ملا زین العابدین گلپایگانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ملا زین العابدین گلپایگانی، از علمای برجسته مجاهد ایران در قرن سیزدهم هجری می باشد.
به نوشته اعتمادالسلطنه او در ۱۲۰۹ ق به دنیا آمد، اما حاج شیخ عباس قمی در فوائدالرضویه و آقابزرگ تهرانی در الکرام البرره، سال تولد وی را در ۱۲۱۸ ق نوشته اند.
اساتید برجسته
در اصفهان نیز شیخ محمدتقی نجفی (صاحب حاشیه معالم) درس خواند و پس از درگذشت او به عتبات رفت و در درس شیخ علی کاشف الغطاء (صاحب خیارات) شیخ محمدحسین اصفهانی (صاحب فصول) و شیخ محمدحسن نجفی (صاحب جواهر) درس خواند تا اینکه به مقام بلندی در فقه و اصول دست یافت و از صاحب جواهر اجازه روایت دریافت کرد و مقام بزرگی در تحقیق و تدقیق به دست آورد.
بازگشت به اصفهان
سپس به گلپایگان بازگشت و رئیس علمای شهر و از مراجع دین و نام آوران مسلمین گردید و به تدریس و تالیف و ترویج دین و نشر حقایق مذهب پرداخت.
شاگردان برجسته
...

[ویکی اهل البیت] مرحوم ملا زین العابدین گلپایگانی معروف به حجة الاسلام یکی از اعلام بزرگ شیعه در قرن سیزدهم هجری بود. حجة الاسلام دانشمندی است کامل، حجتی باهر، آیتی خاشع، با خلوصی وافر و ارادتی صادق در سال 1218 به جهان دیده گشود و پس از تحصیلات مقدماتی در حضور استاد فقه و اصول به دار العلم اصفهان شتافت و مدتها از محضر شیخ محمد تقی صاحب حاشیه بهره برد. آنگاه عازم نجف اشرف گردید و سالها در عتبات از محضر شریف العلما، صاحب فصول، شیخ حسن کاشف الغطاء و صاحب جواهر دانشها آموخت و سپس خود به تحقیقات علمی پرداخت و ضمن تدریس و مباحثات با اعلام مختلف تصنیفاتی گرانبها نیز از خویش به جا گذاشت.
صاحب القاب در ترجمه استاد خود چنین می نویسد: جرفادقانی دریای مواج علوم مختلف بود. او در بین دانشمندان و فقهای عصر آن زمان به طور یقین اعلم آنان به حساب می آمد و از پرهیزکارترین و زاهدترین رجال عصر خویش بود. پس از فوت شیخ انصاری شاگردانش از قبیل میرزای بزرگ و سید حسین ترک نامه ای از نجف اشرف به جرفادقان (گلپایگان) ارسال داشتند و از حضورش استدعا نمودند که جهت تربیت فضلا و سرپرستی حوزه و زعامت شیعیان به عتبات عالیات مراجعت فرماید ولی او نپذیرفت...
صاحب مآثر می نویسد: حجة الاسلام گلپایگانی مرجع جمیع اهل فضل بود. در جنب فقاهت و علو درجه و اجتهاد او، کلیه افاضل این دوران و مجتهدین دیار ایران خود را خرد می شمردند. بعضی از علما او را در دوازده فن صاحب رأی و مقام اجتهاد می دانند و گروهی در حق آن بزرگوار به مکاشفه و خوارق عادات معتقدند. فی الواقع دائرۀ تحریر در این رساله از اداء تکلیف ترجمه این فقیه اعظم بسیار تنگ است. عباراتی نداریم که حق مقام این گونه بزرگان را با آن بپردازیم و هم از شرط اختصار تخلف نورزیم...
صاحب فواید به نقل از محدث کاظمینی می نویسد: مرحوم حاج میرزا حسین حاج میرزا خلیل که خود آیتی است بزرگ به هنگام زیارت مشهد مقدس از طریق گلپایگان به جهت ملاقات معظم له وارد این شهر شد و پس از دیدار از او درخواست اجازه نمود و حجة الاسلام با ذکر مشایج اجازه خویش، اجازه مبسوطی به او داد...
از آثار اوست کتاب انوار قدسیه، روح الایمان، شرح دره، شرح اسماء قدسیه، صلوة مسافر و صلوة جمعه. معظم له سالها در زادگاه خویش شهرستان گلپایگان به ترویج مذهب و بیان احکام شریعت اشتغال داشت و در عصر خود پناه و ملجاء مردم این سامان بود. مسجد معظمی که هم اکنون برپاست در جنب منزل خویش بنا نهاد و حجراتی برای دانشجویان دینی ترتیب داد. و سرانجام در سال 1289 دیده از جهان فرو بست و به کنار مسجد خویش مدفون گشت. قبر شریفش زیارتگاه است و فقیران نائب الزیاره دوستاران.

پیشنهاد کاربران

بپرس