محمود نریمان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمود نریمان از فعالان عرصه سیاسی در زمان قبل و بعد از دولت دکتر مصدق بود، و در کابینه دکتر مصدق منصب وزارت دارایی را احراز کرد.
محمود نریمان فرزند عون الملک جزایری از مدیران بانک شاهنشاهی، در سال ۱۲۷۲ش در تهران به دنیا آمد، تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند و برای ادامه تحصیلات به اروپا رفت، وی ابتدا به انگلیس و سپس سویس را برای تحصیل انتخاب کرد، وی در ژنو در رشته تجارت دانشنامه گرفت و بعد از مراجعت به وطن در وزارت دارایی در سمت مترجم استخدام شد و مدراج ترقی اداری را طی کرد.
مهم ترین مشاغل نریمان
مهم ترین مشاغل وی ریاست اداره اقتصاد، ریاست ضرابخانه، ریاست محاکمات اداری ریاست کمیسیون ارز و دبیر کل مالیات های غیر مستقیم بود، او در سال ۱۳۲۲ به معاونت وزارت دارایی رسید و در سال ۱۳۲۳ در آخرین ترمیم کابینه ساعد مراغه ای به وزارت راه و ترابری منصوب شد، چند ماهی نیز شهردار تهران بود و در کابینه حکیمی به وزارت پست و تلگراف و تلفن رسید. در پنجم بهمن ۱۳۲۹ دکتر نریمان به همراه حسین مکی، مظفر بقایی، حائری زاده و آزاد، دولت نظامی رزم آرا را به علت عدم امنیت قضایی استیضاح کردند، دولت رزم آرا همان روز به استیضاح پاسخ داد و از صد و سه نفر حاضر در مجلس شورای ملی، نود و یک نفر به دولت رزم آرا رای اعتماد دادند.
دفاع از فداییان اسلام
وی در تیر ماه سال ۱۳۳۰ در یکی از نطق های خود در مجلس شورای ملی از جمعیت فداییان اسلام دفاع و اقدام خلیل طهماسبی را شجاعانه خواند و گفت: تیری که از اسلحه مرد رشید و فداکار مسلمان به عمر مداخله کننده در انتخابات تهران خاتمه داد و صندوق هایی که به دستور هژیر با آراء تقلبی پر کرده بودند، طعمه حریق شد، نام خلیل طهماسبی در تاریخ ایران در میان فداکار ترین و شجاع ترین قهرمانان این کشور باید همیشه ثبت شود.
نریمان در کابینه مصدق
...

پیشنهاد کاربران

سیدمحمود نریمان ( مهر ۱۲۷۲ تهران – ۵ فروردین۱۳۴۰ تهران ) ، از اعضای اولیه و جزو مؤسسان و بنیانگذاران جبهه ملی ایران و یاران بسیار نزدیک دکتر مصدق بود که وفاداری خود به وی را همواره حفظ کرد. وی در دوران عمر خویش علاوه بر دو دوره نمایندگی مجلس شورای ملی، مناصب مختلفی در وزارت مالیه ( دارایی ) و برخی وزارتخانه های دیگر داشت و برای مدتی به شهرداری تهران و وزارت هم رسید. نریمان با وجود چنین سوابقی، تا پایان عمر خویش حتی یک خانهٔ محقر هم نداشت و در زمان مرگ در خیابان آذربایجان، مستأجر رئیس کارپردازی بانک کشاورزی بود.
...
[مشاهده متن کامل]

پدرش عون الملک جزایری از مدیران بانک شاهنشاهی ایران بود. پس از تحصیلات ابتدائی در تهران به اروپا اعزام شد و مدتی در انگلستان و مدتی در سوئیس به تحصیل پرداخت و از دانشگاه ژنو در رشتهٔ بازرگانی دانشنامه گرفت. در سال ۱۳۰۲ خورشیدی به ایران بازگشت و اندکی پس از بازگشت، با سمت مترجم در وزارت مالیه استخدام شد. به تدریج مدارج اداری را طی کرد و به مشاغلی چون ریاست ادارهٔ اقتصاد، ریاست ضرابخانه، ریاست محاکمات اداری، ریاست کمیسیون ارزی و مدیرکلی مالیاتهای غیرمستقیم رسید.
نریمان در سال ۱۳۲۲ به معاونت وزارت دارایی منصوب شد، در روزهایی پایانی این سال، محمد ساعد به نخست وزیری رسید و در هشتم فروردین ۱۳۲۳ او را به عنوان وزیر دارایی به مجلس معرفی کرد اما نه روز بعد کابینه را ترمیم کرد و نریمان را کنار گذاشت. در کابینهٔ ساعد نریمان در پانزدهم شهریور آن سال به عنوان وزیر راه به مجلس معرفی شد و سال بعد پس از کنار رفتن کابینه ساعد، به مدت سه ماه شهردار تهران بود.
نریمان در سال ۱۳۲۴ از پست شهرداری تهران به وزارت پست و تلگراف و تلفن در کابینهٔ حکیم الملک رفت. طی همین مدت و در همین کابینه، همکاریِ نزدیکی با اللهیار صالح برقرار کرد که وزیر مشاور بود.
از جمله خدمات سیاسی شاخصی که نریمان در دوران عضویتش در کابینهٔ حکیم الملک و با همفکری اللهیار صالح به انجام رسانید، افشای نیت پنهان و پشت پردهٔ سه دولت آمریکا، انگلستان و شوروی در پیشنهادِ تشکیل کمیسیون سه جانبه برای نظارت سیاسی در امور ایران در دی ۱۳۲۴ بود که پس از طرح این موضوع در هیئت وزیران، نریمان و صالح که در جلسهٔ کابینهٔ حکیم الملک حضور داشتند، محرمانه دکتر مصدق را ( که در آن زمان نمایندهٔ مجلس بود ) ، از نیت شوم سه کشور آمریکا، انگلستان و شوروی در تشکیل این کمیسیون سه جانبه مطلع ساختند و در نتیجه دکتر مصدق با نطقی کوبنده و تاریخی در مجلس شورای ملی نشان داد که نتیجهٔ نظارت سیاسی این سه کشور در امور ایران، چیزی به جز اسارت این کشور در چنگال بیگانگان نیست و در نتیجهٔ همین مخالفت قاطع مصدق پیشنهاد سه دولت مذکور ( که البته شوروی هم از پذیرفتن آن خودداری کرده بود ) ، خنثی گردید.

محمود نریمان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمود_نریمان