محمد بن خالد برقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بَرْقی، ابوعبدالله محمدبن خالدبن عبدالرحمان، از راویان و مؤلفان امامی مذهب قرن دوم و اوایل قرن سوم است.
نامش در کتب اربعه حدیثی شیعه، در سلسله رواتِ بیش از پانصد حدیث، آمده است.

کنیه برقی
ابن ندیم کنیه ابوالحسن را نیز برای او ذکر کرده است.

تاریخچه هجرت خاندان برقی به قم
بعد از اینکه محمدبن علی، جدّ اعلای برقی از مردم کوفه، به دلیل شرکت در قیام زیدبن علی بن الحسین به دستور یوسف بن عمر ثقفی حاکم کوفه، دستگیر و کشته شد، عبدالرحمان برقی همراه فرزند خردسالش از کوفه گریخت و روانه قم شد.

محل سکونت خانواده برقی در قم
...

[ویکی اهل البیت] خاندانی که محمد بن خالد برقی در آن پررش یافت. پیشینه ای ممتاز در حمایت از ولایت و امامت داشتند، به گونه ای که جدش (محمد بن علی) در قیام حضرت زید بن علی بن الحسین علیه السلام در پی حمایت از آن انقلابی بزرگ به دست یوسف بن عمرو، والی کوفه دستگیر و سرانجام پس از تحمل شکنجه های فراوان به شهادت رسید. در پی این حادثه عبدالرحمن، فرزند محمد بن علی به همراه پسرش، خالد که طفلی بیش نبود از کوفه به قم هجرت کرده و سال ها بعد از آن محمد بن خالد برقی قدم به عرصه وجود نهاد.
صحابی ائمه علیهم السلام :
محمد بن خالد برقی به اعتراف بسیاری از دانشمندان اسلامی شیخ طوسی، علامه حلی، ابن شهر آشوب و ابن ندیم از اصحاب سه امام معصوم (امام موسی الکاظم، امام رضا، حضرت امام جواد علیهم السلام) بوده و توانست از مکتب خاندان هدایت نهایت فیض را ببرد.
محمد بن خالد که با سه تن از معصومین معاصر و از اصحاب آن ها بود در حوادثی که رخ می داد از محضر معصوم زمان خویش کسب تکلیف می کرد. البته دانشمندان رجال تنها به ذکر مختصری از شرح حال او می پردازند و به صحابی بودن وی اکتفا می کنند، اما نسبت به کیفیت و موارد ارتباط او با معصومین توضیحی نمی دهند. بنابراین تحلیل روشنی از ملاقات ها و برخوردها و رابطه های وی با معصومین نمی توان ارائه کرد.
در میان روایات زیادی که محمد بن خالد به نقل آن ها پرداخته است. در دو مورد وی با امام جواد علیه السلام مکاتبه کرده استکه این دلیلی بر ارتباط او با امام عصرش است.
فضای تاریک و خفقان آلودی در جامعه آن روز به وسیله خلفای بنی عباس بر علیه پیروان مکتب امامت به وجود آمده بود و هر نوع موضع گری علیه حکومت از جانب طرفداران ولایت با شدیدترین برخورد ممکن روبرو می شد. در چنین شرایطی، شکوفایی شخصیت های شیعی همچون محمد بن خالد دچار مشکل می شد.
ولی دانشمندان شیعه در طول تاریخ به اثبات رسانده اند که برای انجام رسالت خویش ذره ای بیم و وحشت از قدرت ها و دستگاه های ستم به دل راه ندادند، محمد بن خالد برقی نیز به یقین در عرصه دفاع از حریم مکتب شیعه و پاسداری از آن هماره به عنوان سربازی لایق مطرح بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس