عشای ربانی


معنی انگلیسی:
mass, communion, eucharist

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عشای ربانی یکی از مسائل اساسی ایمان شعائر عبادی مسیحیت است. مسیحیان هنگامی که در این مراسم شرکت می کنند باور دارند که مسیح با جسم خود نزد آنان حاضر می شود.
نان شراب به عنوان یکی از ارکان اجزای اصلی عمل عشای ربانی دارای مفهوم خاصی در مسیحیت می باشد. به آیین عشای ربانی (high mass)، شام خداوند (lords supper)، شکستن نان، مجلس سپاسگزاری شراکت هم اطلاق شده است. این عمل نماد حلول تجسد الهی قلمداد می شود. در اناجیل روایت شده است که عیسی (علیه السّلام) در آخرین شب حیات خود که شب عید فِصح یهودیان بود به اتفاق شاگردان به سنت کتاب مقدس شام دسته جمعی (شام آخر) را صرف کردند.
زیبائی نژاد، محمد رضا، مسیحیت شناسی مقایسه ای، تهران، سروش، ۱۳۸۲ش، اول، ص۳۱۹.
ابتدا به اصل ماجرای عشای ربانی آنگونه که در کتاب مقدس آمده است سپس به تحلیل آن می پردازیم: پس در روز او ّل عید فطیر شاگردان نزد عیسی آمده گفتند: “کجا می خواهی فصح را آماده کنیم تا بخوری؟ ” گفت: “به شهر نزد فلان کس رفته بدو گویید: ”استاد می گوید وقت من نزدیک شد فصح را در خانه تو با شاگردان خود صرف می نمایم. شاگردان چنانکه عیسی ایشان را امر فرمود کردند فصح را مهیا ساختند.چون وقت شام رسید با آن دوازده بنشست وقتی که ایشان غذا می خوردند او گفت: “هر آینه به شما می گویم که یکی از شما مرا تسلیم می کند! ” پس بغایت غمگین شده هر یک از ایشان به وی سخن آغاز کردند که “ای سرور آیا من آنم؟ ” او در جواب گفت: “آنکه دست با من در قاب فرو برد همان کس مرا تسلیم نماید! هر آینه پسر انسان به همانطور که درباره او مکتوب است رحلت می کند. لیکن وای برآنکسی که پسر انسان بدست او تسلیم شود! آن شخص را بهتر بودی که تولّد نیافتی! ” یهودا که تسلیم کننده وی بود به جواب گفت: “ای استاد آیا من آنم؟ ” به وی گفت: “تو خود گفتی! ” چون ایشان غذا می خوردند عیسی نان را گرفته برکت داد پاره کرده به شاگردان داد گفت: “بگیرید بخورید این است بدن من. ” پیاله را گرفته شکر نمود بدیشان داده گفت: “همه شما از این بنوشید. زیرا که این است خون من در عهد جدید که در راه بسیاری به جهت آمرزش گناهان ریخته می شود. اما به به شما می گویم که بعد از این از میوه مو دیگر نخواهم نوشید تا روزی که آنرا با شما در ملکوت پدر خود تازه آشامم. ”
کتاب مقدس، متی، باب۱۷، ص۲۶-۲۹.
۱. ↑ زیبائی نژاد، محمد رضا، مسیحیت شناسی مقایسه ای، تهران، سروش، ۱۳۸۲ش، اول، ص۳۱۹.۲. ↑ کتاب مقدس، متی، باب۱۷، ص۲۶-۲۹.۳. ↑ کتاب مقدس، یوحنا، باب۶، ص۳۵-۵۹.۴. ↑ میشل، توماس، حسین توفیقی (مترجم)، کلام مسیحی، قم، مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب، ۱۳۷۷ش، اول، ص۹۶-۹۷.۵. ↑ میشل، توماس، حسین توفیقی (مترجم)، کلام مسیحی، قم، مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب، ۱۳۷۷ش، اول، ص۹۱-۹۲.۶. ↑ کتاب مقدس، متی، باب۲۶، ص۲۶.۷. ↑ کتاب مقدس، مرقس، باب۲۲، ص۱۴.۸. ↑ کتاب مقدس، لوقا، ج۱۹، ص۲۲.۹. ↑ آشتیانی، جلال الدین، تحقیقی در دین مسیح، تهران، نشر نگارش، ۱۳۸۶ش، اول، ص۳۷۷.۱۰. ↑ کتاب مقدس، یوحنا، باب۶، ص۴۸-۵۱.۱۱. ↑ آشتیانی، جلال الدین، تحقیقی در دین مسیح، تهران، نشر نگارش، ۱۳۸۶ش، اول، ص۳۷۷.۱۲. ↑ ویل دورانت، تاریخ تمدن، عصر ایمان (بخش دوم)، ص۹۹۵-۹۹۶.۱۳. ↑ کاکس، هاروی، عبدالرحیم سلیمانی اردستانی (ترجمه)، مسیحیت، قم، مرکز مطالعا و تحقیقات ادیان و مذاهب، ۱۳۷۸ش، اول، ص۱۱۴.۱۴. ↑ زیبائی نژاد، محمد رضا، مسیحیت شناسی مقایسه ای، تهران، سروش، ۱۳۸۲ش، اول، ص۳۲۱.۱۵. ↑ ویل دورانت، تاریخ تمدن، عصرایمان (بخش دوم)، ص۹۹۵.۱۶. ↑ کاکس، هاروی، عبدالرحیم سلیمانی اردستانی (ترجمه)، مسیحیت، قم، مرکز مطالعا و تحقیقات ادیان و مذاهب، ۱۳۷۸ش، اول، ص۱۱۴-۱۱۵.۱۷. ↑ میشل، توماس، حسین توفیقی (مترجم)، کلام مسیحی، قم، مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب، ۱۳۷۷ش، اول، ص۹۲.
منبع
...

