فیروز تغلق شاه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فیروز تغلق شاه، سومین سلطان سلسله تغلقیه یا همان خاندان تغلق تیمور می باشد.
پس از سلطان محمد تغلق شاه، عموزاده او، فیروزشاه سوم (سل ۷۵۲- رمضان ۷۹۰ق/۱۳۵۱ـ سپتامبر ۱۳۸۸م)، به اصرار گروهی از بزرگان و نظامیان بر تخت سلطنت جلوس کرد . وی پسر عموی محمد تغلق شاه بود. ظاهراً محمد تغلق به سبب آن که پسری نداشت، او را به جانشینی خود برگزید او نخست با مخالفت خواجه جهان، دولت مرد برجسته سلطان محمد، مواجه شد. خواجه جهان بی درنگ پس از مرگ سلطان محمد، پسر ۶-۷ ساله ظاهراً «مجهول النسبی» را در دهلی فرزند سلطان تازه درگذشته خوانده، و او را با عنوان سلطان غیاث الدین محمودشاه بر تخت نشانده بود. این غائله با حمایت امرا از فیروز شاه و تسلیم خواجه جهان خاتمه یافت. عدالت جویی و نرم خویی فیروز شاه پس از سخت گیری های سلطان محمد، خشنودی مردم و درنتیجه، آرامش سیاسی و اجتماعی را به دنبال داشت.
شکست مغولان
چون محمد تغلق شاه درگذشت، سپاه به چپاول اردوی شاه پرداخت. گرگین خان، از فرماندهان سپاه، به مغولان پیوست و آنان را به حمله و غارت اردو ترغیب کرد. فیروز تغلق شاه در ۷۵۲ با مغولان جنگید و آنان را شکست داد. در دهلی احمد ایاز، وزیر محمد تغلق شاه، کودکی خردسال و مجهول النسب را به نام پسر محمد تغلق بر تخت نشاند. در ۷۵۲، چون فیروز به دهلی رسید سرداران و غلامان او را به پادشاهی برگزیدند. در ۷۵۸، منشور سلطنت از سوی خلیفه عباسی مصر رسید که در آن پادشاهان سلسله بهمنیانِ دکن تأیید و حمایت شده بودند. در ۷۷۵، شمس الدین دامغانی، حاکم گجرات، و در ۷۷۹ صاحبان پَرْگَنِه ها علیه فیروزشاه شورش کردند که با سرکوب و کشتار مواجه شدند.
سیاست داخلی
فیروزشاه در سیاست داخلی، ۳ اصل مهم را دنبال می کرد: ممنوعیت مجازات مردم که در دوره سلطان محمد بسیار رواج داشت؛ جمع آوری مالیات با توجه به استطاعت مردم؛ و واگذاری حکومت ولایات به افراد لایق و متدین. فیروزشاه در ۷۵۶ق/۱۳۵۵م از خلیفه مصر خلعت دریافت کرد و به خطاب «سیدالسلاطین» نایل آمد، و دستور داد تا نام پادشاهانی را که از خطبه ها انداخته بودند، دوباره یاد کنند. او دوبار در ۷۵۴ق/۱۳۵۳م و ۷۶۰ق/۱۳۵۹م به بنگال لشکر کشید که هر بار با مبادله هدایای بسیار با الیاس شاهیان صلح کرد . لشکرکشی به اُریسا در ۷۶۱ق/۱۳۶۰م و تصرف نگرکوت که به نام سلطان محمد به محمدآباد موسوم شد ، از دیگر پیروزی های نظامی فیروزشـاه بود. سال های پایانـی زندگی او با ضعف حکومت همراه بود. فیروزشاه در حدود ۹۰ سالگی درگذشت.
ترویج اسلام
...

پیشنهاد کاربران

بپرس