محمدحسن خان قاجار

دانشنامه آزاد فارسی

محمّدحسن خان قاجار (۱۱۲۷ـ۱۱۷۲ق)
از مدعیان سلطنت ایران پس از قتل نادرشاه، پسر فتحعلی خان قاجار، از طوایف قویونلو، از گروه اشاقه باشی (پایین سری). پس از کشته شدن پدرش (۱۱۳۹ق)، از ترس نادر به ترکمانان یموت پناه برد. بعد از قتل نادرشاه (۱۱۶۰ق) به استرآباد (گرگان) و مازندران آمد، اما از عادل شاه افشار شکست خورد و متواری گردید و فرزندانش اسیر شدند. پس از قتل عادل شاه (۱۱۶۱ق) استرآباد و مازندران را گرفت و سپاه شاه سپندخان افغان را در سبزوار و سپاه آزادخان افغان را در آذربایجان درهم شکست و بر فتوحات خود افزود. سپس اصفهان را تصرف کرد و شیراز، مقر کریم خان زند، را در محاصره گرفت (۱۱۷۱)، اما درپی مقاومت کریم خان و قحط و غلای شدید، ناکام ماند و ناگزیر به اصفهان و از آن جا به مازندران و استرآباد بازگشت. در ۱۱۷۲ق مغلوب شیخعلی خان زند شد و ضمن فرار در راه استرآباد به دام افتاد و به دست رستم خان کرد مدانلو و چند تن از سران طوایف دولو که رقیبان قدیمی قوانلوها بودند، کشته شد. سر او را نزد کریم خان فرستادند و او دستور داد تا آن را در آستانۀ عبدالعظیم (ع) دفن کنند.

پیشنهاد کاربران

محمدحسن خان قاجار فرزند فتحعلی خان قاجار بود. با به سلطنت رسیدن شاه تهماسب دوم فرزند شاه سلطان حسین صفوی، فتحعلی خان به خدمت او درآمد و لقب امیرالامرایی گرفت و در لشکرکشی شاه تهماسب دوم به خراسان در رکاب او بود. او پیش از تصرف مشهد به تحریک نادرقلی افشار و به فرمان شاه تهماسب دوم به دست یکی از مخالفانش که مهدی خان یوخاری باش نام داشت، کشته شد . مهدی خان از سران شاخه یوخاری باش ( بالادستی ) ایل قاجار بود که در بالای رود گرگان سکونت داشتند و در رقابت با شاخه اشاغی باش ( پایین دستی ) که پایین رود سکونت داشتند بودند.
...
[مشاهده متن کامل]

محمدحسن خان از تیره اسکندرلو شاخه قوانلو بود و پس از پدر ریاست شاخه اشاغی باش قاجار را که در استرآباد ( گرگان امروزی ) ساکن بودند بر عهده گرفت و در اواخر شاهنشاهی نادرشاه به یاری ترکمانان ساکن در شمال مرزهای ایران سر به شورش برداشت ولی با شکست شورش ترکمانان از سپاه اعزامی نادر محمدحسن خان موفق شد با حیله از اسارت سپاه اعزامی بگریزد و نادرشاه علی رغم تلاش هایی که کرد بر وی دست نیافت. با مرگ نادرشاه، در خراسان، علیقلی خان افشار، برادرزاده نادر بسیاری از اولاد و خانواده نادر را قتل عام کرد و خود را عادلشاه نامید. وی که مردی خونریز و عیاش بود، محمدحسن خان قاجار را شکست داد و پسرش آقامحمد خان را مقطوع النسل کرد. در پی برکناری شاهرخ شاه نوه نادرشاه افشار و به قدرت رساندن شاه سلیمان دوم صفوی به کمک برخی از ایلات ترک زبان و به دست برخی از بازماندگان خاندان صفوی، محمدحسن خان به سمت ایشیک آقاسی گری و بیگلربیگی گری استرآباد گماشته شد. اندکی پس از برکناری شاه سلیمان دوم سه تن از سرداران ( علیمردان خان بختیاری، ابوالفتح خان بختیاری و کریم خان زند ) در اصفهان شاه اسماعیل سوم صفوی را به عنوان شاهی رساندند. در پی درگیری میان این سه سردار، کریم خان توانست قدرت را به دست بگیرد و وکیل الدولهٔ شاه شود. او به همراه شاه اسماعیل سوم عازم جنگ با محمدحسن خان شد و استرآباد را محاصره نمود. محمدحسن خان توانست کریم خان را شکست داده، به تهران بگریزاند و شاه اسماعیل سوم نیز به محمدحسن خان پناه برد و او را وکیل الدولهٔ خود نمود.
محمدحسن خان توانست دیگر سرداران را شکست دهد. آزاد خان افغان را که بر اصفهان حکومت می کرد فراری داد، و بار دیگر کریم خان زند را شکست داد و اصفهان را متصرف شد. وی برای تأمین آذوقهٔ سپاه خود، به تاراج مردم پرداخت و به قول رستم الحکما نویسندهٔ رستم التواریخ از شدت ظلم خان قاجار فریاد دادخواهی ستمدیدگان به سما می رسید.

محمدحسن خان قاجارمحمدحسن خان قاجارمحمدحسن خان قاجار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمدحسن‌خان_قاجار

بپرس