیرین باشد.
... [مشاهده متن کامل]
عصاره جوانه را از محلول نشاسته غلات مثل گندم ( که تغلیظ شده آن سمنو میشود ) ، جو، جو دوسر، برنج و غیره میگیرند و بسیار شیرین میشود.
عرقیات را از گیاهان و سبزیجات برگدار میگیرند و میتواند طعم های متفاوتی داشته باشند.
تفاوت شیره، با عصاره جوانه و عرقیات:
شیره را از نیشکر، و میوه هایی مثل انگور، خرما و غیره میگیرند که طعم و میزان شیرینی آن کاملاٌ بستگی به میوه و مواد اولیه آن دارد میتوان تاحدودی شیرین و یا حتی ترش و شیرین باشد.
... [مشاهده متن کامل]
عصاره جوانه را از محلول نشاسته غلات مثل گندم ( که تغلیظ شده آن سمنو میشود ) ، جو، جو دوسر، برنج و غیره میگیرند و بسیار شیرین میشود.
عرقیات را از گیاهان و سبزیجات برگدار میگیرند و میتواند طعم های متفاوتی داشته باشند.