مجاهد

/mojAhed/

مترادف مجاهد: رزمنده، مبارز، تلاشگر، سخت کوش، کوشا

متضاد مجاهد: سهل انگار، متهاون

برابر پارسی: کوشنده، پیکارجو، جنگجو

معنی انگلیسی:
soldier of the holy war, fighter who strives, soldler of the holy war, fighter

فرهنگ اسم ها

اسم: مجاهد (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: mojāhed) (فارسی: مجاهد) (انگلیسی: mojahed)
معنی: کوشش کننده، جهاد کننده در راه خدا، ویژگی آن که به خاطر وصول به هدف های غیر شخصی مانند اشاعه ی دین و آزادی به جنگ و مبارزه می پردازد، ( در قدیم ) کوشش و جد و جهد کننده
برچسب ها: اسم، اسم با م، اسم پسر، اسم عربی، اسم مذهبی و قرآنی

لغت نامه دهخدا

مجاهد. [ م ُ هَِ ] ( ع ص ) کارزار کننده با دشمنان در راه خدا. ( ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ). به کافران کارزار کننده. ( غیاث ) ( آنندراج ). غازی. ( محمودبن عمر ). آن که جهاد کند. مقابل قاعد. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) : مادام تا... عنان مجاهدان ادیان در معرکه ثغور بر اجیاد جیاد مرسل می شود... درود و آفرین بر عقلا و ممیزان عراق باد. ( ترجمه تاریخ یمینی چ شعار ص 447 ).
شاه در برگرفت زاهد را
شیر کافرکش مجاهد را.
نظامی.
|| مأخوذ از تازی ، کوشش کننده و جد و جهدکننده. ( ناظم الاطباء ). کوشش کننده. ( غیاث ) ( آنندراج ) :
مجاهدان نفاذ تو همچو باد عجول
مجاهزان وقار تو همچو خاک صبور.
انوری ( دیوان چ مدرس رضوی ص 231 ).
|| محنت کشنده. || کارگر. ( ناظم الاطباء ). || در دوران مشروطیت ایران این نام به کسانی اطلاق می گردید که در راه آزادی و وطن اسلحه بدست می گرفتند و به ضد دشمنان آزادی ایران می جنگیدند :
زسنگر گذر کرد تیر مجاهد
چو تیر تهمتن ز درع کشانی.
بهار.
- امثال :
مجاهد روز شنب ه ؛ این شنبه 27 رجب 1327 قمری مطابق 22 اسد و 23 مرداد 1288 شمسی و 14 اوت 1909 مسیحی است که یک روز پیش از آن یعنی جمعه 26 رجب طهران به دست آزادی خواهان فتح شد و فردای فتح جمعی غوغاگونه که نه صاحب جرأت و نه دارای عقیدتی جزم بودند مسلح شده و به امید غارت به آزادی طلبان پیوستند. نظیر مثل نقش شاهنامه. ( امثال و حکم ج 3 ص 1501 ).

مجاهد. [ م ُ هَِ ] ( اِخ ) ابن جبرالقاری ، مکنی به ابی الحجاج ( متوفی به سال 104 هَ. ق. ) مولای عبداﷲبن سائب ، و بعضی گویند مولای قیس بن سائب مخزومی. از کبار تابعین بود. از ابن عباس و جابر و ابوهریره و ابوسعید خدری و دیگران استماع کرد و از عبداﷲبن عباس و عبداﷲبن ابی لیلی اخذ قرائت نمود و بر علی بن ابی طالب و ابی بن کعب قرائت کرد. اعمش و لیث بن سلیم و منصوربن سلیم و جز آنها از وی روایت کنند. ( از معجم الادباء ج 6 ص 242 ).

مجاهد. [ م ُ هَِ ] ( اِخ ) ابن سلیمان بن مرهف تمیمی معروف به خیاط ( متوفی به سال 672 هَ. ق. ) از ادبای عوام در مصر بود. او را اشعار و ظرایف و اخباری است. ( از اعلام زرکلی ج 3 ص 837 ).

مجاهد. [ م ُ هَِ ] ( اِخ ) ابن عبداﷲ عامر، مکنی به ابوالجیش الموفق مولای عبدالرحمن قاصربن منصور محمدبن ابی عامر امیر اندلس است. اهل ادب و شجاعت و دوستدار علم بود. در قرطبه نشأت یافت و در شورش لشکریان به جزایری که در شرق اندلس بود یعنی دانیه و منورقه رفت و بردانیه دست یافت و دانیه در زمان وی کانون قراء در غرب شد. مجاهد کتابی در عروض تألیف کرد که دلیل بر قدرت و اطلاع وی در این باب است. ( از معجم الادباء ج 6 ص 243 و 244 ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

کوشش کننده، کسی که بادشمن جنگ کند
(اسم ) ۱ - کوشش کننده. ۲ - کارزار کننده با کافران در راه خدا : ولیکن مجاهد چون این حال بود که ما وصف کردیم قصد دفع کند از خویشتن . ۳ - آنکه در راه وطن و آزادی بجنگد ( مخصوصا بکسی که در راه مشروطیت می جنگید اطلاق میشد ) : ز سنگر گذر کرد تیر مجاهد چو تیر تهمتن ز درع کشانی . ( بهار ) جمع : مجاهدین .
شیر کوه

فرهنگ معین

(مُ هِ ) [ ع . ] (اِفا. ) جهادکننده در راه خدا.