دانشنامه عمومی

عشای رَبّانی یا شام خداوند یا آیین سپاسگزاری ( به فرانسه: Eucharistie ) یکی از هفت آیین مقدس ( هفت راز ) است که تقریباً در تمام شاخه های مسیحیت به انجام می رسد. به آن تقسیم مقدس ( Holy Communion ) ، راز محراب ( the Sacrament of the Altar ) ، راز خجسته ( Blessed Sacrament ) هم گفته شده است.
شیوه اجرای این آیین در میان شاخه های مختلف مسیحیان اندکی متفاوت است، اما چند مسئله در میان تمام شاخه ها مشترک می باشد.
منشأ این آیین به آخرین شامی بازمی گردد که عیسی مسیح در شب دستگیری خود توسط سربازان رومی با حواریون خود خورد. از آنجا که به باور مسیحیان سرشت او با سرشت «خداوند» یکی است.
در انجیل متی فصل ۲۶ آیات ۲۶تا۲۸ چنین آمده است:
چون هنوز مشغول خوردن بودند، عیسی نان را برگرفت و پس از شکرگزاری، پاره کرد و به شاگردان داد و فرمود: «بگیرید، بخورید؛ این است بدن من. » سپس جام را برگرفت و پس از شکرگزاری آن را به شاگردان داد و گفت: «همهٔ شما از این بنوشید. این است خون من برای عهد که به خاطر بسیاری به جهت آمرزش گناهان ریخته می شود. [ ۱]
زمان این مراسم، در شب عید «پِسَح» ( عید فطیر ) یهودیان بود.
در شاخهٔ کاتولیک این باور وجود دارد که نان و شراب اجزای اصلی عشای ربانی اند و با سخنان مسیح و استمداد از روح القدس حقیقتاً تبدیل به جسم و خون عیسی می شوند. نان و شراب در خلال مراسم عشای ربانی، ماهیت وجودی و مفهوم طبیعی خود را به عنوان غذای جسم از دست می دهند و ماهیت معنایی جدیدی می یابند. آن ها اکنون نشانه های واقعیت یافته ای از حضور شخصی و تقدیم خود از سوی عیسی مسیح هستند. [ ۲] این آموزه یعنی تبدیل نان و شراب توسط دعای کشیش به بدن و خون مسیح را اصطلاحاً «تبدّل جوهر» می نامند. همچنین بنا بر سنت کلیسای کاتولیک، این آیین هرروزه در کلیسا برگزار می شود.
مارتین لوتر پیشگام نهضت پروتستان و بنیانگذار کلیسای لوتری آموزهٔ تبدیل جوهر را رد کرد؛ اما عقیده ای نه چندان متفاوت را مطرح کرد که به «هم جوهری» معروف است. بر مبنای نظر او با دعای کشیش بدن و خون مسیح بر روی نان و شراب قرار می گیرد. [ ۳]
ژان کالون که پایه گذار کلیسای اصلاح شده ( کالونی ) است، برخلاف نظر کاتولیک ها و همچنین مارتین لوتر بیان کرد که هیچ تغییری در عناصر عشای ربانی ( نان و شراب ) صورت نمی گیرد، بلکه ایمان دار مسیحی به واسطهٔ ایمان، به شکلی روحانی در بدن و خون عیسی مسیح سهیم می گردد؛ پس مسیح در آیین عشای ربانی حضور روحانی دارد، نه فیزیکی. [ ۴]
عکس عشای ربانیعکس عشای ربانیعکس عشای ربانیعکس عشای ربانیعکس عشای ربانی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

عِشای ربّانی (Lord\'s Supper)
عِشای ربّانی
عشا در لغت به معنای شامگاه و غذایی که در شامگاهان می خورند. عشای ربانی از مهم ترین آیین های مقدس مسیحیان است، که به یادبود عمل عیسی مسیح در شام آخر برگزار می شود. به روایت اناجیل متّی، مَرقُس و لوقا، عیسی مسیح در شب قبل از دستگیری خود نان را پاره کرد و به شاگردانش داد و گفت «این است بدن من» و شراب را در پیاله ریخت و گفت: «این است خون من» در این آیین، خوردن نان و شراب را «تناول عشای ربّانی» می نامند و خود مراسم، «قربانی مقدس» (اَفخارِستیا) خوانده می شود. برگزاری آیین قربانی مقدس یادآور مصلوب شدن مسیح، و از این رو در حکم یک قربانی بدون خون ریزی است. اجرای مراسم آن لیتورژی نامیده می شود. لیتورژی کاتولیک ها به قداس معروف است. عقیدۀ رسمی کاتولیک ها این است که نان و شراب در طی این آیین مقدس معجزه آسا، قلب ماهیت پیدا می کند و به جسم و خون عیسی (ع) مبدل می گردد، امّا صورت ظاهری نان و شراب باقی می ماند. متکلمان مسیحی این اعتقاد را با نظریۀ فلسفی مدرسی ارسطویی، مادۀ اولی و صورت جوهری توجیه می کنند. ارتدوکس ها نیز عقیده ای اساساً شبیه به این دارند، امّا کلیسای انگلیکان رسماً این آیین را تعریف نکرده است. شخص مسیحی هنگام تناول عشای ربانی با مسیح متحد می شود و همۀ کسانی که در تناول عشای ربانی شرکت داشته اند با یکدیگر اتحاد معنوی پیدا می کنند. حاضرانی که خود از مجریان شعایر نباشند، فقط از نان مقدس می خورند و مسیحی مؤمن در چنین تناولی دریافت کنندۀ همان الوهیت کامل می شود. در دوران اصلاح دینی، رهبران مذهبی پروتستان عموماً اعتقاد سنتی به آیین قربانی مقدس و قلب ماهیت را رد کردند، امّا بر این باور ماندند که این مراسم به طرزی معنوی مؤمنان را با مسیح و با یکدیگر متحد می سازد. لوتری ها عقیده داشتند تحولی وجود دارد که به واسطۀ آن گوشت و خون مسیح با نان و شراب یکی می شود. هولدریخ تسونیگلی نان و شراب را فقط نمادین می دانست. کالونی ها، به حضور روحانی و نه واقعی مسیح در مراسم معتقد بودند. کلیسای انگلیس حضور واقعی را تأیید، امّا قلب ماهیت را انکار می کرد؛ لیکن بعدها تفسیر کالونی را پذیرفت. کوئیکرها از معدود گروه های پروتستان اند که این مراسم را به کلی رد می کنند.

پیشنهاد کاربران

Eucharistie با تلفظ اَویخاریستی به زبان آلمانی یکی از ساکرامِنت های هفتگانه ( sieben Sakramente ) یا مراسم هفتگانه عبادی - عادتی دین مسیحیت می باشد. ریشه این واژه را معمولا لغت شناسان در فکر و خیال و از لابلای متون به سوی گذشته میکشند یا رد یابی میکنند و ته آنرا سرانجام به یونان می رسانند و در آنجا متوقف میشوند و ادعا میکنند که به معنای سپاسگزاری و شاکر بودن و تشکر گفتن می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

اما اگر اندکی با دقت به این واژه با حروف لاتین نگاه کنیم، آنگاه میتوانیم به روش معقول و منطقی پی ببریم که این کلمه در اصل و ریشه به زبان فارسی بوده به شکل زیر: او خواریستی به معنای خوردن او. البته ضمیر سوم شخص مفرد او در این واژه ی ترکیبی اشاره به حضرت آقا یا سرور دنیا نداشته بلکه آش شبانه یا شام آخر وی.
رابّی ( rabbi و rabbin با تلفظ رابّین به شکل رب بین به معنای بیننده ی رب ) به معنای آموزگار یا استاد متون تورائی بوده و می باشد و شاگردان ایسا ( عیسی ) اورا رابّی صدا می زده اند.
خردمندان گمنام در سرزمین ایران هزاران سال قبل از تولد ایسا بر این باور و بینش حقیقی بوده اند که نانی که میخوریم، آبی که مینوشیم، هوائی که تنفس میکنیم و آتشی که در فصل سرما کلبه های خود را به کمک آن گرم میکنیم و به کمک آن غذا می پزیم و خاکی که در آن بذر می پاشیم به این واقعیت و طبیعت تعلق دارند و این کائنات، گیتی، کیهان یا جهان چیز دیگری نیست غیر از خود آفریدگار آن. عناصر چهارگانه ( یا اربعه ) بعدا به سرزمین یونان بهمراه انسان مهاجرت کرده اند.
ایسا با آن بینش و باور آشنائی داشته و در شام آخر نان و آب را در مورد بدن و خون خود بکار برده است که نامش پس از مرگ بطور جاودانه در زبان و خط و خاطره شاگردان و انسان و تاریخ زنده بماند. حتا ایسا در طی آن شام آخر به شاگردان خود گفته است که در غیاب وی آن مراسم را بخاطر به یاد ماندن نامش ادامه دهند.
پاولوس اهل تار سوز ( یا تر سوز ) بزرگترین مبلغ و مروج دین مسیحیت در غرب در یکی از نامه های خود چنین جمله ای را درج نموده : در زیر سقف این آسمان هیچ نامی نمی تواندما را نحات دهد غیر از نام Jesus یعنی نام ایسا به بعضی از زبان های غربی.
نتیجه کلی اینکه ایسا و محمّد دو شاگرد برجسته دور دست زمانی مکتب معنویت دینی موسا ( موسی ) محسوب میشوند و استاد موسا در آن مکتب خانه روی تخته سیاه دو افسانه خیالی - اوهامی ؛ یکی آفرینش شش روزه جهان و دیگری خلق بابا آدم و ننه حوا را طوری بیان و ترسیم نموده که شاگردان آینده وی نتوانند در حقیقت داشتن آن به سر ها و دل های خود شک و تردید راه دهند. ایسا و محمّد در مورد چگونگی آفرینش این جهان و موجودات درون آن منجمله انسان و هدف از این آفرینش به امر و خواست خدای حقیقی و واقعی، از لحاظ هوشمندی نتوانسته اند از هیچگونه ارجحیت و برتری نسبت به استاد معنوی خود برخوردار شوند، غیر از اینکه ایسا در مورد