قواعد العقائد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] قواعد العقائد (مع تعلیقات السبحانی). قواعد العقائد (مع تعلیقات السبحانی) از تألیفات کلامی خواجه نصیرالدین طوسی است که آیت الله علی ربانی گلپایگانی از شاگردان مبرز آیت الله سبحانی در حین تدریس، تعلیقه ارزشمندی بر آن زده است که در این مجلد منتشر شده است.
از آنجا که کتابشناسی «قواعد العقائد» اطلاعات لازم را درباره این کتاب در اختیار خواننده قرار می دهد، لذا به آن ارجاع داده می شود و در این نوشتار تنها به گزارشی مختصری درباره «تعلیقات» بسنده می شود.
در ابتدای کتاب مقدمه ارزشمندی به قلم آیت الله ربانی گلپایگانی آمده است. در این مقدمه شرح حال مؤلف کتاب خواجه نصیرالدین طوسی و تألیفات کلامی او و نیز شروح کتاب «قواعد العقائد» ذکر شده است. موارد خلاف بین حکما و متکلمین، مواضع اختلاف بین مذاهب کلامی، و ویژگی های مذاهب معتزله، اهل سنت و شیعه از جمله مباحثی است که اطلاعات مختصر، اما ارزشمندی را در اختیار خواننده کتاب قرار می دهد. محشی کتاب در آخر به این نکته اشاره کرده است که در تبیین مقاصد و توضیح مشکلات کتاب به مصادر مختلفی مراجعه کرده است.
شیوه ارائه مطالب در کتاب بدین صورت است که ابتدا مطالب مؤلف ذکر شده و پس از آن مطالب محشی با ذکر شماره درج شده است. خواجه نصیر در این رساله سعی در موجزگویی داشته و لذا محشی اقوال و آراء مختلف را که درباره یک موضوع لازم دانسته با نقل عین کلام قائلین ذکر کرده است. وی گاه مناقشات مختلف پیرامون یک مطلب را از منابعی؛ مانند: قواعد المرام محقق بحرانی، کشف المراد علامه حلی نقل می کند.
مطالعه کتاب قواعد العقائد (مع تعلیقات السبحانی) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

[ویکی فقه] قواعد العقائد (کتاب). قواعد العقائد از جمله بهترین آثار کلامی خواجه نصیر الدین طوسی ، فیلسوف و متکلم شیعی است که درباره عقائد فرق اسلامی به ویژه شیعه امامیه نگاشته شده است.
نگارش این کتاب و آثاری چون تجرید الاعتقاد، فصول و امامت که به سود شیعیان اثناعشری نگاشته شده باعث شد که در میان دیدگاه های گوناگون درباره مذهب خواجه که آیا شیعه اسماعیلی است یا شیعه اثناعشری ، کسانی چون علامه حلی ،شیخ بهایی ،علامه مجلسی وی را شیعه اثناعشری دانسته و از وی تجلیل کنند.این کتاب علی رغم حجم کمی که دارد، در واقع عصاره و چکیده مهم ترین دیدگاه های فرقه های اسلامی و فلاسفه متکلمین مسلمان در باب مسائل کلامی است چرا که مشاهده می کنیم که خواجه طوسی با عبارتی کوتاه به مساله ای که در آن بین ارباب فرق و فلاسفه و متکلمین اسلامی اختلاف دیدگاه عمیق وجود دارد اشاره کرده یا نظریه ای را به مذهب خاصی نسبت می دهد.

[ویکی فقه] قواعد العقائد( مع تعلیقات السبحانی). «قواعد العقائد (مع تعلیقات السبحانی)» از تالیفات کلامی خواجه نصیرالدین طوسی است که آیت الله علی ربانی گلپایگانی از شاگرد مبرز آیت الله سبحانی در حین تدریس، تعلیقه ارزشمندی بر آن زده است که در این مجلد منتشر شده است.
از آنجا که کتابشناسی «قواعد العقائد» اطلاعات لازم را درباره این کتاب در اختیار خواننده قرار می دهد، لذا به آن ارجاع داده می شود و در این نوشتار تنها به گزارشی مختصری درباره «تعلیقات» بسنده می شود.در ابتدای کتاب مقدمه ارزشمندی به قلم آیت الله ربانی گلپایگانی آمده است. در این مقدمه شرح حال مؤلف کتاب خواجه نصیرالدین طوسی و تالیفات کلامی او و نیز شروح کتاب «قواعد العقائد» ذکر شده است. موارد خلاف بین حکما و متکلمین ، مواضع اختلاف بین مذاهب کلامی، و ویژگی های مذاهب معتزله ، اهل سنت و شیعه از جمله مباحثی است که اطلاعات مختصر، اما ارزشمندی را در اختیار خواننده کتاب قرار می دهد. محشی کتاب در آخر به این نکته اشاره کرده است که در تبیین مقاصد و توضیح مشکلات کتاب به مصادر مختلفی مراجعه کرده است.شیوه ارائه مطالب در کتاب بدین صورت است که ابتدا مطالب مؤلف ذکر شده و پس از آن مطالب محشی با ذکر شماره درج شده است. خواجه نصیر در این رساله سعی در موجزگویی داشته و لذا محشی اقوال و آراء مختلف را که درباره یک موضوع لازم دانسته با نقل عین کلام قائلین ذکر کرده است. وی گاه مناقشات مختلف پیرامون یک مطلب را از منابعی؛ مانند: قواعد المرام محقق بحرانی ،کشف المراد علامه حلی نقل می کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس