عوامل ازاررسانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عوامل آزاررسانی. ریشه بسیاری از اذیّت هایی که پیامبران و پیروانشان با آن روبه رو بوده اند، ستیز عقیدتی کافران و مشرکان بوده تا به این وسیله، آنان را از تبلیغ دین خود بازدارند.
محبت دنیا که ریشه همه کژی ها است، میان ریشه ها و عوامل اذیّت، نقشی محوری دارد.
زیاده خواهی
نابردباری و نوعی زیاده خواهی چنان که بنی اسرائیل به سبب آن موسی (علیه السلام) را آزردند. و غارت و فساد در زمین، تفسیر نمونه هایی از آزار رسانی با منشأ دنیاخواهی و فزون طلبی است.
نمونه های آزار رسانی
رنج بردن از نعمت هایی که به دیگران رسیده نیز می تواند زمینه خودآزاری و دیگرآزاری، حتّی در حد قتل شود. قتل هابیل به دست برادرش و آزار شدن یوسف (علیه السلام) از سوی برادرانش از آن جمله اند. قرآن، بخشی از اذیّت های اهل کتاب، به ویژه یهودیان را به مسلمانان، از حسادت آنان به نعمت هدایت و ایمان مسلمانان دانسته است. صفت ناپسند خودبرتر بینی نیز سبب آزاررسانی به دیگران به گونه های مختلفی می شود. گونه هایی چون روی گردانی و غرور، تمسخر، ترش رویی با مستمندان، بهره کشی و به کارهای دشوار واداشتن و کشتن فرزندان و به ناحق گرفتن جزیه و سلب رفاه و آسایش ـ چنان که فرعونیان درباره بنی اسرائیل اعمال داشتند «قالوا اُوذینا مِن قَبلِ اَن تَأتِیَنا و ... چنان که دیگر آزاری به سبب برتری رنگ و نژاد نیز از این ویژگی برخاسته است. گاه، ریشه اذیّت و آزار جهل و ضعف فرهنگی و ناآشنایی با آداب معاشرت است؛ چنان که عدّه ای به همین سبب پیامبر را می آزردند.
وسوسه و زینت دادن
...

پیشنهاد کاربران

بپرس