قم و انقلاب اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قم که همواره قیام را با خود به همراه دارد اسم با مسمایی برای این شهر است که بنا به نقلی پیامبر خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ بر آن نهاده است.
تاریخ این دیار یادآور مجاهدت ها و استقامت های علمای بزرگی در طول قرن ها می باشد. هر چند این سرزمین همواره جوشش گاه مبارزه و قیام علیه ستمگران بوده است، ولی نهضت اسلامی که از سال های ۱۳۴۱ آغاز و در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به ثمر رسید، تنها نهضت تاریخ تمدن بشری است که مانند نوری تمام دنیا را روشن ساخت و به نتیجه رسید.موقعیت قم در تاریخ انقلاب اسلامی برکسی پوشیده نیست و کم تر انسانی در دنیاست که از انقلاب اسلامی ایران اطلاع داشته و از نقش قم در این انقلاب بی اطلاع باشد. چه در طول نهضت انقلاب اسلامی و چه پس از پیروزی آن، قم زادگاه حوادث مهم تاریخی بوده است. لیکن دو حادثه بسیار مهم آن از ویژگی خاصی برخوردار است؛ یکی جرقه انقلاب (قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲) و دیگری آتش انقلاب (قیام ۱۹ دی ۱۳۵۶) که هر دو در بستر تاریخ این شهر زاده و رشد یافت.
← جنایات خاندان پهلوی
در حالی که بیش از دو روز از عاشورای سال ۱۳۴۲ نگذشته بود که در ۱۵ خرداد همین سال رژیم، امام خمینی را شبانه دستگیر می کند. مردم قم همین که از موضوع اطلاع پیدا کردند با قلب های آکنده از غم و اندوه به اطراف منزل امام هجوم آوردند و با سردادن شعار «یا مرگ یا خمینی» خشم و نفرت خود را بر علیه رژیم ابراز کردند که به راهپیمایی عمومی مبدل شده و مردم در حرم حضرت معصومه ـ سلام الله علیها ـ تجمع می کنند و خواستار آزادی امام می شوند که ناگهان صدای گلوله های نظامیان و رگبار مسلسل آنان موج جمعیت را می شکند و مردان و زنان بی شماری را در خون خود می غلتاند. که امام با اعلام عزای عمومی، نقطه آغاز و بذر آبیاری شده انقلاب شکوهمند اسلامی را با خون های برزمین ریخته ۱۵ خرداد اعلام می دارد که سال ها بعد به ثمر نشست.
قیام ۱۹ دی قم (سال ۱۳۵۶)
پس از شهادت فرزند برومند امام خمینی حاج آقا مصطفی، در سال ۱۳۵۶، خشم ملت از رژیم ستم شاهی افزون گردید و حکومت در تاریخ ۷/۱۰/۱۳۵۶ اقدام به پخش مقاله ای توهین آمیز علیه امام در روزنامه اطلاعات نمود که در پی این عمل مردم و طلاب قم خشمگین شده و در ۱۹ دی تظاهرات شدیدی را بر ضد رژیم پهلوی به راه می اندازند. که با اقدام مسلحانه رژیم برخورد کرده و تعدادی از مردم به شهادت می رسند. امّا با این قیام مردم قم آتش انقلاب اسلامی برافروخته گشت و برق آسا به دیگر شهرها سرایت نمود و سرانجام منجر به شکست ظالمان و طاغوتیان و پیروزی مظلومان و مسلمانان گردید. پس از پیروزی انقلاب نیز مردم قم همواره در بستر حوادث مهم تاریخی قرار گرفتند و پیشاپیش مسایل و حوادث و امتحان های بزرگ انقلاب مانند همیشه با سربلندی مسیر انقلاب را طی کردند. تا این که طی جنگ تحمیلی این ایثار را به اوج خود رساندند و هم اکنون نیز چون گذشته در کنار کلیه حوادث مذهبی و سیاسی حضور داشته و همواره رهنمون دیگر شهرها و کشورهای آزاده جهان بوده و هستند.

پیشنهاد کاربران

بپرس