محله های جهرم

دانشنامه عمومی

قدمت شهر جهرم ( به پارسی میانه: گهرم ) به نقل از منابع تاریخی به پیش از حکومت اردشیر بابکان و زمان اردشیر یکم هخامنشی پسر خشایارشا بازمی گردد و به همراه پسا ( شهر فسای کنونی ) و دارابگرد ( شهر داراب کنونی ) جزء سه منطقه بزرگ خطه فارس بوده است. شهر جهرم از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است به طوری که در زمان ساسانیان این شهر منطقه شاهزاده نشین بوده که این شاهزادگان ساسانی در محله کوشکک امروزی ساکن بوداند که وجه تسمیه کوشکک برگرفته از قصر کوچک است که در مرکز این محله بوده که بر اساس شاهنامه فردوسی فرخزاد خسرو پسر خسرو پرویز پس از مرگ آزرمیدخت یا به گزارش طبری پس از مرگ خسرو پسر مهر گشنسب به مدت 1ماه شهریاری با نوشیدن می آمیخته به زهر از دست یک بنده ی دربار از پای در امد. شهر جهرم از دیرباز با ۱۲ محله شناخته می شده که که با گسترش شهر، محله های جدیدی به آن اضافه شده است. در حافظه تاریخی اهالی شهر این محله ها به دو گروه محله بالا و محله پایین تقسیم بندی می شود، اما امروزه این تفکیک کمتر به چشم می خورد. پیش از این تقسیم بندی و در سال ۱۲۵۰ شمسی فقط هشت محله داشته است که از این هشت محله چهار تای آن داخل حصار بوده اند. این چهار محله عبارتند از: سنان، اسفریز، دشتاب و گازران که همه آن ها دربخش غربی شهر یعنی درغرب مسیل پادگان جهرم قراردارند. محلات داخل حصار به علت نزدیک بودن به دستگاه حاکمه از نظر پاره ای ویژگی ها باسایر مناطق شهر متمایز هستند و همچنین به خاطر نزدیکی به دستگاه حکومت وداشتن حصار ازسایر مناطق آبادتر بوده بازار و کاروانسرای جهرم که نشان دهنده چهره سنتی شهرهای ایران است درآنجا قرارداشته است.
بعدازاحداث حصار گرداگرد بخش غربی شهر چهار دروازه برآن تعبیه کردنداین دروازه ها به دروازه خان، دروازه بی بی، دروازه پیر شبیب ودروازه گاوکشی شهرت داشته اند. از حصار جهرم و دروازه های آن امروزه اثری نیست فقط دروازه پیر شبیب دربخش شمالی شهر هنوز بنای آن برجامانده است. از سایر دروازه ها فقط درمحلی که وجود داشته اند نامی ازان مانده، مثل دروازه خان که مسجدی در نزدیکی آن بناشده و به نام مسجد خان خوانده می شود.
جهرم قدیم از دوازده محله شکل گرفته بوده به نام های: سنان، اسفریز، دشتاب، گازران، کلوان، مصلی، جبذر، علی پهلوان، ده نو، صحرا، حسن آباد و کوشکک.
• کوشکک
محله کوشکک جهرم قدیمی ترین قسمت جهرم است به طوری که این محله در زمان ساسانیان در مرکز ان قصر کوچکی بوده است که محل زندگی شاهزادگان ساسانی بوده . این محله با داشتن محیط باز در بخش شرقی آن امکان توسعهٔ هرچه بیشتر آن را فراهم نموده است و پرجمعیت ترین محلهٔ جهرم می باشد. این محل در شرقی ترین نقطهٔ شهر قرار دارد. تفاوت فرهنگی و گویش در این محله دیده می شود. از مرز شرقی آن هرچه به طرف شرق پیش می رویم باغات جهرم قرار گرفته است و همچنین بخش شمالی آن باغات مرکبات قرار دارد و فقط بخش غربی آن با مصلی مرز مشترک دارد. ظاهراً وجه تسمیه آن گرفته شده از قصر کوچک است که در مرکز این محله بوده است و شاهزادگان ساسانی در ان میزیسته اند. لهجه عمومی شهر متفاوت با این محله می باشد و قابل تشخیص است.
عکس محله های جهرم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس