فضائل و مناقب امام علی علیه السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] در روایتی از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله آمده است: امام علی علیه السلام چنان منزلت و مرتبتی دارد که جز خدا و رسول صلی الله علیه و آله کسی را یارای شناختن او نیست. (مناقب آل ابی طالب، 3/310)
مفسران و مورخان شیعه و سنی بر آن اند که بیش از سیصد آیه درباره امام علی علیه السلام نازل شده است. (علی کیست؟، 315)؛ آیاتی همانند تبلیغ (سوره مائده/67)، ولایت (سوره مائده/55)، اولی الامر (سوره نساء/ 59)، مباهله (سوره آل عمران/ 61)، تطهیر (سوره احزاب/ 33) و مودت (سوره شوری/ 23).
روایات فراوانی نیز در این باره در منابع روایی به چشم می آیند. حتی علمای اهل سنت معتقدند درباره فضائل هیچ یک از اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله همچون امام علی علیه السلام روایت نقل نشده است. (تهذیب التّهذیب، 7/ 339)
برخی از این احادیث عبارت اند از: غدیر، حدیث منزلت، حدیث یوم الدار، حدیث ثقلین، حدیث سفینه، حدیث علی مع الحق و حدیث باب علم.
امام علی علیه السلام در ایمان، پرهیزگاری، زهد، عبادت و یقین یگانه بود؛ چنان که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله درباره او می فرماید: «اگر آسمان ها و زمین در یک کفّه جای گیرند و ایمان علی در کفه دیگر، بی گمان ایمان او سنگین تر است». (فضائل الخمسة، 1/231)
بنابر روایات، امام علی علیه السلام از دانش لدنّی بهره مند بوده است؛ دانشی که از سوی خداوند افاضه می گردد. نیز از روایات بسیاری برمی آید که دانش امام علی علیه السلام از همه مردم - جز پیامبر صلی الله علیه و آله - بیشتر بوده است. (الارشاد، 22)
خانه امام علی علیه السلام پناهگاه مستمندان و تنگدستان بود. سخاوت امام علیه السلام را همه ستوده اند و حتی قرآن کریم نیز از آن یاد کرده است: «...کسانی که اموال خویش را شب و روز، نهان و آشکار انفاق می کنند». (سوره بقره/ 274)

پیشنهاد کاربران

بپرس