تولد دوباره به شنوندگان کلام خود گفته است که به شما میگویم تا این آدم قدیمی در وجود شما نمیرد، هرگز نمیتوانید دوباره متولد شوید و مسیحیان امروزی این تولد دوباره را در روح تفسیر میکنند و نه از مادر و از دیدگاه فردی من این تفسیر حقیقت ندارد بلکه تولد های فراوان دوباره از مادر در مدارات و مراتب و درجات فراوان تکاملی برتر . محمّد هم پس از موسا و ایسا به عالم یا ایستگاه میانی تحت عنوان برزخ باور پیدا کرده است که حقیقت دارد اما نه به روشی که خود وی آنرا در قرآن شرح و توضیح داده به شکل《دنیا - برزخ - آخرت》 بلکه به روش معقول و منطقی یعنی علمی به شکل《تولد - زندگی - مرگ - زندگی - تولد》و در این چرخ تولد دوم همان تولد اول خواهد بود با این تفاوت که همیشه در مداری برتر و کمال یافته تر از قبل اتفاق میفتد. در این زمینه اشتباه خردمندان گمنام هندو یعنی کاشفین چرخه سمسرا ( سرا یا خانه درد و رنج به زبان تمثیل ) این بوده که پدیده طبیعی - واقعی - تجربی تولد - زندگی - مرگ را به شکل یک چرخ یا دایره تصور نموده اند و نه به شکل یک قوس یا کمان بسیار کوتاه در پیوند گسست ناپذیر با یک قوس یا کمان بسیار بلند روی محیط یک دایره.
سوال : حضرات موسا و ایسا و محمّد کی دوباره در این دنیا از مادر متولد خواهند شد؟
پاسخ : این عالم یا دنیا به شکل این آسمان و زمین و هرآنچه که بین آنهاست، در طول این سفر بسیار طولانی و دایره وار دنیوی، مقطعی، نزولی و صعودی محتوای کیهان یا جهان بین دو بهشت برین متوالی یعنی بین مبدء و معاد حقیقی و واقعی ( منظور از دیدگاه علمی و نه دینی ) همیشه پس از وقوع مهبانگ های هشتم
( ۸م ، 8m ) در یک درجه تکاملی برتر از قبل از نو آفریده میشود و آنهم در چهارچوب طرح مطلق آفرینش و بر اساس قوانین جاودانه و آئین نامه های اجرایی ثابت و پایدار و تغییر ناپذیر آن و آنهم نه فقط یک یا صد و یا هزار و یکبار بلکه دقیقا به تعداد یک هفتم کلیه ی حلقه های زنجیره دایره وار علت و معلول یا به بیانی دیگر به تعداد یک هفتم کلیه ی کنگره های سلسله دایره وار دهّر ها در مدارات، مراتب یا درجات فراوان تکاملی بین دو حد دنیوی؛ یکی نهایت نقصان و امکان اخس در پائین ترین حالت نشئگی طبیعی و دیگری نهایت کمال و امکان اشرف دنیوی در بالاترین حالت نشئگی.
نتیجه کلی تر اینکه غیر از خدای حقیقی و واقعی هیچ موجود و هیچ چیز دیگری چه شهودی و چه غیبی نه وجود دارد و نه میتواند وجود داشته باشد از قبیل لوسیفِر، ابلیس، زَتان، اهریمن و یا شیطان به اصطلاح فرشته وسوسه گر بسوی بدی ها و زشتی ها و جنگ ها ؛ عزرائیل یا ملک الموت و یا فرشته مرگ و مامور قبض روح یا گرفتن روان و یا ستاندن جان و یا هرسه بطور همزمان ؛ گابرئیل یا جبرئیل فرشته پیام آور یا خبر رسان از عالم غیب به علم شهود ؛ میخائیل به شکل مَی خواه ایل به معنای ایل خواهان مَی ملکوتی فرشته رحمت و محبت و مهربانی و سرانجام جناب اسرافیل فرشته صورچی یا شیپور زن در روز قیامت.

شامِ خداوند، شامِ ایزد