لونگی اذربایجانی

دانشنامه عمومی

لونگی آذربایجانی. لونگی غذای بومی مردم تالش در ایران و جمهوری آذربایجان می باشد. این غذا دو نوع چون لونگی ماهی و لونگی مرغی را دارا ست. به نحوه پر کردن شکم ماهی یا مرغ با ادویجات و گردو درست می شود. [ ۱]
لَوَه در زبان تالشی به معنی شکم و لونگی به معنی شکم پُر است.
لونگی خشک
لونگی آبکی
اصولاً از ماهی سفید درست می شود. مردم آذربایجان لونگی ماهی را معمولاً در عید نوروز می پزند. فیل ماهی نیز گاهی برای درست کردن این غذا مورد استفاده واقع می شود. این نوع لونگی در مناطق شبه جزیره آب شوران، لنکران، ماسالی، سالیان، نفتچاله جمهوری آذربایجان شایع است.
ابتدا چاشنی هایی همچون سیاه آلو، آلبالوی خشکبار و آب انار موسوم به «نارشراب» ( به زبان آذربایجانی «narşərab» ) برای پر کردن شکم ماهی درست می شوند. [ ۲]
در صورتی که نوع انتخاب شده، ماهی خاویاری باشد، چاشنی های یادشده را به اختلاط تهیه شده از گردوی له شده و پیاز خرد شده اضافه می نمایند.
ماهی برشته شده با برشهای لیمو، نان و «نارشراب» سرو می شود.
در مازندران غذایی مشابه وجود دارد که با ماهی سفید طبخ می شود و ویژه نوروز به اسم ماهی گِردِبیج که ماهی به شکل گرد در ظرفی در فر پخته می شود و درون شکم ماهی را از چاشنی گردوی آسیاب شده، رب انار، سیر و سبزی های معطر محلی پر می کنند که در طبری به آن ها شیشاک، اوجی و اناریجه می گویند. [ ۳]
چاشنی لونگی را برای پر کردن مرغ با استفاده از پوره پیازی که، برای مایع زبایی با پارچه له و با گردوی له شده و زغال اخته مخلوط می شود، درست می کنند. [ ۴] ابتدا مرغ را شست وشو و پاک می کنند و بعد مخلول مزبور را در شکم مرغ قرار و سپس آن را تفت می دهند. [ ۵]
لونگی مرغ معمولاً با لیمو و پلو سرو می شود.
عکس لونگی آذربایجانیعکس لونگی آذربایجانیعکس لونگی آذربایجانی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس