معجم رجال الحدیث و تفصیل طبقات الرواه

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کتابی جامع در علم رجال و شناخت راویان حدیث شیعه از آیت الله العظمی خویی
معجم رجال الحدیث چنان که از نامش پیداست بیشتر به جنبه معجم بودن توجه کرده و آیت الله خویی سعی کرده پیرامون هر راوی تا حد ممکن اطلاعات جامعی ارائه دهد تا محقق محتاج مراجعه به کتب دیگر رجال نشود.
همچنین به علت متأخر بودن این کتاب از بقیه جوامع و اصول رجالی، با احاطه بر آنها و نظر داشتن به نظرات علمای گذشته تألیف شده و از جامعیت و کلّیت خوبی برخوردار است به طوری که اگر کسی این کتاب را داشته باشد در اکثر امور از داشتن کتب دیگر مستغنی است و مشکلات سلسله اسناد را به خوبی حل می نماید.
کتاب حاضر بر اساس روش متداول در معجم های لفظی است که روش الفبایی باشد. مؤلف بر اساس نام روات آنها را مرتب نموده و در طی 23 جلد آورده است. ذیل نام هر راوی نامهای دیگری که در روایات برای آن راوی ذکر شده نیز آمده تا اطلاعات مربوط به راوی بوسیله هر یک از نامهای او قابل دسترسی باشد.
آیت الله خویی در مقدمه کتاب چنین گفته: علم رجال در گذشته مورد توجه خاص علما بوده و برای آن اهمیت ویژه ای قائل بوده اند، اما در زمان های اخیر چنان مورد بی توجهی قرار گرفته که گویا اجتهاد و استنباط احکام شرعی اصلا متوقف بر آن نیست. با توجه به این مسئله، من تصمیم گرفتم کتابی جامع بنویسم که به اندازه کافی از مزایای این علم را دربرداشته باشد و از خداوند طلب توفیق کردم و خداوند نیز به فضل خویش اجابت نمود.
مؤلف محترم برای کتاب خویش ویژگی هایی برشمرده از جمله:
کتاب حاضر در 23 جلد تنظیم شده و بارها مورد تجدید چاپ قرار گرفته است. مؤلف در ابتدا دیباچه ای آورده و در آن مزایای کتاب خویش را برشمرده است. سپس 6 مقدمه آورده که موضوعاتی از قبیل: نیاز به علم رجال، قطعیت کتب اربعه، معیارهای تشخیص وثاقت راوی مانند تصریح امام و... توثیقات عامه و اعتبار و ارزش آنها - موارد توثیقات عامه و رد حجیت آنها - نیاز بحث پیرامون تک تک روایات کتب اربعه - اصول اولیه رجال و... را در آن بحث کرده است.
در متن کتاب برای روات شماره مسلسل زده شده. تعداد روات این کتاب 15676 نفر می باشد که بعضی از آنها تکرار هستند و نام های متعدد یک راوی است.

[ویکی نور] نام کامل کتاب «معجم رجال الحدیث و تفصیل طبقات الرواة» می باشد.
آیت الله سید ابوالقاسم بن سید علی اکبر خویی(1317-1413 هجری)
یکی از مهمترین علوم اسلامی که برای رسیدن به سنت نبوی(ص) و سخنان معصومین(ع)نقش کلیدی دارد علم رجال است.فقیه و محدث و هر عالم دینی با تمسک به اطلاعات موجود در کتب رجال و نقد و تحلیل آنها، پیرامون صحت و اعتبار تک تک روایات نظر می دهد.
به خاطر اهمیت فراوان علم رجال، علمای شیعه از صدر اسلام تاکنون توجهی خاص به این علم داشته اند به طوری که تنها شیخ آقا بزرگ تهرانی در کتاب «مصفی المقال» بیش از 500 عنوان کتاب در این موضوع شمرده است.
اولین کسانی که در معرفی و شرح حال راویان حدیث کتاب نوشتند اصحاب ائمه بودند، کسانی مانند«عبید الله بن ابی رافع» کاتب امیرالمؤمنین(ع) و «عبدالله بن جبله کنانی» و «ابوفضال» و...البته آثار متقدمین در این علم در حوادث تاریخ از بین رفته و اولین کتبی که به ما رسیده عبارتند از:

پیشنهاد کاربران

بپرس