فرهنگ عمید

۱. کسی که با دشمن جنگ کند.
۲. [قدیمی] کوشش کننده.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مجاهد (ابهام زدایی). واژه مجاهد ممکن است در معانی ذیل به کار رفته و یا اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل بوده و یا عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • تفسیر مجاهد، اثر ابوالحجاج مجاهد (۲۱ - ۱۰۴ یا ۱۰۵ ق) فرزند جبر و یا جبیر مکی مخزونی از مفسران تابعین و علمای علوم قرآنی شیعه• مصحف مجاهد قاری، مصحف تهیه شده توسط مجاهد بن جبر تابعی • ابوالحجاج مجاهد، فرزند جبر و یا جبیر مکی مخزونی از مفسران تابعین و علمای علوم قرآنی شیعه، صاحب تفسیر مجاهد• سیدمحمد مجاهد طباطبایی ، سید محمد مجاهد بن سید علی بن محمد علی بن ابی المعالی حسنی طباطبایی از علمای قرن دوازدهم هجری قمری
...

جدول کلمات

کوشا

مترادف ها

devotee (اسم)
پارسا، طرفدار، هواخواه، سالک، زاهد، مجاهد، فداکار، فدایی، جانسپار، مرید

warrior (اسم)
مبارز، جنگجو، سلحشور، دلاور، مجاهد، محارب، جنگ کننده، رزمجو، جنگاور، مرد جنگی

champion (اسم)
مبارز، پهلوان، سلحشور، قهرمان، مجاهد

hero (اسم)
مبارز، دلاور، قهرمان، مجاهد، گرد، یل، پهلوان داستان

zealot (اسم)
طرفدار، متعصب، مجاهد، فدایی، جانفشان، ادم متعصب یا هواخواه

zealous (صفت)
متعصب، غیور، مجاهد، خرافاتی، باغیرت

striving (صفت)
مجاهد

fighting (صفت)
مبارز، مجاهد

فارسی به عربی

متحمس , متطرف

پیشنهاد کاربران

نشریه سیاسی - ایدئولوژیک «مُجاهد»، روزنامه ای است که توسط سازمان مجاهدین خلق ایران بعد از انقلاب سال ۵۷، از «۱ مرداد ۱۳۵۸» چاپ و در اختیار اعضا و طرفداران این جریان قرار می گرفت. این نشریه ارگان رسمی سازمان مجاهدین خلق و منتشر کننده مهمترین واکنش ها و بیانیه های این سازمان می باشد که می توان گفت بخشی از تاریخ معاصر ایران را شکل داده است.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از فروپاشی حکومت پهلوی در سال ۵۷ و گشوده شدن فضای آزاد سیاسی در اوایل انقلاب، گفتمان های متفاوت سیاسی اعم از چپ و راست هرکدام نشریات خود را در اختیار اعضا و طرفداران خود قرار می دادند. این نوشتارها شامل تحلیل های سیاسی از مسائل داخلی و بین المللی، مطالب تئوریک، بَسط ایدئولوژی، بیانیه ها و اخبار می شد. سازمان مجاهدین خلق نیز بعنوان یک گروه فعال در انقلاب ایران مطالب خود را ابتدا به صورت پراکنده و غیر سازمان یافته و عمدتاً به صورت چاپ های ابتدایی با دستگاه استنسیل منتشر می کرد. اما در مرداد سال ۱۳۵۸ اولین شماره از روزنامه خود تحت عنوان و لوگوی «مجاهد» را به صورت رسمی به چاپ رساند.
روند مدارا و همسویی سازمان با حکومت مرکزی تا اوایل سال ۶۰ ادامه داشت اما بتدریج و به طورمشخص همگام با اعلام جنگ مسلحانه سازمان علیه حکومت مرکزی، نوشته ها و مطالب مجاهد نیز رنگ و بوی ستیزه جویانه به خود گرفت.
در روز ۲۸ خرداد، نشریهٔ مجاهد چند نسخه از روزنامه را چاپ کرد که در یکی از مهمترین نسخه های آن مطلبی چاپ شد که نشان از نگرانی آنها نسبت به جان رئیس جمهور بنی صدر خبر می داد و از طرفداران خود می خواست برای یاری از او به خیابان ها بیایند. مجاهد دراین باره چنین تیتر زد: «جان رئیس جمهور در خطر است، مردم تهران آماده نجات جان رئیس جمهور باشید».
همچنین در همان نسخهٔ مهم که در همان روز ( ٢٨خرداد ) به چاپ رسید، بیانیه ای تحت عنوان «اطلاعیه سیاسی - نظامی شماره ۲۵» صادر شد که می توان آن را سرآغاز ورود نیروهای مجاهدین به نبرد مسلحانه با جمهوری اسلامی نامید. در بخشی از این اعلامیه آمده است: «. . . بدیهی است برابر اعلامیهٔ حاضر، از این پس مسئولیت هر آنچه که حین مقاومت انقلابی واقع شود، تنها و تنها بر ذِمهٔ مرتجعین انحصارطلب و اوباش چماق دار آنهاست که قصد آن کرده اند تا نقشه به پایان نرسیده شاه خائن و ساواک منفور او را، در قلع و قمع مجاهدین، به پایان رسانند. از این حیث برآنیم که نام بردگان، هر که باشند و در هر لباسی دقیقاً شایسته سخت ترین کیفر و مجازات انقلابی خواهند بود…».

مجاهدمجاهد
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مجاهد_(روزنامه)
پیش قدم

پیکارگر ، کوشنده.

بپرس