مجاز القران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مجاز القرآن. نکتاب مجاز القرآن نوشته ابو عبیده، معمر بن مثنی تیمی بصری، نحوی و لغوی بزرگ (متوفای ۲۱۰) است.
وی عالمی متبحر و دانشمندی فرزانه، عالم به لغت و آداب و تاریخ عرب، شاگرد یونس نحوی و ابو عمر بن علاء و اولین کسی بود که در غریب الحدیث کتاب نوشت و مرجعی عظیم و منبعی سرشار برای اهل ادب و نحو و لغت بود. همگام با غریب الحدیث، در تفسیر غریب القرآن نیز نوشتار با ارزشی دارد.
گزارش محتوای کتاب
کتاب وی گرچه به نام مجاز القرآن است و گمان می رود تنها در مسائل ادبی و لغوی تدوین یافته باشد، ولی هدف، همان است که فراء در کتاب معانی القرآن دنبال کرده است. اساسا در آن هنگام، عناوینی چون غریب القرآن، معانی القرآن، مجاز القرآن و حتی تفسیر القرآن و تأویل القرآن حاکی از یک حقیقت بوده و آن، تفسیر ادبی - لغوی و تبیین معانی مشکل قرآن بوده است.
مقایسه کتاب با معانی القر آن فراء
با مختصر مقایسه این کتاب با معانی القرآن فراء ملاحظه می شود روش و سبک هر دو یکی است ولی به دو نام. می گویند: ابراهیم بن اسماعیل یکی از کاتبان فضل بن ربیع وزیر دربار هارون الرشید درباره آیه ای از قرآن از ابو عبیده پرسش کرد و او به هنگام پاسخ، بر آن شد که کتابی در معانی القرآن آماده و تألیف کند.
ویژگی کتاب محاز القرآن
...

[ویکی نور] مجاز القرآن. مجاز القرآن، از آثار ارزنده ابوعبیده معمر بن مثنی تیمی (متوفای 210ق) است که در آن برخی از کلمات و آیات قرآنی را از آغاز تا انجام به ترتیب، به صورت لغوی و ادبی تفسیر کرده است. از عنوان «مجاز القرآن» چنین پنداشته می شود که مقصود ابوعبیده مجاز در برابر حقیقت است؛ درحالی که هرگز چنین نیست و او معنای بلاغی مجاز را اراده نکرده، بلکه معنای لغوی مجاز را اراده کرده و مقصود او تفسیر لغوی و توضیح واژگان و عبارات قرآنی است که به نظر ایشان لازم است شرح شود. این اثر را شرق شناس مشهور، دکتر محمد فؤاد سزگین - متولد 24 اکتبر 1924م، بتلیس (ترکیه) - برای دریافت درجه دکترا، تصحیح و با افزودن مقدمه و تعلیقات همراه با مقدمه ای از استاد علامه امین خولی منتشر کرده است. کتاب حاضر از آثار بسیار سرنوشت ساز در پژوهش های قرآنی، به ویژه در زمینه تفسیر ادبی و لغوی شمرده می شود که در تاریخ علم تفسیر نیز تأثیر مثبتی گذاشته است.
این کتاب، تقسیم به بخش و فصل و درس و مانند آن نشده و توضیحات لغوی و ادبی بر طبق نظم موجود در آیات قرآنی و به ترتیب سوره ها بیان شده است.
در باره روش و محتوای این اثر چند نکته گفتنی است:
مطالعه کتاب مجاز القرآن در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

[ویکی فقه] مجاز القرآن (کتاب). کتاب مجاز القرآن نوشته ابو عبیده، معمر بن مثنی تیمی بصری، نحوی و لغوی بزرگ (متوفای ۲۱۰) است. مجاز القرآن تفسیر ادبی - لغوی و تبیین معانی مشکل قرآن است.
وی عالمی متبحر و دانشمندی فرزانه، عالم به لغت و آداب و تاریخ عرب، شاگرد یونس نحوی و ابوعمر بن علاء و اولین کسی بود که در غریب الحدیث کتاب نوشت و مرجعی عظیم و منبعی سرشار برای اهل ادب و نحو و لغت بود. همگام با غریب الحدیث، در تفسیر غریب القرآن نیز نوشتار با ارزشی دارد.
محتوای کتاب
کتاب وی گرچه به نام مجاز القرآن است و گمان می رود تنها در مسائل ادبی و لغوی تدوین یافته باشد، ولی هدف، همان است که فراء در کتاب معانی القرآن دنبال کرده است. اساسا در آن هنگام، عناوینی چون غریب القرآن، معانی القرآن، مجاز القرآن و حتی تفسیر القرآن و تأویل القرآن حاکی از یک حقیقت بوده و آن، تفسیر ادبی - لغوی و تبیین معانی مشکل قرآن بوده است.
مقایسه کتاب با معانی القر آن فراء
با مختصر مقایسه این کتاب با معانی القرآن فراء ملاحظه می شود روش و سبک هر دو یکی است ولی به دو نام. می گویند: ابراهیم بن اسماعیل یکی از کاتبان فضل بن ربیع وزیر دربار هارون الرشید درباره آیه ای از قرآن از ابوعبیده پرسش کرد و او به هنگام پاسخ، بر آن شد که کتابی در معانی القرآن آماده و تألیف کند.
ویژگی کتاب
...

دانشنامه آزاد فارسی

مجاز القرآن. مَجاز القرآن
تألیف ابوعبیده مَعْمَر بن مثنّی، نخستین کتاب عربی در بلاغت. این اثر نخستین مرجع کتب علوم بلاغی پس از قرن ۳ق است. این کتاب شرحی است از دشواری های عبارات و مفردات قرآن، خواه این مشکلات در محدودۀ استعاره و مجاز باشد یا نباشد. تصحیح و تعلیق اصولی این اثر با مقدمه ای شامل مطابقۀ نسخ مختلف و ذکر مراجع به اهتمام فواد سزگین به چاپ رسیده است (چاپ دوم، ۱۹۷۰). قدمت این اثر قرآنی به حدی است که از منظر تاریخ علم مورد توجه کاوشگران واقع شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس