قلعه باکو

دانشنامه عمومی

قلعه باکو ( ترکی آذربایجانی: Bakı Qalası ) بزرگ ترین و ممتازترین قلعه در میان قلعه های آبشوران می باشد. این قلعه، شهر قدیمی و دیوارها و قله های اطراف آن را دربرمی گیرد. این اثر معماری در سال ۲۰۰۰ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. [ ۱]
با توجه به کتیبه ای نوشته شده به زبان عربی که در نتیجهٔ کاوش های باستان شناسی انجام شده در سمت شمالی قلعه در سال ۱۹۵۴، یافته شده است، معلوم می گردد که، دیوار قلعه باکو با دستور «شیروانشاه منوچهر سوم» ( طول حکومت: ۱۱۲۰ الی ۱۱۴۹ ) فی مابین سال های ۱۱۳۸ تا ۱۱۳۹ احداث گشته است. در کتابه ای متعلق به قرن ۱۲ آمده است:
فرمان بنا شدن این دیوارهای قلعه از سوی «ملک معظم، دانشمند، عادل، پیروز، مجاهد، افتخار دین و دولت، پناه گاه اسلام و مسلمانان، بزرگترین خاقان، شیروانشاه کبیر ابوالهجا منوچهر بن» صادر گردیده است.
با دال بر تصویرهای گردشگران و عکس های متعلق به قرن ۱۹ می توان گفت که، قلعه عبارت از دیوار دوگانه بوده است. دیوار اول در دوران حکمروایی «منوچهر سوم» و دومی در دوران شروانشاه «اخستان یکم» بنا شده است.
دومین دیوارهای قلعه در عهد حکومت تزاری تخریب گشته است. اولین دیوارها تا کنون باقی مانده است. قلعه باکو دو در را دارا بوده است. یکی از آنها به طرف دریای خزر، دیگری به راه زمینی منتهی می شده است. دیوارهای شهر که دارای ارتفاع ۸–۱۲ متر و عرض ۳٫۵ متر بود، برای امنیت باکو فراهم شده بود. در قرون وسطی طول دیوارهای قلعه ۱۵۰۰ متر بوده و امروزه ۵۰۰ متر می باشد. [ ۲]
در قسمت شمالی قلعه برج دیده بانی اصلی یا برج مربعی شکل دژ وجود دارد. این دژ در ریشه شناسی ملت «زرادخانه» نامیده می شود. منحصر به فرد بودن زرادخانه در این نکته نهفته است که، علی رغم اینکه واحد دفاعی بود، سازندگان با بنا کردن آن در ردیف دیوارها به جای مرکز قلعه، دیوار را تقویت بخشیده اند. [ ۳]
باکو، در واقع شهر قدیمی به مراتب پایتخت دولت شروان شاهان بوده است. این قضیه برای اولین بار در سال ۱۱۹۱، هنگامی تحقق یافت که شروانشاه اخستان یکم پس از وقوع زمین لرزه مهیبی در شهر شاماخی دربار خود و پایتخت دولت را به باکو منتقل کرد. وی توجه ویژه ای به ساخت شهرها و قلعه ها داشت. بر اثر کوشش های وی، سامانه های پیچیده ساختارهای دفاعی ایجاد و باکو به شدت تقویت شد. همه اینها هنگام مقابله با ناوگان متشکل از دزدان دریایی روس نقش مهمی ایفا کرد و به شکست روس ها و نابودی کشتی های آنها انجامید. باکو برای دومین بار در حکومت «شروانشاه ابراهیم یکم» به عنوان پایتخت دولت شروانشاهان اعلام گردید.
عکس قلعه باکوعکس قلعه باکوعکس قلعه باکوعکس قلعه باکوعکس قلعه باکوعکس قلعه باکو

قلعه ( به لاتین: Qala ) یک منطقهٔ مسکونی در جمهوری آذربایجان است که در باکو واقع شده است. [ ۲] قلعه ۲٬۸۵۷ نفر جمعیت دارد.
عکس قلعه باکوعکس قلعه باکو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس