قران به سر گرفتن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قرآن به سر گرفتن. یکی از آداب و اعمال شب های قدر قرآن بر سر گرفتن و دعا خواندن است که شیعیان انجام می دهند و این کار با سند صددرصد صحیح از طریق علمای اهل سنت، بیان شده است که سند آن مورد بررسی قرار گرفته است.
یکی از اشکالاتی که همیشه وهابی ها به شیعیان می گیرند و به خصوص، در شبکه های وهابی جار زده می شود، این است که چرا شما شیعیان در شب های قدر قرآن ها را روی سر خود می گیرید و دعا می کنید؟ قرآن برای خواندن و عمل کردن است نه برای سر گرفتن و دعا خواندن.مجریان یکی از همین شبکه ها ادعا می کرد که شیعیان به این دلیل قرآن را روی سر می گیرند که مبادا متن قرآن به چشم آن ها بخورد و موحد بشوند!!!.
پاسخ
تردیدی نیست که قرآن برای خواندن و عمل کردن است و شیعیان بیش از شما با قرآن آشنا هستند و به آیات قرآن عمل می کنند؛ اما چه کسی گفته است که قرآن روی سر گرفتن حرام است؟آیا روایتی از رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) و ائمه اهل بیت (علیهم السّلام) و یا یکی از اصحاب مبنی بر حرمت این عمل وجود دارد؟نه تنها دلیلی بر حرمت نیست؛ بلکه علمای اهل سنت با سند صددرصد صحیح نقل کرده اند که امیرمؤمنان (علیه السّلام) همین کار را انجام می داد.ابویوسف فسوی در کتاب المعرفة و التاریخ با سندی که تمام راویان آن از راویان بخاری و یا مسلم هستند می نویسد:(۱۲۹۵)(۳: ۷۸) حَدَّثَنَا عَبْدُالْعَزِیزِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْاُوَیْسِیُّ، ثنا اِبْرَاهِیمُ بْنُ سَعْدٍ، عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ اَبِی عَوْنٍ مُحَمَّدِ بْنِ عُبَیْدِ اللَّهِ الثَّقَفِیِّ، عَنْ اَبِی صَالِحٍ الْحَنَفِیِّ، قَالَ: رَاَیْتُ عَلِیَّ بْنَ اَبِی طَالِبٍ علیه السلاماَخَذَ الْمُصْحَفَ فَوَضَعَهُ عَلَی رَاْسِهِ حَتَّی لَاَرَی وَرَقَهُ یَتَقَعْقَعُ، ثُمَّ قَالَ: " اللَّهُمَّ اِنَّهُمْ مَنَعُونِی اَنْ اَقُومَ فِی الْاُمَّةِ بِمَا فِیهِ، فَاَعْطِنِی ثَوَابَ مَا فِیهِ....از ابوصالح حنفی نقل شده است که دیدم علی بن ابی طالب (علیه السّلام) را که قرآن را می گرفت و بر سر می گذاشت؛ تا جائی که من صدای حرکت ورق های آن را می شنیدم. سپس می فرمود: خدایا آن ها مانع شدند که من در میان امت حکومت نمایم؛ پس خدایا ثواب آن را به من عطا فرما...
فسوی، ابویوسف یعقوب بن سفیان (متوفای۲۷۷ه)، المعرفة والتاریخ، ج۲، ص۷۵۱، تحقیق:الدکتور اکرم ضیاء العمری، ناشر:ناشر:مکتة الدار المدینة المنورة، الطبعة الاولی، ۱۴۱۰ه.
عبدالعزیز بن عبدالله بن یحیی بن عمرو بن اویس بن سعد بن ابی السرح: از روات بخاری و سایر صحاح سته: عبد العزیز بن عبدالله العامری الاویسی الفقیه عن مالک ونافع بن عمر وعنه البخاری وابو زرعة ثقة مکثر خ د ت ق.
ذهبی، شمس الدین، الکاشف فی معرفة من له روایة فی الکتب الستة، ج۱، ص۶۵۶، رقم:۳۳۹۷
...

[ویکی شیعه] قرآن به سر گرفتن. قرآن به سر گرفتن از آیین هایی است که شیعیان در شب های قدر انجام می دهند. در این آیین ضمن قرار دادن قرآن بر روی سر، خداوند را به حق قرآن، پیامبر اسلام(ص)، حضرت زهرا(س) و دوازده امام قسم می دهند تا گناهان شان را بیامرزد و ایشان را جزو رها شدگان از آتش جهنم قرار دهد. لازم نیست قرآن را به صورت باز شده بر سر قرار داد.
در مفاتیح الجنان سومین عملی که جزو اعمال مشترکه شب قدر ذکر شده آن است که؛ قرآن را در مقابل خود باز می کنند و خداوند را به قرآن و آنچه در آن آمده است قسم می دهند که "خدایا ما را جزو آزادشدگان از آتش جهنم قرار ده". در حدیث آمده است که بعد از این جمله حاجات خود را از خداوند بخواه.
شیخ عباس قمی سپس چهارمین عمل مستحب شب قدر را به این صورت توضیح می دهد که: قرآن را بر سر خود می گذارند و خداوند را به حق قرآن و حق کسی که با قرآن فرستاده شده یعنی پیامبر اسلام(ع) و به حق هر زن و مرد مؤمنی که در قرآن مدح شده قسم می دهند و سپس ده بار می گویند بِکَ یا أللّهُ و بعد خداوند را به نام هر یک از چهارده معصوم قسم می دهند و اسامی آن ها را به ترتیب ده بار ذکر می کنند. این کار عملی مستقل بوده و لازم نیست قرآن به صورت باز شده بر سر قرار گیرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس