مبادی الطب

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مبادی الطب (شرح الموجز). مبادی الطب از جمله آثار آیت الله سید محمدحسینی شیرازی است که در علم طب به رشته تحریر درآمده است.
این کتاب در حقیقت شرحی بر مقدمه کتاب طبی «موجز القانون» تألیف علی بن ابی حزم قرشی معروف به ابن نفیس (متوفی 786ق) است. ایشان پس از بیان اشکالات طب جدید و خطاهای مکرر پزشکان و ذکر ماجراهایی دراین باره، انگیزه اش از نگارش این اثر را تدوین متنی درسی برای دانش آموزان طب، بر اساس آموخته ها و تجربیاتش بیان می کند.
از آنجا که این اثر شرحی مزجی (آمیخته با متن) است، بنابراین ساختار آن هم همانند اصل کتاب است، یعنی دارای چهار بخش - یا به تعبیر مؤلف فن - است. این بخش ها به قرار زیر است:
فن اول: قواعد دو جزء علمی و عملی طب به صورت کلی.
فن دوم: ادویه و اغذیه مفرده و مرکبه.

[ویکی فقه] مبادی الطب (کتاب). کتاب «مبادی الطب» از جمله آثار آیت الله سید محمد حسینی شیرازی است که در علم طب به رشته تحریر درآمده است.
این کتاب در حقیقت شرحی بر مقدمه کتاب طبی « موجز القانون » تالیف علی بن ابی حزم قرشی معروف به ابن نفیس (متوفی ۷۸۶ ق) است. ایشان پس از بیان اشکالات طب جدید و خطاهای مکرر پزشکان و ذکر ماجراهایی دراین باره، انگیزه اش از نگارش این اثر را تدوین متنی درسی برای دانش آموزان طب، بر اساس آموخته ها و تجربیات اش بیان می کند.
ساختار کتاب
از آنجا که این اثر شرح مزجی (آمیخته با متن) است، بنابراین ساختار آن هم همانند اصل کتاب است، یعنی دارای چهار بخش- یا به تعبیر مؤلف فن- است. این بخش ها به قرار زیر است:۱. فن اول: قواعد دو جزء علمی و عملی طب به صورت کلی.۲. فن دوم: ادویه و اغذیه مفرده و مرکبه.۳. فن سوم: امراض مختصه به هر عضو و اسباب و علامات و معالجات آن.۴. فن چهارم: در بررسی امراضی است که مختص به عضوی نیست و بیان اسباب و علامات و معالجات آن است.البته مرحوم آیت الله شیرازی می گوید قصدش تنها شرح کلیات و مبادی دانش طب است از این رو به شرح همه فنون نمی پردازد. و آنچه ایشان در این شرح می نویسد شرح مطالب فن اول است. شارح مباحث جزئی را به فصل های کوچکتری نیز تقسیم می کند.
گزارش محتوا
کتاب مبادی الطب یک متن سودمند و روان برای آموزش مبانی طب سنتی است. همچنین کسانی که قصد دارند با کلیات مباحث این رشته اندک آشنایی ای به دست آورند، مطالعه این اثر سودمند است؛ چرا که متن این کتاب، اثری از پزشکی نامدار است و شرح آیت الله شیرازی نیز بر این اثر شرحی روان و به دور از پیچیدگی است.با این حال این شرح، یک شرح توضیحی است نه یک شرح علمی، چرا که شارح این اثر سررشته چندانی از دانش طب ندارد؛ از این رو نباید توقع داشت که در این شرح با نقد و کنکاش علمی و یا نوآوری هایی در دانش طب روبه رو شویم. کتاب مشتمل بر دو قسمت است:قسمت اول: قواعد نظری علم طب که این قسمت دارای چهار جزء است که عناوین آن عبارت است از: ۱. امور طبیعی به سخت کلی؛ ۲. احوال بدن انسان ؛ ۳. اسباب و ۴. علامات.قسمت دوم: در قواعد عملی دانش پزشکی است که مشتمل بر دو بخش حفظ الصحة و علم العلاج است.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس